Vyškov: Modernizaci odborných učeben chystá další základní škola

12.06.2021 12:50

Nová počítačová technika, stavebnice robotiky či vizualizéry, které sejmou například text na papíře a převedou jej do digitální podoby. Další z vyškovských základních škol se dočká modernizace vybraných učeben. Na Základní škole Morávkova budou žáci ještě raději chodit zejména do té počítačové. Vedení školy totiž plánuje zatraktivnění a posílení odborného vzdělávání.

Vyškov: Modernizaci odborných učeben chystá další základní škola
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Výrazně s tím pomůže Integrovaný regionální operační program (IROP), přes který se v Č esku rozdělují peníze poskytnuté z evropských fondů. Škola byla se svou žádostí úspěšná. „Žádosti našich škol o dotace z evropských fondů velmi podporujeme. Takové projekty si často žádají kromě spolufinancování zřizovatele i stoprocentní předfinancování před vlastní realizací, protože dotace je vyplácená dodatečně. Jsem ráda, že se nám daří školy podporovat v jejich aktivitách,“ prohlásila místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

IROP spravuje ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ředitele základní školy Zdeňka Šlapala z celkových třímilionových výdajů rozhodl resort o poskytnutí dotace ve výši 2 miliony a 850 tisíc korun. „Ve škole máme třídy s rozšířenou výukou informatiky. V roce 2019 došlo k rekonstrukci elektroinstalace či osvětlení a obnově nábytku počítačové učebny, projekční technika a počítače jsou ovšem zastaralé. Pro zlepšení a zatraktivnění výuky máme obje dnáno kromě 21 kusů počítačových stanic i osm robotických stavebnic, 3D tiskárnu či dva vizualizéry,“ vyjmenoval ředitel Šlapal.

Zastaralé vybavení mají podle jeho slov i učebna a kabinet přírodopisu. „Chybí řada pomůcek, mnohé jsou opotřebované. Učebna s kabinetem projdou zásadní rekonstrukcí. Na škole také nemáme bezbariérové sociální zařízení, chybí zajištění přístupu do budovy pro vozíčkáře. Projektem docílíme modernizace výukových prostor a jejich nevyhovujícího vybavení,“ těšilo ředitele základní školy s tím, že projekt počítá rovněž s výsadbou 35 kusů stromů. Připomněl, že zařízení čeká v létě ještě jedna složitá akce: oprava střechy hlavní budovy za bezmála 4,2 milionu korun.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Zatímco Základní škola Morávkova má operačním programem nejzazší termín dokončení stanovený na konec roku, nejrůznějším opravám a vylepšen ím u jiných vyškovských školek a škol patří tradičně prázdninové měsíce.

Dodavatele tak už má například záměr opravy střechy Mateřské školy Rychtářov. Firma VESTAV group, s. r. o., vymění za zhruba 960 tisíc korun napadené vazné trámy či sloupky. Střešní krytinu dělníci demontují a nahradí krytinou novou.
Opravu zídky, výměnu vstupní branky a vjezdové brány pak naplánovali v objektu Mateřské školy Opatovice. Práce zajistí firma PILUŠASTAV, s. r. o., za zhruba 507 tisíc. Firma Radek Soural bude druhou etapou ve výši 150 tisíc korun pokračovat v opravě vodovodních a kanalizačních rozvodů v budově Mateřské školy Šikulka.
Navazují rovněž opravy sociálního zařízení pro děti a zaměstnance v Mateřské škole Havlíčkova. Zásahy za 630 tisíc korun má na starosti firma RAMI CZ. V budově měli sociální zařízení s taré přes 30 let.
Skončily pak práce na stavbě multifunkčního hřiště v areálu Základní školy Tyršova. Tartanová plocha s modřínovým obložením nabízí žákům zahrát si basketbal, házenou či volejbal.

Celkový objem investičních akcí je ve výši téměř 17 milionů korun. Podíl mimorozpočtových zdrojů pak představuje zhruba 17 procent. „Školství je oblastí, které město věnuje velkou pozornost. Na jedné straně jde o menší či větší opravy, školy se ale posouvají dopředu i díky aktivním ředitelům, kteří se nebojí výzev a přistupují k projektům pro kvalitní a moderní výuku,“ ocenila místostarostka Šulcová.

Některé z dalších letošních investic:
ZŠ Morávkova – živá školní zahrada
ZŠ Nádražní – závěrečná etapa výměny oken (98 kusů)
ZŠ Nádražní – modernizace systému měření a regula ce v plynové kotelně
ZŠ Purkyňova – závěrečná etapa montáže stínících slunolamů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…