Vyškov: Školy mají nové střechy i oplocení

17.10.2021 21:17 | Tisková zpráva

Vyškovské mateřské a základní školy tradičně přes letní a částečně i podzimní měsíce měnily svou tvář. Jejich zřizovatel, město Vyškov, dlouhodobě uvolňuje miliony korun, aby vedení příspěvkových organizací mohlo zajistit kvalitní výuku, modernizaci vybavení i odborného zázemí. Například s vizuální stránkou objektu coby celku mohou být spokojenější v Mateřské škole Rychtářov.

Vyškov: Školy mají nové střechy i oplocení
Foto: Vyškov
Popisek: Vyškov

Druhá etapa úprav, která spolkla přes milion korun, se totiž týkala opravy střechy. Odborný průzkum prokázal poškození krovní konstrukce škůdcem. Z velké části se jednalo o larvy tesaříka krovového. „V některých místech šlo o rozsáhlejší napadení, které zasáhlo staticky významné prvky, třeba vazné trámy. Mykologický průzkum sice neřešil střešní krytinu, pokrývač ovšem její výměnu na celé střeše doporučil. Opravu krovu a výměnu krytiny jsme považovali za zásadní, práce výrazně přispěly k celkové revitalizaci budovy,“ ocenila ředitelka školky Vendula Popovičová.

K předávání nových vědomostí poslouží interaktivní tabule, které pořídily Mateřská škola Puškinova (za 129 tisíc) i Mateřská škola Palánek (za 119 tisíc). V té zároveň za 190 tisíc korun zajistili opravu oplocení zahrady podél Čtvrtníčkovy ulice. Podobnou investici naplánovali v Opatovicích, oprava oplocení před areálem školky včetně branky a vjezdové brány vyšla na téměř 540 tisíc.

Do třetice měli obdobný problém v Mateřské škole Dědická. Dlouhodobě řešili stav zídky, na které bylo upevněno oplocení. Drolila se a rozpadala i při menším nárazu. Údržba byla složitá a nákladná. Zatímco první etapa byla hotová před dvěma lety, na druhou část se čekalo do letoška. „V případě úseku z ulice Pazderna dělníci odbourali zbytek podezdívky a zdi, rozebrali část chodníku a postavili nový plot z betonových tvárnic. Z ulice Dědická pak šlo zejména o opravu a sanaci opěrné betonové zdi,“ popsala práce ředitelka mateřské školy Miroslava Hamplová s tím, že druhá etapa stála bezmála 610 tisíc korun.

Rovněž druhou etapou za 150 tisíc se rozloučili opravou vodovodních a kanalizačních rozvodů v Mateřské škole Šikulka. Stejně tak napodruhé se vrátili dělníci do Mateřské školy Havlíčkova k opravám sociálního zařízení pro děti a zaměstnance včetně elektroinstalace. Zásahy stály 630 tisíc korun.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí

V případě vyškovských základních škol bylo a stále je nejvíc rušno na Základní škole Morávkova. První velkou investicí je modernizace vybraných učeben, se kterou významně pomáhá dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Týká se zejména počítačové učebny. Pro zlepšení a zatraktivnění výuky škola objednala kromě 21 kusů počítačových stanic i osm robotických stavebnic, 3D tiskárnu či dva vizualizéry. Rekonstrukce se dočkala rovněž učebna a kabinet přírodopisu, novinkou bude mimo jiné bezbariérové sociální zařízení i zajištění přístupu do budovy pro vozíčkáře.

Za téměř 4,2 milionu korun je před dokončením oprava střechy hlavní budovy školy, původní střešní krytina už totiž pamatuje šest dekád. Tašky se rozpadaly, pod krytinou navíc chyběla difuzní fólie, která by při silnějším větru zabezpečila neporušený stav střechy a zabraňovala zatékání dešťové vody. „Dílčí opravy střechy jsme řešili několikrát, stav už byl neudržitelný. Nová, kvalitní krytina účinně ochrání před pronikáním vlhkosti do objektu, investice nám pochopitelně rovněž sníží náklady na vytápění,“ poznamenal ředitel Základní školy Morávkova Zdeněk Šlapal. Akce navíc počítá s opravou stávajících komínů, okapů a oplechování či s montáží nových střešních latí a střešní lávky.

Na stejné škole rovněž finišují práce na živé školní zahradě, v průběhu uplynulých týdnů vznikly prvky určené k výuce, relaxaci i k hrám. Odborníci jednotlivými kroky celkově za 455 tisíc vytvořili zajímavé interaktivní prvky, informační tabule a místa k pozorování druhů organizmů v jejich přirozeném prostředí.

Před školou zároveň vzniklo už na konci jara několik nových parkovacích stání, přechod pro chodce vedoucí přes krajskou silnici je pak navíc nově nasvětlený.

S vyplněním posledního okenního otvoru a seřízením funkčnosti skončila několikaletá výměna 229 kusů oken na budově Základní školy Nádražní. Původní pocházela z přelomu 50. a 60. let. Okna stejně jako v předchozích etapách získala hnědou barvu, naposledy šlo o 98 kusů dřevěných oken ve dvorním traktu školy. Původně byla investice rozpočtovaná na víc než 14 milionů korun. „Díky kvalitním přípravám jednotlivých výběrových řízení a příznivým nabídkovým cenám se okna včetně projektové dokumentace, technického dozoru investora a autorského dozoru podařila celkově vyměnit za bezmála 9,5 milionu korun,“ vyzdvihla místostarostka Vyškova Karin Šulcová.

Vedení Základní školy Letní pole se mimo jiné zaměřilo na obnovu stropních podhledů ve třech třídách (za 220 tisíc), kuchařky pak ocení elektrický konvektomat (za 245 tisíc). Jak bylo původně plánováno, letošním rokem skončila tříetapová instalace hliníkových slunolamů na budovách Základní školy Purkyňova. Letošní díl vnějšího systému protisluneční ochrany stál téměř 390 tisíc korun.

Celkový objem investičních akcí je letos ve výši téměř 17 milionů korun. „V sumě je započítané i předfinancování akcí zřizovatelem před vlastní realizací, protože dotace bývají vyplácené dodatečně. Jakékoliv aktivity k získání dotací ze státních i evropských fondů velmi podporujeme. Právě podíl schválených dotací k akcím roku 2021 činí 19 procent. Nicméně každá, i třeba stotisícová investice je důležitá, obzvlášť pokud posouvá kvalitu vzdělávání a rozvíjí osobnost, nadání a další schopnosti našich žáků,“ doplnila místostarostka Šulcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…