Vyškov: Město zísaklo ElektroOskara za sběr vyřazených elektrozařízení

12.12.2018 18:23

Rozbité fény, kulmy, toustovače, žehličky, pračky, ale i počítače, mobilní telefony nebo televize. Loni zhruba 87 tun, letos přes 123 tun.

Vyškov: Město zísaklo ElektroOskara za sběr vyřazených elektrozařízení
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Vyškov získal za největší procentní nárůst sběru elektrospotřebičů při meziročním srovnání obou let prvenství v kategorii měst nad deset tisíc obyvatel. Z hradu Špilberk, kde slavnostní vyhlášení výsledků pro Jihomoravský kraj před několika dny proběhlo, si zástupci vyškovské radnice odvezli sošku ElektroOskara.

Půlkilogramovou trofej pr o vítěze soutěže ve sběru vysloužilých spotřebičů získal Vyškov poprvé. To, že jsou Češi považováni za krále recyklace, platí u Vyškovanů dvojnásob. V podobných kláních se totiž město na předních příčkách umisťuje pravidelně. „Vyškované se vysloužilou elektroniku, která patří do červených kontejnerů nebo v případě objemnější na sběrný dvůr, naučili aktivně třídit. Udělali jsme několik kroků, posílili informovanost veřejnosti, zlepšili evidenci, a to nás zřejmě posunulo na první příčku. Mnozí lidé třídění obecně považují za samozřejmost, pevně věřím, že i ostatní nebudou například staré baterie nebo počítačové klávesnice vyhazovat do běžných kontejnerů na komunální o dpad,“ upozornil vedoucí odboru životního prostředí Jiří Kutálek.

Klání vyhlásila společnost Elektrowin, která se specializuje na zpětný odběr a zpracování vysloužilých elektrospotřebičů. Certifikát, sošku ElektroOskara a finanční odměnu ve výši 20 tisíc korun převzal společně s místostarostou Josefem Kachlíkem, který má oblast v gesci. „Finanční odměnu využijeme zpět na další zkvalitnění třídění odpadu,“ přislíbil místostarosta Kachlík.
Vyškov byl hodnocený za období od října 2017 po září 2018. „Lidé věnují třídění nepotřebného elektra stále větší pozornost, přesto nepolevíme, budeme dál apelovat na ekologické chování Vyškovanů, aby spotřebiče nekončili bez užitku ve směsném odpadu,“ zdůraznil vyškovský místostarosta.

Ve stejný den se zástupci města rovněž dozvěděli, že se Vyškov ani v sout ěži My třídíme nejlépe pořádané obalovou společností Eko-kom ve spolupráci s Jihomoravským krajem neztratil. Skončil čtvrtý. Například v roce 2014 Vyškov zvítězil, poslední tři roky byl vždy bronzový.

Mezi stěžejní kritéria patří množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst, posuzovaná je i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů. „Naše podpora pro třídění odpadů je samozřejmostí. Někdy a někde je to z objektivních důvodů obtížnější, nicméně právě dlouholeté výsledky našeho města poukazují na to, že je přístup Vyškovanů velmi dobrý,“ ocenil místostarosta Kachlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …