Žatec: Chmelmarši počasí přálo. Potěší příroda pěstitele i v dalších měsících?

13.05.2019 12:26

Tradiční Chmelfest, který dnes proběhl v Žatci, není jen veselicí plnou hudby a zábavy, ale také symbolickým zahájením chmelařské sezóny. Pokud bude taková, jako dnešní Chmelfest, mohou se chmelaři těšit na lepší úrodu než loni – přes den padala z nebes voda, která loni chmelu tak chyběla, ale v době Chmelmarše a žehnání chmelu nepršelo a dokonce vysvitlo sluníčko. Snad příroda pěstitelům naznačovala, že letos se bude chovat tak, jak potřebují.

Žatec: Chmelmarši počasí přálo. Potěší příroda pěstitele i v dalších měsících?
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Žádoucí totiž je, aby jim počasí vyšlo vstříc a podařilo se nahradit loňské ztráty zaviněné právě vysokými teplotami a nedostatkem vláhy. „Po loňském výpadku srážek potřebujeme vody ještě víc, aby se naplnila spodní hladiny vody, ta nám klesá ve studních i v půdě,“ nezlobil se předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda na upršené počací poslední doby.

Zároveň ale upozornil, že tu největší podpory vody a teplot budou pěstitelé teprve potřebovat. „Současné počasí, chtěl bych to zaklepat, chmelu zatím nevadí, ale blíží se hlavní růst, nastane kvetení, v červenci a srpnu pak uzavírání hlávek. To je právě období, kdy loni chyběla voda nejvíc. Věřím, že letos se to povede a dnešní posvěcení bude účinné a vody bude dostatek,“ prohlásil Luboš Hejda.

Aby pivo nechybělo

Aby byla úroda co nejlepší, k tomu by mělo přispět jak žehnání chmelu, tak vypuštění Chmelařského léta nebo naražení Májového ležáku – to vše bylo součástí dnešního Chmelmarše. Jím odstartoval Chmelfest a po přehlídce alegorických vozů v průvodu, jehož se zúčastnili Žatečané i mnoho lidí z okolních obcí, od Stekníku, přes Libořice, Nové Sedlo či Staňkovice až po Libědice, proběhla hlavní část veselice u Žateckého pivovaru.

Stejně jako v minulosti byly zpestřením průvodu i různé značky piva vařeného ze žateckého chmele, ale i další symboly chmelařských tradic – sudy, brigádníci, traktory i samotný chmel rozhazovaný z jednoho valníku. Všichni se přitom chtěli nejen bavit, ale také si přáli, aby byla letošní úroda co nejlepší. Aby totiž nedošlo k nejhoršímu a nestalo, že by chybělo pivo!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

7:37 Litoměřice: Podzemí domu Kalich nabízí nová turistická lákadla

Se začátkem právě zahájené nové turistické sezony přichází město Litoměřice s novinkou, jež má ambic…