Vyškov: Město chystá úsekové měření, přibyly také nové radary

03.08.2019 18:46

Pro mnohé jsou „spravedlivější“ než klasické radary fungující v konkrétním časovém bodě. Zatímco při běžném měření rychlosti totiž pracuje radar v konkrétním okamžiku, u úsekového měření rozhoduje průměrná rychlost. Brzy začne fungovat i ve Vyškově. Půjde tak o další podstatný krok ke zklidnění provozu ve městě, úsekové měření rychlosti bude spadat pod městskou policii.

Vyškov: Město chystá úsekové měření, přibyly také nové radary
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Automatický systém, který donutí řidiče hlídat si tachometr například po celé délce ulice, se dotkne rizikových úseků. „Neměří rychlost jako radar v jediném místě, ale automaticky ji počítá podle toho, v jakém čase projede auto mezi dvěma přístroji. To zaznamená časy průjezdu auta na začátku a na konci dané zóny. Na základě vzdálenosti mezi těmito body pak na dané dráze spočítá průměrnou rychlost,“ upřesnil velitel vyškovských strážníků Petr Sedláček.

Znamená to tedy, že pokud do měřeného úseku vlétne šofér rychleji, má šanci ještě zpomalit. Rozhoduje průměrná, nikoliv okamžitá rychlost. Bod dodávky a instalace zařízení pro úsekové měření rychlosti už prošel radou města. Nejvýhodnější nabídku podala pražská firma GEMOS DOPRAVNÍ SYSTÉMY, a. s., pořizovací cena je téměř 890 tisíc korun včetně DPH.

Vedení radnice vyvrací, že má úsekové měření sloužit ke zlepšení městského rozpočtu. „Prioritní je pro nás bezpečnost obyvatel. Pokud si někdo myslí, že jde o nějaký skrytý výběr peněz, tak je na velkém omylu. Není výjimkou, že v mnoha lokalitách města auto prosviští i stovkou. To nelze tolerovat. Stačí si stoupnout například na některé úseky Brněnské nebo Purkyňovy ulice. Máme vytipovaná i jiná místa, řešíme je s dopravním inspektorátem. Přikláníme se také ke stížnostem obyvatel na konkrétní lokality,“ vyjmenoval starosta Vyškova Karel Jurka.

Dalším krokem, jak upozornit uspěchané řidiče, byl nákup nových orientačních radarů na měření rychlosti. Město mělo dosud tři takové a dle potřeb je přemísťovalo do různých částí Vyškova. V uplynulých týdnech přibyly další dva. „Jeden se objevil v Křečkovské ulici, druhý v Dědicích. Smyslem jejich pořízení je pochopitelně snaha působit preventivně na řidiče. Velké procento šoférů na radary reaguje zpomalením. Chceme vyjít vstříc i našim dalším místním částem, například kopec ve Lhotě svádí k rychlé jízdě. Netolerance a neohleduplnost v dopravě jsou alarmující, prevence je důležitá. O přispění k bezpečnosti nákupem dalších dvou radarů nepochybuji,“ poznamenal vyškovský místostarosta Roman Celý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.