Zlín: Státní vyznamenání prezidenta republiky získaly i osobnosti spojené se Zlínem

09.11.2022 12:18 | Tisková zpráva

Prezident republiky Miloš Zeman 28. října 2022 udělil státní vyznamenání 78 významným osobnostem. Mezi oceněnými byly i dvě osobnosti spojené se Zlínem.

Zlín: Státní vyznamenání prezidenta republiky získaly i osobnosti spojené se Zlínem
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy I. stupně, in memoriam, podnikatelce Ivaně Trumpové za zásluhy o stát. Ocenění za zesnulou Ivanu Trumpovou převzala na slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu její dcera Ivanka Trumpová s bratrem Donem.

„Moje matka se narodila a vyrůstala v tehdejším Československu, vyrůstala ve Zlíně, lyžovala v národním týmu a navštěvovala Karlovu univerzitu v Praze. Během svého života si zachovala hlubokou lásku a vztah k České republice. Vím, že maminka by byla tímto uznáním nesmírně poctěna, stejně jako my, když jsme byli tady v Praze a převzali ho jejím jménem,“ uvedla na svém instagramovém profilu Ivanka Trumpová.

Medaili Za zásluhy I. stupně udělil prezident republiky lékaři Pavlu Stodůlkovi za zásluhy o stát v oblasti vědy. Za Pavla Stodůlku převzal vyznamenání ředitel oční kliniky Gemini Ivan Machát.

„Státní vyznamenání, které jsem 28. října dostal, vnímám jako ocenění i všech spolupracovníků na klinice Gemini,“ uvedl primář Pavel Stodůlka.

Ivana Trumpová, rozená Zelníčková, se narodila ve Zlíně (tehdejším Gottwaldově). V bývalém Československu byla juniorskou reprezentantkou v lyžování a tady také vystudovala obor tělesné výchovy na Univerzitě Karlově. V letech 1977–1992 se stala první manželkou podnikatele, miliardáře a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spolu měli tři děti – Donalda mladšího, Ivanku a Erica – a deset vnoučat. Ivana Trumpová se v mládí kromě sportu věnovala modelingu a později se vyprofilovala na úspěšnou podnikatelku. O byznysu pořádala přednášky, psala knihy a měla i vlastní reality show. Poslední knihou Ivany Trumpové je publikace s názvem Raising Trump. V ní odhaluje svůj život v komunistickém Československu, manželství, rozvod i výchovu dětí. Ivana Trumpová zemřela náhle letos 14. července 2022 ve svém bytě v New Yorku ve Spojených státech amerických.

Pavel Stodůlka má dlouholetou praxi v široké škále očních operací – od laserových korekcí očních vad, přes operaci šedého zákalu až po transplantace rohovky a operace sítnice. Jako mezinárodně známý inovátor oční chirurgie provedl několik očních operací jako první oční chirurg na světě, v Evropě a řadu očních operací zavedl jako první v ČR. Přednáší na prestižních českých i mezinárodních očních kongresech, vyučuje na vysoké škole a vede odborné kurzy pro zahraniční oční lékaře. Napsal několik odborných publikací a věnuje se i tvorbě odborných článků. Ve Zlíně založil v roce 2003 oční kliniku GEMINI, největší soukromou oční kliniku v Česku, která má další pobočky v České republice a v Rakousku.

Stát vyznamenáním oceňuje občany, kteří svou prací, úsilím, hrdinstvím nebo jinými výjimečnými činy přispěli společnosti a demokratickému státu. Tradičními dny pro předávání vyznamenání jsou 28. říjen a 1. leden. Právo na udělování vyznamenání náleží v České republice jediné osobě, a tou je prezident. Návrhy na vyznamenání předkládá hlavě státu Poslanecká sněmovna, Senát a vláda, přičemž prezident může ocenit i osobou mimo tento seznam. Podmínkou udělení či propůjčení vyznamenání je souhlas předsedy vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…