Zlín: Rozpočet města na rok 2022 bude schodkový

11.12.2021 14:56 | Tisková zpráva

Na svém posledním letošním zasedání schválili Zastupitelé města Zlína rozpočet na rok 2022. Z 34 přítomných zastupitelů pro rozpočet hlasovalo 27 z nich, proti bylo sedm zastupitelů.

Zlín: Rozpočet města na rok 2022 bude schodkový
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Navrhované příjmy v příštím roce jsou ve výši 1,689 miliardy korun, výdaje pak ve výši 1,785 miliardy korun. Rozdíl mezi vyššími výdaji než příjmy ve výši 96 milionu korun, tedy schodek rozpočtu, bude v příštím roce kryt čerpáním ze schválených investičních úvěru (strategickým ve výši 87,1 milionu a revolvingovým na předfinancování dotační investiční akce ve výši 13,5 milionu korun)

„Sestavování rozpočtu na rok 2022 je stejně jako v loňském roce náročnější. I do tohoto rozpočtu se mohou nepříznivě projevit ekonomické dopady pandemie. Stejně jako pro rok 2021 jsme i pro rok 2022 navrhovali rozpočet města velmi obezřetně,“ uvedl náměstek primátora města Zlína pro ekonomickou oblast Bedřich Landsfeld.

Celkové zdroje města pro investice dosahují v rozpočtu výše 267 milionů korun. Například v oblasti dopravních investic počítá zlínský rozpočet s částkou 25 milionů korun, která je určena k rozdělení do místních částí. Nejvyšším předpokládaným výdajem na investice je rekonstrukce Tržiště pod Kaštany, pro kterou je v roce 2022 rezervována částka 66 milionů korun.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Běžné provozní výdaje, zajišťující chod města jako takového, mezi které patří provoz magistrátu, MHD, škol, MP Zlín a dalších městských organizací činí v navrhovaném rozpočtu1,518 miliardy korun a jsou v porovnání se schváleným rozpočtem běžných výdajů roku 2021 o více než 67 milionů korun vyšší.

„Zvýšení běžných výdajů je způsobeno nárůstem výdajů na platy z důvodu změn příslušné legislativy, navýšením výdajů na třídírnu odpadů, sběrné dvory, a také na sběr, přepravu a likvidací komunálního odpadu a úhradou prokazatelné ztráty z provozu MHD, kdy došlo k propadu tržeb díky úbytku cestujících. Tyto zvýšené výdaje aktuálně nepromítáme do výše cen MHD či jiných poplatků, protože chceme dát občanům šanci vrátit se do MHD a dalších atrakcí města, jako je divadlo, lázně aj. za jim známých podmínek a zvýšenými příjmy dorovnali zvýšené výdaje, které bychom jinak museli řešit zdražováním,“ vysvětlil nárůst výdajů primátor města Jiří Korec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

19:27 Olomouc: Rekonstrukce kanalizace a komunikace v Šantově ulici

Kompletní obnovou uličního profilu projde slepý úsek Šantovy ulice od parkoviště po tř. 17. listopad…