Žatec: Rekonstrukce historické radnice pokračuje podle plánu

02.12.2019 10:13

Rozsáhlá rekonstrukce historické budovy žatecké radnice pokračuje podle harmonogramu. Některé práce už jsou ukončené, jiné pokračují. Kompletní oprava by měla skončit v první polovině příštího roku, její délku ale může ovlivnit počasí.

Žatec: Rekonstrukce historické radnice pokračuje podle plánu
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

To bude mít vliv především na elektroosmózu, což je moderní metoda pro vysoušení soklu, tedy spodní části fasády. Teprve po dokončení této části prací se bude dodělávat vnější omítka na spodní části budovy. „Technologické postupy jsou složitější. Každá vrstva fasády navíc potřebuje určitý čas, než se začne s další, na to vše má přitom vliv počasí. Proto nelze přesně říct, kdy bude fasáda kompletně dokončená,“ vysvětlila vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Část prací v celkové hodnotě 44,5 milionu korun už je ale po dokončení. Po modernizaci sociálních zařízení už mohou zaměstnanci i návštěvníci úřadu používat také výtah, který je nyní vyveze až do podkroví radnice. Zcela novým prvkem je i prosvětlení atria objektu, vestibul radnice osvětluje denní světlo. Dokončená je výměna všech vnějších oken. „V průběhu zimy dojde k výměně vnitřních oken, započnou práce na vitrážích v obřadní síni, jde o dílo manželů Kantových z Lubence,“ popsala další část prací K. Mazánková.

Vedle stavebních prací se v současné době připravuje také expozice, která zkrášlí radniční věž. „Plánujeme ji takovou, aby zaujala všechny věkové kategorie. Tématicky se bude zaměřovat především na samotnou radnici,“ prozradila vedoucí Odboru rozvoje města. Architekt, který připravuje radniční expozici, bude dělat i expozici v Mederově domě,což zaručuje, že se informace pro návštěvníky obou památek nebudou opakovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…