Zlín: A a opět A. V hodnocení finanční kondice měst patří Zlín k nejlepším

02.11.2021 20:33 | Tisková zpráva

Město Zlín se může pochlubit vynikající finanční kondici i finančním zdravím. V obou dlouhodobě sledovaných ukazatelích dosahuje město Zlín hodnocení v kategorii A, což je nejlepší možný výsledek.

Zlín: A a opět A. V hodnocení finanční kondice měst patří Zlín k nejlepším
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Komplexní hodnocení ekonomické kondice je souhrnný ukazatel, kde je kromě finančního zdraví hodnoceno dalších sedm ukazatelů. Hodnoty tohoto ukazatele jsou A až C.

„Hodnoceno bylo 64 měst. Šlo pouze o ta města, která mají 5 letou historii v benchmarkingové iniciativě, což je neformální sdružení měst, které chtějí zvyšovat kvalitu a efektivnost činností pomocí výměny informací, zkušenosti a dobré praxe.“ vysvětlil Jan Mareš, autor metodiky.

Součástí hodnocení ekonomické kondice je i ukazatel finanční zdraví města.

Model hodnocení finančního zdraví zjednodušeně porovnává stav finanční zásoby města, ukazatele dluhové služby, stavy provozního salda, lhůtu splacení závazků z provozního salda a hodnotí poměr přebytku provozního rozpočtu k dluhové službě a další doplňkové ukazatele, Model finančního zdraví je postaven na výpočtu dat ze systému MONITOR, Ministerstva financí ČR.

„V modelu finanční zdraví hodnotíme posledních pět let, z nichž každý rok má jinou váhu. Finanční zdraví nabývá hodnot A až F a hodnotíme všech 206 obcí s rozšířenou působností. Také v tomto ukazateli dosahuje Zlín nejlepšího hodnocení A, a to i přesto, že se řada měst vlivem dopadu korona krize na veřejné finance v hodnocení o jednu či dvě kategorie propadla,“ shrnul Jan Mareš. S hodnocením je tak spokojeno i vedení města.

„Výsledek hodnocení je pro nás potvrzením, že s financemi města nakládáme účelně a hospodárně. Jsme rádi, že jsme si dokázali dobrou finanční kondici udržet i přes dopady koronavirové krize,“ konstatoval Bedřich Landsfeld, náměstek primátora pro oblast ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

11:17 Brno: Open House otevře 116 objektů, lidem se znevýhodněním nabízí asistenční službu. Rezervace startují 9. května

Desítku zbrusu nových podcastů, speciální prohlídky či asistenci pro znevýhodněné návštěvníky a zejm…