Zlín si připomněl Tomáše Baťu - narodil se před 140 roky

04.04.2016 18:30

U místa posledního odpočinku Tomáše Bati na Lesním hřbitově se sešly desítky lidí, kteří vzdali hold významnému zlínskému podnikateli u příležitosti 140. výročí jeho narození.

Zlín si připomněl Tomáše Baťu - narodil se před 140 roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha Tomáše Bati

„Neřeknu nic nového, když prohlásím, že bez Tomáše Bati by Zlín nebyl Zlínem. Jsme příkladem města, které hodně vděčí jednomu člověku. Dokázal ho nasměrovat, díky němu se stalo z malého nevýznamného sídla městem, které je domovem desítek tisíc obyvatel. Tomáš Baťa si naší úctu stále zaslouží. 3. duben 1876 je stále datem, které má pro Zlín a Zlíňany velký význam. Je dobře, že si narození tohoto velikána připomínáme, že se kvůli němu potkáváme,“ uvedl primátor města Zlína Miroslav Adámek.

Uctít památku zakladatele obuvnického impéria a zlínského starosty Tomáše Bati přišli kromě vedení města i zástupci Zlínského kraje, Univerzity Tomáše Bati, Nadace Tomáše Bati, členové různých spolků, podnikatelé i občané. Pozvání na vzpomínkové setkání přijal i primátor města Partizánské Josef Božík, který se Zlínem nedávno uzavřel memorandum o spolupráci mezi baťovskými městy.

Mezi účastníky nechyběli ani spoluorganizátoři pietního setkání – baťovci sdružení v Klubu absolventů Baťovy školy práce.

K slavnostní atmosféře přispěl pěvecký sbor studentů Gymnázia a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Zlín.

Sourozenci Antonín, Tomáš a Anna Baťovi společně založili ve Zlíně r. 1894 závod na výrobu obuvi. Od r. 1895 firmu řídil Tomáš a po úmrtí staršího bratra Antonína r. 1908 zůstal jejím jediným majitelem. Plátěné „baťovky“ měly od r. 1897 úspěch na trhu a nastartovaly rozvoj firmy. Za první světové války přibyla obuv kožená a po r. 1925 také gumová. Kromě obuvnické výroby Baťa podnikal ve více než třiceti oborech. V r. 1922 ovládl československý trh obuvi a růst firmy se pak každoročně násobil. Boty ze Zlína pronikaly od r. 1919 také na trhy celého světa. V r. 1923 byl Tomáš Baťa zvolen zlínským starostou a zůstal jím do konce života.

Přebudoval Zlín do podoby moderního zahradního města. Rozmach firmy přesahoval do okolí a utvořila se tu v letech 1929-1935 silná průmyslová aglomerace Zlín-Otrokovice-Napajedla. Vládě Baťa předložil r. 1931 koncepci rozvoje Zlínska a střední Moravy. Tomáš Baťa řídil globální firmu, která r. 1932 operovala na čtyřech kontinentech. Jeho podnik byl proslulý rozsahem a také Baťovým originálním systémem řízení a vztahem k zaměstnancům. Po úmrtí Tomáše Bati v červenci 1932 převzali řízení podniku jeho nástupci. (Zdroj: brožura Tomáš Baťa a Zlín)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…