Žatec: Nemocnici bude provozovat akciová společnost, zastupitelé schválili peníze na opravu kláštera

28.06.2021 17:57

Dvě významná rozhodnutí přijalo Zastupitelstvo města Žatce na svém včerejším jednání: Za prvé založení akciové společnosti, která bude provozovat žateckou nemocnici, za druhé způsob financování rekonstrukce bývalého Kláštera kapucínů.

Žatec: Nemocnici bude provozovat akciová společnost, zastupitelé schválili peníze na opravu kláštera
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Jednání zastupitelstva trvalo ve velkém zasedacím sále radnice zhruba čtyři a půl hodiny a probíhalo v souladu s platnými hygienickými opatřeními. Veřejnost byla v předsálí, zastupitelé ve velkém sále museli mít po dobu jednání ochranu nosu a úst.

Anketa

Vadí vám Zemanův výrok, že transsexuálové jsou mu odporní?

3%
95%
hlasovalo: 20999 lidí

Nejvýznamnějším usnesením bylo založení akciové společnosti s názvem Žatecká regionální nemocnice. Ta bude v dalších letech zajišťovat provoz městské nemocnice. Zdravotnická péče bude zajištěna minimálně ve stejném rozsahu a struktuře jako dosud.  Aby se o chod nemocnice starala nově obchodní společnost, místo dosavadní obecně prospěšné společnosti, je nutné ze dvou důvodů – kvůli legislativním podmínkám (už neplatí zákon o obecně prospěšných společnostec) a kvůli dalšímu rozvoji nemocnice.

Rekonstrukce bývalé kapucínského kláštera má začít letos na podzim. Zastupitelé před zahájením prací museli schválit způsob financování, na které bude třeba zhruba 80 milionů korun. Město má k dispozici 24 milionů korun z dotací, rozpočtovou změnou přidalo svých 15 milionů. Ty poslouží zejména na spolufinancování dotací. Další potřebné peníze město uvolní v letech 2022 a 2023 ze svého rozpočtu, případně si na chybějící částku může vzít úvěr.

Další důležitá usnesení:

Schválení rozpočtového opatření 500 tisíc korun na pořádání akce Dočesná v Letním kině 2021, kterou připravilo Městské divadlo Žatec. Koncert několika kapel proběhne 4. září.

Rozpočtové opatření ve výši 2 miliony korun, které se využijí na přípravu projektové dokumentace obnovy městských parků a zadržování vody ve městě, konkrétně v parku Macerka. Peníze na projekt získalo město díky zapojení do projektu kotlíkových dotací.

Schválení změny zřizovací listiny Technické správy města Žatce, která umožňuje technické správě provozovat parkoviště odtažených vozů a autovraků. Jde o důležitý krok pro systém odstraňování překážejících či nepojízdných vozidel z ulic města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…