Vyškov: Město letos poskytne vhodné místo pro pietu

26.01.2023 7:35 | Tisková zpráva

Základním motivem je cesta, na které je umístěna pootevřená brána. Ta představuje předěl života tady a tam. Brána života a smrti. Z prostoru nahlíží dítě do světa, do kterého chtělo vstoupit. Tíživé téma, nadčasový prvek.

Vyškov: Město letos poskytne vhodné místo pro pietu
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Diskuse, zda postavit na vyškovském hřbitově pietní pomník nenarozeným dětem, trvá už nějakou dobu. Zástupci města chtějí, aby rodiny, které obtížnou životní zkouškou prošly, měly možnost důstojně památku svých nenarozených dětí uctít či pochovat jejich ostatky.

K investici hodlá vyškovská radnice přistoupit v letošním roce. „Prostor se má stát vzpomínkovým místem na nenarozené děti. Poslouží nejen k útěše nad ztracenou nadějí, ale také k pochování ostatků do určitého stadia vývoje plodu, proto je vybudování místa nesmírně důležité. Jelikož jde o těžké téma, nechtěli jsme nic uspěchat,“ poznamenal místostarosta Vyškova Roman Celý.

Anketa

Kdo víc rozděluje společnost?

hlasovalo: 42148 lidí

Zástupci radnice proto rozhodli, že osloví několik umělců, aby navrhli podobu a uspořádání pietního místa. Se svým ideovým námětem se zapojil i zlínský akademický sochař Radim Hanke, který je již autorem vyškovského památníku padlým v 1. světové válce z roku 2018. Město v soše ženy objímající prázdný kabát získalo důstojnou připomínku toho času sto let starých událostí. Právě Hankeho návrh se zástupcům města líbil nejvíc.

Řešilo se nicméně jeho nové umístění, protože původně měl pomník stát u stěny, která odděluje prostor od sousedního obchodního řetězce. „Pro pomník nenarozeným dětem jsme však nakonec našli vhodnější místo v centrální části hřbitova, které poskytne více soukromí. Ztvárnění pietního místa bude vkusné a srozumitelné. Hodláme rodinám poskytnout vhodné místo pro pietu, aby v modlitbě či ve vzpomínce mohli zmírnit svoji bolest,“ zdůraznil místostarosta města.

Materiálem bude stejně jako u památníku padlým božanovský pískovec, samotnou bránu s dítětem umělec vyrobí z bronzu. „Bronzovou bránu vsadím do kamenného portálu, jako vstup do chrámu. Právě s touto monumentální strohostí kontrastuje malé něžné dítě. Tento kontrast je hlavním výrazovým motivem celé realizace, symbolizující rovněž důstojnost, ale také křehkost lidského života,“ popsal sochař Hanke.

Součástí pomníku bude místo pro uložení uren, chybět nebude biblický citát ze žalmu. „Prostor počítá i s místy k sezení, místem pro položení svíček a květin, po instalaci pomníku proběhnou zahradnické a parkové úpravy,“ doplnil místostarosta Celý s tím, že náklady přesáhnou milion korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…