Zlín: Otrokovice se snaží řešit problém s čištěním odpadních vod

04.04.2018 14:30

Město Otrokovice bude hledat možnosti, jak vyřešit problém se zvýšenými náklady na čistění odpadních vod. Za tímto účelem plánuje vypracování odborné studie definující teoretická a praktická východiska včetně možného záměru výstavby vlastní nové ČOV na katastru Otrokovic. Tento záměr prezentovali jeho představitelé na setkání ve Zlíně s vedením tamní radnice.

Zlín: Otrokovice se snaží řešit problém s čištěním odpadních vod
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Otrokovice jsou jediným z měst a obcí na Zlínsku, které nečistí své odpadní vody v zařízení vlastněném společnosti Vodovody a kanalizace Zlín (VaK), tamní vodu čistí soukromá ČOV. To sebou přináší kromě jiného také promítání nákladů na její modernizaci do ceny vody. A také proto v Malenovicích vyjde čistění kubíku vody na 27,80 Kč, v čističce soukromé společnosti TOMA Otrokovice vyjde stejný úkon na 40,57 Kč. Zvýšené náklady na čistění v Otrokovicích - za loňský rok šlo o částku cca 15 000 000 Kč - přitom nenese tamní radnice, ale rozpočítávají se v rámci tzv. solidárního systému mezi všechny akcionáře VaK, což jim navyšuje celkovou cenu vody.

„Tato skutečnost je pro město Zlín tématem. Vítáme proto, že otrokovická radnice chce hledat a také nalézt řešení,“ konstatoval primátor Miroslav Adámek, který společně se svými náměstky Ondřejem Bětákem a Patrikem Kamasem jednání s představiteli Otrokovic vedl.

Studie, kterou si Otrokovice plánují letos zpracovat, má detailně popsat současnou situaci a navrhnout možná řešení, včetně případné výstavby nové ČOV na území města.

Obě města budou nadále spolupracovat

„Hrozba potenciálního zvýšení ceny vody pro obyvatele Otrokovic je pro nás motorem pro hledání uspokojivého řešení pro všechny. K tomu jsme se při jednání zavázali a takto budeme nyní postupovat,“potvrdili zástupci Otrokovic na jednání Jiří Veselý, Ivo Kramář, Jiří Ondráš a Milan Plesar.

Nad problematikou vodárenství, ale i dalšími tématy, se přítomní zástupci měst Zlín a Otrokovice chtějí potkávat pravidelně. K otázkám vodárenství se nově chtějí vyjadřovat společně.

Zlín a Otrokovice patří mezi významné akcionáře společnosti VaK. Město Zlín je dokonce s 47 procenty akcionářem největším. Obě města jsou významně propojena, jsou společníky a zakladateli v DSZO, před pár lety se mezi nimi podařilo dobudovat cyklostezku, podílí se společně na celé řadě projektů a spolupracují také v oblasti evropských i národních dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…