Zábřeh: Festival Welzlování bude letos ve znamení výročí

13.01.2018 20:50

Zábřeh si v roce 2018 připomene hned dvě významná výročí spojená s osobností zdejšího rodáka, cestovatele a dobrodruha Jana Eskymo Welzla.

Zábřeh: Festival Welzlování bude letos ve znamení výročí
Foto: youtube.com
Popisek: Zábřeh na Moravě

V srpnu uplyne 150 let od jeho narození a v září 70 let od okamžiku, kdy skonal v kanadském Dawsonu. Patnácté výročí své existence letos oslaví i festival Welzlování hlásící se k Welzlovu odkazu a navíc před 125 lety, někdy v roce 1893, došlo v Zábřehu k setkání Jana Welzla s univerzálním českým géniem a všeumělem Járou Cimrmanem, které předurčilo další Welzlův osud.

Welzlování v průběhu dvou měsíců, od poloviny ledna do poloviny března, nabídne celkem čtrnáct akcí – cestovatelské přednášky, výstavy fotografií, krosový běh, recesistické závody, přednáškový maraton, filmový festival a 7. března také odhalení pamětní desky připomínající zábřežské setkání dvou českých velikánů, Járy Cimrmana a Eskymo Welzla.

Touto akcí vyvrcholí nejen letošní ročník populárního festivalu, ale celá jeho patnáctiletá historie. Sportovní a recesistické akce pořádané pod širým nebem se totiž v letošním roce mají uskutečnit naposled. „Půlkulaté výročí Welzlování je ideální příležitostí a výzvou k hledání nového formátu tohoto festivalu. Jisté je, že akce, jakými jsou běh do zámecké brány, Welzlův kufr nebo závody čtyřspřeží, se letos uskuteční naposled,“ uvedl hlavní pořadatel Welzlování Zdeněk David.

Festival letos odstartuje v sobotu 13. ledna během do zámecké brány určeným pro závodníky jakéhokoli věku i jejich psí společníky. Prezence účastníků začne v prostorách vinného sklípku naproti sladovně o půl desáté, start závodu pod serpentinami vedoucími k zámku je naplánován na desátou hodinu.

Ve čtvrtek 18. ledna se v 17 hodin otevře v kině Retro výstava fotografií zábřežského cestovatele Vítězslava Vursta. Ten svoje fotografie doplní vyprávěním o putování do oblasti Barentsova moře, Soloveckých ostrovů a Karélie. Pro účastníky vernisáže a přednášky o počátcích sovětských gulagů bude připraveno drobné občerstvení podle receptů karelských obyvatel.

Další populární závod – Welzlův kufr – se uskuteční v sobotu 27. ledna. Po desáté hodině nejprve odstartují běžci všech věkových kategorií od restaurace Rafanda krosový běh a odpoledne budou tradiční nástrahy pořadatelů v podobě slivovice, špeku a tvarůžků překonávat účastníci recesistického běhu na kopci Humenec – všichni s kufrem a dospělí také s doutníkem. „Kromě nejrychlejších závodníků udělíme cenu i tomu, kdo nejvěrněji napodobí Eskymo Welzla, plaketou bude oceněn také vítěz klání o nejlepší pálenku,“ uvedl za pořadatele Pavel Zubík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…