Zlín: Město reaguje na propad příjmů

19.09.2020 18:39

Statutární město Zlín reaguje na ekonomické dopady pandemie COVID 19 snížením plánovaných příjmů i výdajů. Na hospodaření města Zlína v roce 2020 se podepsal zejména propad příjmů ze sdílených daní. Se snížením daňových příjmů, predikci výpadku příjmů s výhledem do konce roku 2020 i upravené příjmové a výdajové části rozpočtu, bylo seznámeno Zastupitelstvo města Zlína na svém jednání 17. září.

Zlín: Město reaguje na propad příjmů
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Při úpravách rozpočtu města Zlína, reagujících na aktuální i odhadovanou ekonomickou situaci do konce roku vycházíme z prognózy Ministerstva financí i odhadu nezávislého ekonoma Luďka Tesaře ve střednědobém plánu. Daňové příjmy rozpočtu statutárního města Zlína snižujeme o 143 541 000 korun. Podobně byla upravena a snížena i výdajová část rozpočtu,“ uvedl náměstek primátora města Zlína Bedřich Landsfeld, který má na starosti ekonomiku.

Dle zákona č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS Cov-2, obdrželo město Zlín na základě rozhodnutí Ministerstva financí ČR, jednorázový nenávratný příspěvek na rok 2020.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí

„Na základě upřesnění odhadu snížení daňových příjmů a přijetí státní dotace ve výši 93,6 milionu korun, (výše příspěvku pro každou obec vychází z částky 1 250 Kč na jednoho obyvatele), jsme mohli zpět k realizaci uvolnit akce v celkové výši 105 316 000 Kč. Z toho se jedná o investiční akce ve výši 89 539 000 Kč a opravy ve výši 15 777 000 Kč. Podle toho, jak se bude ekonomická situace vyvíjet, bychom ještě v říjnu rádi uvolnili dalších 50 až 60 milionů korun na akce, které byly původně schválené počátkem roku,“ dodal Bedřich Landsfeld.

V rámci oprav, tedy údržby majetku, tak nebude odložena například výměna oken na zlínském zámku. Co se týče investičních akcí, bude se realizovat například projekt SMART - navigační parkovací systém a dispečink, Centrální park Jižní Svahy – III. Etapa nebo projekt Rekonstrukce objektu v ul. Mlýnská.

Daňové příjmy města by podle predikce měly koncem roku dosáhnout propadu 10% oproti schválenému rozpočtu na letošní rok. „Musíme postupovat s péčí řádného hospodáře. Stále hledáme rezervy v provozních výdajích města. Naším cílem je, abychom pozastavili co nejméně investičních akcí,“ řekl primátor města Zlína Jiří Korec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …