Zlín: Rodina je základ státu - nový film, jehož partnerem je i Zlín

09.10.2011 9:26

Poutní místo Velehrad, archeoskanzen Modrá, letiště ve Slušovicích nebo Lukov na Zlínsku – i na těchto místech Východní Moravy vznikal nový český film Rodina je základ státu, který 13. října vstoupí do kin. K regionu jej váže i osoba režiséra a scénáristy - Robert Sedláček je totiž rodákem ze Zlína.

Zlín: Rodina je základ státu - nový film, jehož partnerem je i Zlín
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Příběh, ve kterém herci mluví s moravským přízvukem, je inspirovaný skutečností. Vykresluje zprvu bezstarostný rodinný život, který se postupně dostává do krize. Libor, bývalý učitel dějepisu, dosáhl vysokého manažerského postu ve významném finančním ústavu a řadu let si spokojeně žije společně se svou rodinou v luxusní vile na okraji Prahy. "Dolce vita" ale netrvá věčně a na povrch začnou vyplouvat machinace s penězi klientů týkající se celého vedení banky. Libor se následně ocitá v dohledu policejních vyšetřovatelů, kteří mu začnou tvrdě šlapat na paty. Snaží se uniknout před hrozícím vězením a oddálit osvětlení celé situace své nic netušící manželce. Rozhodne se tak pro netradiční útěk, kdy pod záminkou společné dovolené odveze celou rodinu na Moravu.

V hlavních rolích se objeví Igor Chmela a Eva Vrbková, kteří zde ztvárnili manželskou dvojici - ústřední nositele děje. Film láká na kvalitní obsazení i ve vedlejších a epizodních rolích, v nichž se představí například Simona Babčáková, Marek Taclík, Jan Budař, Martin Finger nebo Jiří Vyorálek.

Vůbec poprvé se v českém hraném filmu objevuje fenomén "tunelování bank." "Je hrozné, že jsme si zvykli na to, že zpronevěra veřejných peněz je vlastně normální. Že krádež a korupce jsou přirozenou součástí podnikání a moci. Ale mě tohle obecné zas tolik nezajímá, ve filmech se zaměřuji konkrétně na to, jak si člověk, který takhle nemorálně jedná, sám sebe omlouvá, jakou formou druhé přesvědčuje, že takové jeho chování je přijatelné a v pořádku. A jak mu to ti druzí přijímají," svěřil se Robert Sedláček.

Natáčelo se i na slušovickém letišti. "Původně si pan režisér přál, aby vrtulník s policejními vyšetřovateli, kteří pronásledují hlavního hrdinu, přistál na baťovském mrakodrapu nebo někde jinde v centru Zlína, bohužel se nám to ale nepodařilo zajistit. Slušovické letiště je ale také velmi fotogenické," vysvětlil producent filmu Radim Procházka.

Partnerem snímku je město Zlín. "Jsem rád, že se vše nedělá jen v Praze. Naše město má dlouhou filmařskou tradici a je dobře, že má i filmařskou současnost. I díky tomuto filmu," sdělil primátor Zlína Miroslav Adámek.

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…