Žáci z Německa a Maďarska navštívili Sokolov

06.12.2016 17:45

V rámci evropského projektu Erasmus+ hostí v Sokolově tento týden Základní škola, Boženy Němcové studenty z Maďarska a Německa. Celý týden se nese v duchu Vánoc a poznávání našich tradic. Jednou z prvních zastávek zahraničních hostů byla sokolovská radnice, kde se slavnostního přivítání ujaly místostarostka Renata Oulehlová a vedoucí odboru školství a kultury Barbora Bardonová.

Žáci z Německa a Maďarska navštívili Sokolov
Foto: wikipedia
Popisek: Sokolov.

„S partnerskými školami, s kterými jsme se do tohoto dvouletého projektu přihlásili, komunikujeme většinou elektronicky a domlouváme naše osobní setkání. První bylo v dubnu 2016 v Německu na téma Velikonoce a v březnu 2017 se chystáme do Maďarska, kde bude hlavním tématem svatba,“ popisuje Mgr. Michaela Hubená ze ZŠ Boženy Němcové, která je hlavním koordinátorem setkávání se zahraničními studenty.

Tento týden jsou tématem české Vánoce. Cílem návštěvy je ukázat hostům české tradice a zvyky. „Žáci spolu vyrábí vánoční dekorace, cukroví, svíčky, zdobí stromeček a celý týden spěje k tomu, že ve čtvrtek s žáky z partnerských škol prožijeme opravdový Štědrý večer s tradiční večeří a dárky,“ dodává Michaela Hubená. Po prohlídce Sokolova a jeho okolí čeká děti také výlet do Karlových Varů a německého Zwickau. Na konci týdne pak studenti zpracují prezentaci ze svých zážitků a dojmů, ve které pak budou porovnávat tradice české oproti těm německým a maďarským. „Je důležité, aby měly děti všeobecný rozhled o tom, jak se žije v okolních zemích, znaly jejich zvyky a kulturní rozdíly. Osobní návštěvy jsou pro ně skvělé, protože zážitky jsou to jediné, co jim nikdo nevezme,“ řekla vedoucí školství a kultury Barbora Bardonová.

O navození vánoční atmosféry se již na radnici postarali žáci pěvěckého oboru ZUŠ Sokolov, kteří vánočními koledami rozezpívali téměř všechny zúčastněné. Po předání drobných dárků zaznělo také velké poděkování městu Sokolov, které projekt předfinancovává. „Myslím si, že to jsou účelně vynaložené finanční prostředky, protože čím víc člověk poznává, tím více se mu rozšiřují obzory. Mohou se od sebe vzájemně inspirovat a obohatit tak tradice nás všech,“ uvedla na závěr místostarostka Renata Oulehlová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…