Vysoké Mýto: Na Staroměstských slavnostech v Korbachu si připomněli spolupráci plaveckých oddílů

16.07.2019 12:20

Zástupci Vysokého Mýta navštívili ve dnech 5. až 7. července tradiční Staroměstské kulturní slavnosti v partnerském Korbachu. Vysokomýtskou kulturu letos reprezentovala hudební skupina The Shookies, která v rámci slavností odehrála dva koncerty. Zahrála na nich skladby převážně ze svého druhého alba Sooner or Later. V sobotu odpoledne muzikanti z vlastní iniciativy improvizovaně zahráli na pěší zóně v centru města, což se setkalo s velkým ohlasem kolemjdoucích. Radní Jan Lipavský a zástupci městského úřadu se v průběhu návštěvy seznámili s projektem velkorysé rekonstrukce korbašské radnice a prohlédli si architekturu nového autobusového nádraží.

Vysoké Mýto:  Na Staroměstských slavnostech v Korbachu si připomněli spolupráci plaveckých oddílů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vysoké Mýto má údajně největší čtvercové náměstí v Česku

V Muzeu Wolfganga Bonhage se zástupci Vysokého Mýta setkali s vedením Korbachu a delegací z polských Pyrzyc, které jsou společným partnerským městem Korbachu i Vysokého Mýta. Všechny přivítal starosta hostitelského města Klaus Friedrich. Na jeho projev navázal radní Jan Lipavský, který starostovi jménem města Vysokého Mýta poděkoval za pozvání. Zavzpomínal přitom na svoji první návštěvu Korbachu, kam s vysokomýtským plaveckým oddílem přijel na závody. „Současná návštěva Korbachu má pro mne dvě symboliky. Uskutečnila se po třiceti letech od mé první plavecké návštěvy v roce 1989, kdy Československo patřilo ještě ke komunistickému bloku. Přijeli jsme tehdy do jiného světa a viděli, jak se žije v demokratickém státě. Od 17. listopadu 1989 se hodně změnilo, ale nyní po třiceti letech fungování demokracie se zase musíme v Česku o ni trochu víc starat,“ řekl Jan Lipavský a pokračoval: „Za symbolickou považuji i skutečnost, že jsem Korbach navštívil devětkrát jako plavec a po 16 letech od poslední plavecké návštěvy jsem se vrátil jako zástupce vedení Vysokého Mýta. Jsem rád za obě tyto příležitosti.“

U zrodu prvních kontaktů Vysokého Mýta s Korbachem stály skutečně plavecké oddíly, především předseda vysokomýtského oddílu Augustin Karel Andrle Sylor, který se v roce 1982 v jednom sportovním časopise dočetl, že město Korbach pořádá v rámci oslav svého tisíciletého trvání plaveckou štafetu na 1000 x 100 metrů. Zpráva ho natolik zaujala, že se rozhodl uspořádat podobnou štafetu ve Vysokém Mýtě. Oslovil plavecký oddíl z Korbachu a pozval ho na závody. Cestování mezi tehdejším Československem a Spolkovou republikou Německo bylo komplikované, ale korbašští plavci na závody nakonec přijeli a o dva roky později vycestovali i vysokomýtští plavci na závody do Korbachu. Od té doby poměřili svoje výkony v plaveckých závodech ještě mnohokrát. Zejména v 90. letech byla spolupráce plaveckých oddílů ještě intenzivnější. Ze společných závodů si vysokomýtští plavci vždy přiváželi množství medailí. Některé z nich získal i Jan Lipavský. „Když se syn kdysi probíral medailemi, vyprávěl jsem mu o plaveckých závodech v Korbachu. Nepředpokládal jsem, že se tam v jiné pozici zase podívám,“ dodal radní Lipavský.  

Později se spolupráce přenesla i do oblasti kultury. V roce 1987 pěvecký sbor Eintracht z Korbachu navázal kontakt s pěveckým sborem Otakar. V roce 1992 zavítal s plavci do Korbachu poprvé i tehdejší starosta Vysokého Mýta Bohuslav Fencl. Následovalo období vzájemných společných akcí na poli sportovním, kulturním a společenském, které vyvrcholilo v roce 2000 podpisem oficiální partnerské smlouvy. V současné době pokračuje spolupráce zejména v oblasti kultury a škol. Hudební skupiny a soubory z Vysokého Mýta jsou již tradičními účastníky Staroměstských kulturních slavností v Korbachu a korbašské kapely zase Městských slavností ve Vysokém Mýtě. Na ty letošní přijede rocková kapela Plan-B. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …