Zlín: Památník Tomáše Bati: projekt dostává konkrétní rysy

10.04.2012 9:30

Památník Tomáše Bati je zase o něco blíže návratu k původnímu vzhledu z 30. let minulého století. Město Zlín iniciuje založení obecně prospěšné společnosti pro rekonstrukci tohoto cenného objektu. S nabídkou stát se jejími spoluzakladateli osloví ještě v březnu hned několik významných institucí - Zlínský kraj, Univerzitu T. Bati, Nadaci T. Bati, Národní památkový ústav a Vysoké učení technické Brno.

Zlín: Památník Tomáše Bati: projekt dostává konkrétní rysy
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

K realizaci kroků, které povedou k založení obecně prospěšné společnosti, určila rada města primátora Miroslava Adámka a náměstka primátora Miroslava Kašného. "Budeme postupovat podle schváleného harmonogramu. Hlavním úkolem obecně prospěšné společnosti bude hledat prostředky na obnovu památníku mimo rozpočet města," sdělil Miroslav Adámek.
Charakteristickým znakem obecně prospěšné společnosti je fakt, že poskytuje veřejnosti obecně prospěšné služby za předem stanovených a pro všechny uživatele stejných podmínek a její hospodářský výsledek (zisk) nesmí být použit ve prospěch zakladatelů, členů jejich orgánů nebo zaměstnanců a musí být použit na poskytování obecně prospěšných služeb, pro které byla založena.
Budova Památníku T. Bati v posledních desítkách let nesloužila účelu, ke kterému byla postavena. Od 50. let minulého století v něm našla zázemí Filharmonie Bohuslava Martinů. Ta od loňského roku koncertuje v prostorách Kongresového centra. Další prostory má pronajaté Krajská galerie výtvarného území, která se nejpozději do konce příštího roku přestěhuje do jiného zázemí, které jí připravuje její zřizovatel, Zlínský kraj. "Budova nemůže zůstat opuštěná. Podle rady bude nejlepším řešením, když v ní opět vznikne Památník Tomáše Bati. Dala tak na doporučení odborníků," konstatoval Miroslav Kašný.

Harmonogram kroků směřujících k založení obecně prospěšné společnosti:

Březen: písemné oficiální oslovení potencionálních zakladatelů
Duben: příprava textu zakladatelské smlouvy
Květen: jednání zakladatelů o textu zakladatelské smlouvy, výši případných zakladatelských vkladů, obsazení správní a dozorčí rady, osobě ředitele a názvu o.p.s.
Červen/červenec: schválení založení obecně prospěšné společnosti orgány zakladatelů a zápis do rejstříku obecně prospěšných společností u rejstříkového soudu.
Srpen: návrh jednacího řádu správní a dozorčí rady obecně prospěšné společnosti
Září: společné jednání správní a dozorčí rady obecně prospěšné společnosti a určení cílů obecně prospěšné společnosti na rok 2013


Památník Tomáše Bati, 1933
Autor: František Lydie Gahura
V roce 1933 byla zahájena výstavba kulturního centra, které uzavírá stoupající parkový prospekt mezi internáty.Podle původního návrhu měl celý komplex obsahovat skupinu budov studijně vzdělávacího charakteru,vrcholících na ose parku objektem Památníku Tomáše Bati, který zahynul v roce 1932 při letecké katastrofě.Došlo však jen k částečné realizaci objektu Památníku a dvou studijních ústavů. I zde se uplatňoval typový skelet výrobní budovy s variabilní dispozicí etáže. Tvárnost železobetonového skeletu využil architekt Gahura k zajímavému řešení interiérů i exteriérů s působivými hladkými průběžnými zasklenými plochami.
Památník Tomáše Bati, nejpůsobivější architektonické dílo F. L. Gahury, je moderní parafrází staveb vrcholné gotiky: jen opěrný systém a barevné vitráže, jen železobetonový skelet a sklo.
V roce 1954 byl památník přestavěn (akademický architekt J. Staša) na Dům umění a vznikly zde prostory galerie výtvarného umění a zlínské filharmonie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

16:31 České Budějovice: Primátorka pozdravila zlaté volejbalisty

V pořadí už jedenáctý extraligový titul získali volejbalisté Českých Budějovic, když ve čtvrtém finá…