Žatec: Sbírka Pastelka pro Ugandu pomáhá stovkám dětí v Africe

17.01.2018 21:17

Do třetího ročníku sbírky Pastelka pro Ugandu mohou až do konce února přispívat všichni dobrovolní dárci.

Žatec: Sbírka Pastelka pro Ugandu pomáhá stovkám dětí v Africe
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Pastelky, tužky či propisky poté pořadatelé odešlou do Ugandy, do školy ve městě California. Sbírka připomíná žateckého fotografa a cestovatele Josefa Štrosse, který právě v blízkosti této školy nečekaně zemřel v roce 2007.

„Sbírku pořádáme třetím rokem, pokaždé posíláme do Ugandy asi sto kilo psacích potřeb. Nás to nestojí žádné velké úsilí, protože tužky či pastelky daruje mnoho lidí, školy i firmy. A v Ugandě to udělá obrovskou službu. Díky našemu daru získává škola v Californii na prestiži, tužky pomáhají i v okolních vesnických školách,“ popisoval efekt sbírky Martin Štross.

Kontakt se školou v Ugandě navázal společně se svou sestrou v roce 2015, kdy se jeli podívat, kde jejich bratr Josef zemřel a u školy postavili jeho pomník, který obklopili kameny, jež poslali přátelé a známí. Při tom se byli podívat ve škole a ptali, jestli jí mohou nějak pomoci. Když viděli, jak se ugandské děti učí, že každé má v jedné ruce tužku a v druhé sešit, což jsou veškeré jejich učební pomůcky, bylo rozhodnuto. Tím spíš, když se dozvěděli, že v obchodech lze koupit papír či sešity, ale tužky, propisky a pastelky lze sehnat velmi obtížně.

„Proto jsme na přelomu let 2015/2016 uspořádali první sbírku. Rychle jsme zjistili, že není těžké sehnat tužky, ale je obrovský problém zajistit jejich přepravu do Ugandy. Naštěstí nám v tom pomohlo město Žatec, které to zařizuje od té doby každý rok, za což jsme moc vděční,“ vyprávěl Martin Štross.

Návštěva Čechů v Ugandě byla obrovskou zkušeností pro obě strany. „Do těch končin turisté nejezdí, vidět tam bělocha je pro ně událost. Navíc to pro ně bylo zakončení velkého příběhu – když tam tenkrát přijel bratr a zemřel, vůbec netušili, kdo to je, co se stalo. Pak jsme přijeli my, postavili tam pomníček a dohodli jsme se na spolupráci. A silný příběh to je pochopitelně i pro nás,“ doplnil Martin Štross.

Sbírka Pastelka pro Ugandu má přínos nejen pro africké děti. Pro mnoho Žatečanů je to způsob, jak si neobvykle připomenout veselého a vitálního člověka, který byl nejen žateckým zastupitelem, ale také stál u zrodu myšlenky Chrámu Chmele a Piva. Častým dárcem tužek nebo i celých penálů jsou také žatecké děti, kterým v souvislosti se sbírkou učitelé vysvětlují, jaké jsou možnosti vzdělávání u nás a jaké jinde ve světě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …