Žatec: Chmelařské komíny se stanou cílem vědeckého průzkumu

01.11.2021 20:51

Akce „Mávání vlajkami na komínech“ se vrátila do Žatce! Dne 28. října 2021 se na žateckých komínech opět rozevlály státní vlajky na oslavu vzniku samostatného státu a k připomínce ojedinělého žateckého stavebního dědictví.

Žatec: Chmelařské komíny se stanou cílem vědeckého průzkumu
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Vlajky vyvěsili členové komínářského svazu na 8 chmelařských komínů na žateckém Pražském předměstí, za což patří dík jim i majitelům komínů. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42751 lidí

Komíny chmelařských skladů, které převážně sloužily k odvodu sirných zplodin vzniklých při konzervaci chmele, se v Žatci dochovaly v nebývale početném souboru. Jejich množství v minulosti ovlivnilo dokonce samotný proces síření chmele: v době největšího chmelařského rozkvětu se muselo sířit podle čísel popisných, kdy se střídaly sudé a liché dny, aby se ve městě mohlo vůbec dýchat. Panorama tzv. lesu komínů je neodmyslitelně spjato s vizuálním obrazem města a je také jedním z důvodů, proč Žatec usiluje o zápis na Seznam světového dědictví.

Město Žatec chce toto jedinečné dědictví zachovat, a proto jako první krok zvolilo odborné prozkoumání všech komínů, které bude hrazeno z dotace v příštím roce. Výsledky průzkumu napomohou vlastníkům vyhodnotit stav zachování a statické podmínky objektů. Na průzkumu se budou podílet odborníci, kteří se továrními komíny přímo zabývají.

A právě díky spolupráci s těmito odborníky a zástupci Svazu českých komínářů se podařilo oblíbenou akci s máváním vlajek obnovit. Doprovodný program proběhl v Chrámu chmele a piva, kde byla prezentována panelová výstava o nominaci Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam UNESCO.

Další akce, která představí další zajímavý fenomén chmelařského dědictví, se připravuje na konec listopadu a bude zaměřena na představení výsledků vědeckého průzkumu chmelařských půd měšťanských domů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…