Znojemská radnice zpřísní od dubna pravidla výběrových řízení

29.03.2012 12:15

Znojmo také začne nově zveřejňovat na webu smlouvy s dodavateli.

Znojemská radnice zpřísní od dubna pravidla výběrových řízení
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

V návaznosti na v lednu představený projekt Otevřená radnice zavádí město Znojmo další protikorupční opatření. Od 1. dubna letošního roku začne Znojmo na svých internetových stránkách zveřejňovat u všech zakázek nad půl miliónu korun kompletní smluvní dokumentaci, a to včetně všech dodatků. Ve stejný den vstoupí ve Znojmě v platnost také nová směrnice o veřejných zakázkách malého rozsahu, který zpřísní pravidla výběrových řízení.

„Vedení radnice těmito kroky plní další ze slibů, který dala Znojmákům před komunálními volbami,“ komentuje nová opatření starosta města Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel. „Obě opatření by měla eliminovat riziko korupčního jednání na minimum.“

Obě opatření schválila na svém úterním zasedání bez výhrad znojemská městská rada. Završila tak proces započatý v lednu 2011, kdy si radnice nechala zpracovat ekonomický a právní audit hospodaření města v letech 2006 až 2010. K tomuto kroku sáhlo tehdy nové vedení radnice kvůli korupční aféře, jež poznamenala práci předchozího vedení města.

Po zveřejnění výsledků auditu v létě 2011 následovala na podzim loňského roku příprava projektu s názvem Otevřená radnice. „Cílem projektu Otevřená radnice je vytvořit systém nových efektivnějších protikorupčních opatření a  ztransparentnit rozhodovací procesy na radnici znojemské veřejnosti,“ připomíná starosta Gabrhel.

Projekt Otevřená radnice zahrnuje mnoho opatření, mj. také zavedení elektronických aukcí nebo kontrolu práce radnice prostřednictvím internetu (tzv. radnice pod lupou). Součástí projektu je také novelizace mnohokrát diskutované směrnice č. 3/2007 pro veřejné zakázky malého rozsahu a zveřejňování smluv s dodavateli na internetu.

Nová směrnice pro veřejné zakázky malého rozsahu

V současnosti jsou pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu ve Znojmě platné „Zásady pro zadávání veřejných zakázek č. 3/2007 ze dne 12. 3. 2007.“ V souvislosti s novelou zákona o veřejných zakázkách, jež bude účinná od 1. 4. 2012, a s ohledem na požadavky na zvýšení transparentnosti zadávání veřejných zakázek malého rozsahu schválila Rada města Znojma novelizaci této směrnice.

Novelizovaná směrnice jde ve srovnání s tou stávající mnohem více do detailů. Včetně příloh má pětadvacet stran, zatímco původní předpis si vystačil pouze s šesti stranami. Další významnou změnou obsaženou ve směrnici je snížení limitů veřejných zakázek malého rozsahu. Podle nové směrnice bude od dubna možné soutěžit pouze zakázky do jednoho milionu korun u běžných dodávek a služeb a zakázky stavebních prací do tří milionů korun. Směrnice platí jak pro městský úřad, tak pro jeho příspěvkové organizace.

Zveřejňování smluv s dodavateli

V souladu se slibem radnice zvýšit otevřenost a transparentnost hospodaření města bude město Znojmo nově zveřejňovat u všech zakázek nad půl miliónů korun kompletní smluvní dokumentaci včetně všech dodatků. Smlouvy s dodavateli mohou občané nalézt od 1. 4. 2012 v sekci Otevřená radnice na internetových stránkách www.znojmocity.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

22:09 Jihlava: Slavnostní otevření Stříbrného domu

Jihlava slavnostně otevřela nový kulturní klenot Masarykova náměstí, Stříbrný dům s číslem popisným …