Žatec: Žatecká brigáda slaví 25. výročí svého vzniku

07.07.2019 15:55

Pětadvacáté výročí vzniku 4. brigády rychlého nasazení si minulý týden připomněli její příslušní při slavnostním nástupu v centru Žatce.

Žatec: Žatecká brigáda slaví 25. výročí svého vzniku
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Slavnost orámovaly přelet gripenů a státní hymna, v jejím průběhu vyznamenal ministr obrany Lubomír Metnar celou brigádu medailí. Slavnostního nástupu se zúčastnila i starostka Žatce a senátorka Zdeňka Hamousová, náčelník generálního štábu Armády ČR Aleš Opata a další vojenští představitelé z Česka i ze zahraničí.

Ministr Lubomír Metnar připomněl stručnou historii 4. brigády rychlého nasazení Obrany národa, která od samého začátku vzorně plnila své úkoly, přestože podmínky pro celou armádu nebyly jednoduché. „Přišla reorganizace, škrtalo se v rozpočtu, ale brigáda zároveň musela plnit nové úkoly, které vyplývaly ze členství v NATO. I když modernizace vázla, vy jste své úkoly zvládali. Stali jsme se díky vám spolehlivými spojenci nejen při cvičeních, ale hlavně při zahraničních operacích,“ zdůraznil ministr obrany.

Připomněl zahraniční mise na Balkáně, v Iráku, v Afghánistánu, v Africe i v Pobaltí, který se vojáci žatecké brigády zúčastnili. Tam všude plnili úkoly zcela v duchu hesla brigády: Tam, kde jiní nestačí.

Emotivní součástí slavnosti bylo přečtení jmen všech padlých příslušníků brigády. „Hrdiny je třeba si připomínat,“ upozornil Lubomír Metnar.

4. brigáda rychlého nasazení je elitní jednotkou Armády ČR s nejmodernějším vybavením. Její velitelství je v Žatci, kde také působí 41. mechanizovaný prapor. Další prapory jsou dislokovány v Táboře, Chrudimi a Jindřichově Hradci. Když jednotka před lety vznikala, panovaly kolem toho určité pochybnosti. Jak ale dnes odpoledne zdůraznil náčelník generálního štábu, a také jeden z bývalých velitelů brigády, Aleš Opata, mělo vytvoření elitní brigády svůj smysl, což dokládají její výsledky a prestiž, který získala u spojenců. Není to ale zásluha jen samotných vojáků, nýbrž i jejich příbuzných. „Bez podpory nejbližších si neumím práci vojáka z povolání představit,“ vysvětlil Aleš Opata.

Elitní brigáda už v Žatci zdomácněla, o čemž svědčí i rostoucí počet jejích příslušníků, kteří pocházejí ze Žatce a širšího okolí. Přítomnost brigády zvyšuje i prestiž samotného města, což ve své zdravici připomněla starostka a senátorka Zdeňka Hamousová: „Žatec byl vždy vojenským městem, to platí už od dob Jana Žižky. V nedávné době jsme byli zvyklí na elitu armády, letectvo. Dnes jsme hrdí, že zde působí další elitní jednotka, 4. brigáda rychlého nasazení.“

Součástí slavnostního nástupu bylo nejen vyznamenání 4. brn ministrem obrany, ale také vyznamenání čestnými odznaky, které velitel brigády Josef Trojánek udělil desítce příslušníků jednotky. V průběhu slavnostního nástupu byla také pokřtěna nová publikace o 4. brigádě rychlého nasazení.

Celodenní oslavy tvořila výstava fotografií z misí s názvem Ten druhý život a také bohatý doprovodný program na náměstí Prokopa Velkého. Tam si děti i dospělí mohli prohlížet vojenskou výzbroj a výstroj i techniku v podobě obrněných Pandurů či vozidel Kajman a Iveco. Děti se mohly navíc vyfotit ve fotokoutku s desetikilovou bojovou vestou a samopalem nebo si vyzkoušet improvizované vojenské hřiště.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

22:28 Znojmo: Prohlášení k Memorandu o porozumění s Mezinárodní organizací pro migraci

V souvislosti s šířením některých zavádějících a nepravdivých informací týkajících se Memoranda o po…