Zlín: Nezávislá auditorka má pochybnosti o hospodaření BD Podlesí

17.07.2018 16:03

Účetní závěrka Bytového družstva Podlesí (BDP) za rok 2017 obsahuje pochybnosti nezávislé auditorky u částky 41 949 000 korun. Přestože by podle předsedy představenstva BDP Pavla Sekuly mělo jít o pohledávku za podílovým vlastníkem družstva, podle nezávislé auditorky hodnota pohledávky ani její existence není odběratelem potvrzena.

Zlín: Nezávislá auditorka má pochybnosti o hospodaření BD Podlesí
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Z auditorské zprávy vyplývá, že v účetnictví BD Podlesí byla vytvořena položka ve výši desítek milionů korun, která nebyla uznána tím, komu je přisuzována. Což je opravdu závažné zjištění,“ konstatoval Jiří Korec, náměstek primátora pověřený jednáním s BDP.

Hospodaření bytového družstva vykazovalo nesrovnalosti i v předchozích třech letech. Například v účetní uzávěrce za rok 2015 nezávislá auditorka uvedla, že „družstvo při sestavování účetní závěrky porušilo zásadu bilanční kontinuity. Konečné stavy účtů účetní jednotky k 31. 12. 2014 nenavazovaly na počáteční stavy účtů k 1. 1. 2015.“ I tato skutečnost vedla auditorku k hodnocení, že „účetní uzávěrka nepodává věrný a poctivý obraz aktiv a pasiv družstva… nákladů a výnosů a výsledků jejího hospodaření a peněžních toků… v souladu s českými účetními předpisy.“ „V této souvislosti město Zlín upozorňuje, že účetní závěrku BDP provádí nezávislá auditorka, kterou si vybralo představenstvo bytového družstva,“ sdělil Zdeněk Dvořák, tiskový mluvčí magistrátu.

Ve věci bytového družstva již padl verdikt

V souvislosti s hospodařením BDP už podalo město Zlín trestní oznámení. Podle rady města se v rámci vedení účetnictví Bytového družstva Podlesí činí nejen nestandardní, ale i nezákonné kroky.

Účetnictví BDP před časem dle svých slov „rekonstruoval“ předseda jeho představenstva Pavel Sekula. Ten v loňském roce zažaloval radnici za tvrzení, že dlouhodobě odmítá předložit ke kontrole účetnictví BDP. Okresní soud ve Zlíně a následně i Krajský soud v Brně ale daly za pravdu městu.

Ve věci bytového družstva již padl verdikt Okresního soudu ve Zlíně, na jehož základě musí BDP zaplatit městu Zlínu částku téměř 1 644 000 Kč. Soud zároveň nařídil bytovému družstvu uhradit městu Zlínu i náklady na soudní řízení ve výši téměř 200 000 Kč. Radnice má také k dispozici analýzu, ze které vyplynulo, že BDP by mělo městu Zlínu také vyplatit jen za roky 2003 až 2006 částku ve výši cca 710 000 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…