Zimní údržba v České Lípě

04.01.2015 10:11

Méně posypu, více ekologie. Tak by se dalo charakterizovat jedno z hlavních pravidel města Česká Lípa, které uplatní při letošní zimní údržbě místních komunikací.

Zimní údržba v České Lípě
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

Jak připomíná vedoucí oddělení technické správy majetku města Petra Novotná, úklid ulic včetně zimní údržby zajišťuje pro město firma AVE odpadové hospodářství a.s. na základě rámcové smlouvy.

Rámcovost čtyřletého kontraktu městu umožňuje mnohem větší operativnost při sjednávání prací. Služby si tak město objednává od firmy podle aktuální potřeby a to v první řadě v závislosti na počasí ale i finančních možnostech radnice. 

„Letošní zima je prakticky první, kdy už po celé její období budeme postupovat v režimu nové smlouvy,“ podotýká Petra Novotná. Zároveň připomíná, že větší míra operativnosti se týká i zvolené technologie a posypového materiálu.  „V minulosti si občané často stěžovali na písek. Nelíbila se jim jeho prašnost, se kterou jsme se potýkali zejména po zimě, než se posyp zase zametl. Výhrady byly také k solení chodníků.  Až nová smlouva nám umožňuje písek nahradit drobným štěrkem, který ani zdaleka tolik nepráší, a ještě více omezit solení. Například některé chodníky nechceme sypat vůbec, ale pouze pluhovat. Je to mnohem šetrnější a často také účinnější,“ zdůrazňuje vedoucí technického oddělení a dodává, že podobný postup už město chtělo otestovat například při úklidu sněhu na chodnících v Dubici. „Vzhledem k loňské mírné zimě, se ale uvidí až letos, jak se to osvědčí v praxi.“

Zatímco chodníků by se sůl měla dotknout minimálně a to tehdy, pokud to bude nevyhnutelné, sypat i solit se kvůli zajištění bezpečného provozu budou nadále především vozovky.

„Jako každoročně je nezbytné rovněž připomenout, že zimní údržbou se následky zimního počasí pouze zmírňují, nikoliv odstraňují.“ Toto pravidlo vyplývá ze zákona stejně jako to, že se komunikace uklízejí podle pořadí jejich důležitosti. V jakém časovém sledu by měla být komunikace uklizena tak stanoví právě pořadí její důležitosti (viz. harmonogram).

Podobně jako vloni budou do ručního úklidu sněhu nebo odstraňování zmrazků zapojeni  také pracovníci zaměstnaní městem na veřejně prospěšné práce. „Ti se budou podílet především na úklidu schodišť, lávek a dalších míst, která jsou pro techniku špatně dostupná,“ podotýká Petra Novotná.  Těchto zaměstnanců má město od prosince celkem 30 a jsou rozděleni do několika skupin, jejichž práci kontrolují a ve spolupráci s radnicí koordinují dva koordinátoři.

Komunikace se uklízejí podle pořadí důležitosti

Lhůty k odstranění (zmírnění) závad ve sjízdnosti vozovek a ve schůdnosti chodníků vyplývají ze zákona. Jejich dodržování je tak závazné i pro město, které zajišťuje zimní údržbu místních komunikací na svém katastru, a stanovují se takto:

a) při vytvoření náledí, námrazy a jiné kluzkosti se zahájí posyp okamžitě po zjištění, nejpozději do 90 minut
b) při trvalém spadu sněhu se zahájí provádění odstraňování sněhu do 90 minut, přičemž se s odstraňováním průběžně pokračuje až do skončení spadu sněhu
c) dojde-li ke skončení spadu sněhu, provádí se v případě potřeby posyp chodníků a místních komunikací podle způsobu stanoveném v nařízení města
d) lhůty pro odstranění nebo zmírnění závad podle pořadí důležitosti jednotlivých ulic

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

10:29 Hustopeče: Oblastní kolo cyklistické soutěže ovládly město

V úterý 14. května se na dopravním hřišti Lipová sešli žáci škol mikroregionu Hustopečsko, kteří se …