Zlín: Nebezpečný přechod na Dlouhé bude zrušen k 15. prosinci

08.12.2011 16:59

Přechod pro chodce na ulici Dlouhá v centru města bude od čtvrtka 15. prosince zrušen. Důvodem je jeho nebezpečnost, po střetech s automobily se zde zranilo v posledních letech mnoho chodců. Poslední vážnou událostí bylo těžké zranění chodkyně po střetu s osobním vozidlem.

Zlín: Nebezpečný přechod na Dlouhé bude zrušen k 15. prosinci
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Zrušení přechodu může být pouze dočasné, pokud magistrát nalezne způsob, jak výrazně snížit riziko střetu lidí s vozidly.

Přechod, který se nachází na křižovatce ulic Dlouhá, Kvítkova a Zarámí, ruší odbor stavebních a dopravních řízení na základě požadavku Dopravního inspektorátu policie ČR. "Víme, že přechod je hodně využívaný, ale v tomto případě je jednoznačně potřeba upřednostnit zdraví chodců. Ti můžou využívat nedaleký podchod nebo bezpečný světelný přechod," prohlásil 1. náměstek primátora Jiří Kadeřábek, do jehož kompetencí patří doprava. "Na tomto přechodu dochází opakovaně k vážným dopravním nehodám. Letos jsme řešili celkem šest nehod, ve čtyřech případech šlo o kolize s chodci. Pět z nich bylo zraněno," upozornil Josef Havela, mluvčí zlínské policie.

Rušený přechod již dlouho nevyhovuje požadavkům na bezpečnost silničního provozu. Jeho délka převyšuje sedm metrů a přestože vede přes čtyři jízdní pruhy, není na něm umístěn dělící ostrůvek.

Stávající "zebra" bude z vozovky v nejbližších dnech odfrézovaná, ve vstupu do silnice budou chodcům po obou stranách bránit sloupky s řetízky, na změnu bude upozorňovat i informační tabule.

Zrušení přechodu může být dočasné. Pokud magistrát nalezne způsob, jak výrazně snížit jeho nebezpečnost, není vyloučeno, že bude opět ve změněné podobě instalován. Dopravní komise a další dotčené orgány se zabývají třemi variantami řešení: přesunem přechodu nad křižovatku ulic Dlouhá, Kvítkova a Zarámí, umístěním "zebry" na zvýšený pás nebo instalováním světelné signalizace v místě, kde je dosud přechod umístěn. "Každá z těchto variant má své velké zápory. Protože zodpovědné posuzování nějakou dobu potrvá, přechod bez dalšího otálení uzavíráme. Za současné situace není o jeho nebezpečnosti pochyb a pokud by měl fungovat dál v této podobě, bylo by jen otázkou času, kdy dojde k dalšímu neštěstí," je přesvědčený Jiří Kadeřábek.

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…