Zlín: Státní vyznamenání prezidenta republiky získaly i osobnosti spojené se Zlínem

09.11.2022 12:18 | Tisková zpráva

Prezident republiky Miloš Zeman 28. října 2022 udělil státní vyznamenání 78 významným osobnostem. Mezi oceněnými byly i dvě osobnosti spojené se Zlínem.

Zlín: Státní vyznamenání prezidenta republiky získaly i osobnosti spojené se Zlínem
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Prezident republiky udělil Medaili Za zásluhy I. stupně, in memoriam, podnikatelce Ivaně Trumpové za zásluhy o stát. Ocenění za zesnulou Ivanu Trumpovou převzala na slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu její dcera Ivanka Trumpová s bratrem Donem.

„Moje matka se narodila a vyrůstala v tehdejším Československu, vyrůstala ve Zlíně, lyžovala v národním týmu a navštěvovala Karlovu univerzitu v Praze. Během svého života si zachovala hlubokou lásku a vztah k České republice. Vím, že maminka by byla tímto uznáním nesmírně poctěna, stejně jako my, když jsme byli tady v Praze a převzali ho jejím jménem,“ uvedla na svém instagramovém profilu Ivanka Trumpová.

Medaili Za zásluhy I. stupně udělil prezident republiky lékaři Pavlu Stodůlkovi za zásluhy o stát v oblasti vědy. Za Pavla Stodůlku převzal vyznamenání ředitel oční kliniky Gemini Ivan Machát.

„Státní vyznamenání, které jsem 28. října dostal, vnímám jako ocenění i všech spolupracovníků na klinice Gemini,“ uvedl primář Pavel Stodůlka.

Ivana Trumpová, rozená Zelníčková, se narodila ve Zlíně (tehdejším Gottwaldově). V bývalém Československu byla juniorskou reprezentantkou v lyžování a tady také vystudovala obor tělesné výchovy na Univerzitě Karlově. V letech 1977–1992 se stala první manželkou podnikatele, miliardáře a pozdějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spolu měli tři děti – Donalda mladšího, Ivanku a Erica – a deset vnoučat. Ivana Trumpová se v mládí kromě sportu věnovala modelingu a později se vyprofilovala na úspěšnou podnikatelku. O byznysu pořádala přednášky, psala knihy a měla i vlastní reality show. Poslední knihou Ivany Trumpové je publikace s názvem Raising Trump. V ní odhaluje svůj život v komunistickém Československu, manželství, rozvod i výchovu dětí. Ivana Trumpová zemřela náhle letos 14. července 2022 ve svém bytě v New Yorku ve Spojených státech amerických.

Pavel Stodůlka má dlouholetou praxi v široké škále očních operací – od laserových korekcí očních vad, přes operaci šedého zákalu až po transplantace rohovky a operace sítnice. Jako mezinárodně známý inovátor oční chirurgie provedl několik očních operací jako první oční chirurg na světě, v Evropě a řadu očních operací zavedl jako první v ČR. Přednáší na prestižních českých i mezinárodních očních kongresech, vyučuje na vysoké škole a vede odborné kurzy pro zahraniční oční lékaře. Napsal několik odborných publikací a věnuje se i tvorbě odborných článků. Ve Zlíně založil v roce 2003 oční kliniku GEMINI, největší soukromou oční kliniku v Česku, která má další pobočky v České republice a v Rakousku.

Stát vyznamenáním oceňuje občany, kteří svou prací, úsilím, hrdinstvím nebo jinými výjimečnými činy přispěli společnosti a demokratickému státu. Tradičními dny pro předávání vyznamenání jsou 28. říjen a 1. leden. Právo na udělování vyznamenání náleží v České republice jediné osobě, a tou je prezident. Návrhy na vyznamenání předkládá hlavě státu Poslanecká sněmovna, Senát a vláda, přičemž prezident může ocenit i osobou mimo tento seznam. Podmínkou udělení či propůjčení vyznamenání je souhlas předsedy vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

10:23 Otrokovice: Poliklinika se mění v moderní a energeticky méně náročnou budovu

Nejenom modernější a komfortnější, ale také energeticky úsporná. To je cíl, ke kterému směřuje Městs…