Zlín: Město zlevnilo jesle pro mimozlínské děti

06.10.2011 16:00

Poplatky v jeslích a rehabilitačním stacionáři, které zřizuje město, jsou od počátku října stejné pro zlínské i mimozlínské děti.

Zlín: Město zlevnilo jesle pro mimozlínské děti
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Až dosud platili rodiče dětí, které mají trvalé bydliště v jiných městech nebo obcích, o 1500 korun měsíčně více než rodiče dětí ze Zlína. nyní je jednotná cena za pobyt v těchto zařízeních 3 300 korun.

"Jesle a rehabilitační stacionář, které zřizujeme, jsou v rámci regionu jedinečné. Jen připomenu, že v celé České republice je celkem asi padesát jeslí, z toho troje má město Zlín, stejný počet má už jen hlavní město Praha. Přestože provoz jeslí a rehabilitačního stacionáře je pro město velmi finančně náročný, chceme tato zařízení zpřístupnit všem zájemcům za stejných podmínek, právě pro jejich jedinečnost," vysvětlila rozhodnutí rady města náměstkyně primátora Alena Zubalíková, která má ve své kompetenci oblast školství.

Pro své nejmenší obyvatele Zlín zřizuje troje jesle pro celkem 75 dětí. Celkem 20 míst má rehabilitační stacionář, což je nestátní zdravotnické zařízení, které slouží k čtyřhodinovému, odpolednímu, celodennímu či týdennímu pobytu dětí od 1 do 10 let věku. Zajišťuje všestrannou zdravotní a výchovnou vzdělávací péči například o děti mentálně a tělesně postižené, děti s dětskou mozkovou obrnou a dalšími kombinovanými vadami, vyžadující zvláštní péči. V péči zařízení jsou děti se zrakovou, sluchovou vadou, děti s vadou řeči nebo srdeční vadou. Ve stacionáři je zřízená speciální třída mateřské i základní školy, a to Základní školy praktické a Základní školy speciální Zlín.

Náklady na provozování jeslí a rehabilitačního stacionáře nese město. Z jeho rozpočtu jsou totiž hrazené i mzdy pracovnic, které v těchto zařízeních působí. "Jiná situace je v mateřských a základních školách, tam jsou mzdy pracovníků vypláceny ze státního rozpočtu," upozornil Milan Smola z odboru školství. "I přes finanční náročnost chceme troje jesle a rehabilitační stacionář zachovat. Využívají je rodiče dětí, které ještě nemají tři roky a nemohou navštěvovat mateřskou školu," konstatovala Alena Zubalíková.

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…