Zlín: V sadu Svobody se zkoušel nově vyvinutý preparát na likvidaci jmelí

01.03.2019 16:23

Vysokozdvižná plošina a muž, který s postřikovačem operuje vysoko v korunách stromů. Takový výjev se v tomto týdnu naskytoval návštěvníkům zlínského sadu Svobody. Jedná se o výzkumné-experimentální ošetření stromů napadených jmelím. Na výzkumu boje se jmelím spolupracuje zlínský Odbor městské zeleně s vědci z Mendelovy univerzity v Brně.

Zlín: V sadu Svobody se zkoušel nově vyvinutý preparát na likvidaci jmelí
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

„Tento výzkum boje proti jmelí probíhá již několik let. Aplikační látku zajistil Ing. Jiří Rozsypálek z Mendelovy univerzity v Brně, který na výzkumu pracuje. Následně po aplikaci bude pravidelně probíhat ze strany Mendelovy univerzity kontrola reakce jmelí na postřik a vyhodnocování účinnosti,“ popsala Petra Halašková, arboristka Odboru městské zeleně.

V rámci této spolupráce byly ošetřeny cca tři desítky stromů. Použitá technologie působí postupné opadání asimilačního aparátu, pokles vitality a následující rozpad keříků jmelí, bez poškození hostitelské dřeviny.

Jmelí je cizopasník, který je napojen na cévní systém stromů, čerpá z nich vodu a v ní rozpuštěné látky. Dosud není jednoznačně znám účinný způsob likvidace jmelí. Mimo zkoušení boje se jmelím speciální technikou postřiku aplikační látkou se jmelí doposud muselo odstraňovat ořezem napadených větví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…