Znojmo: Hradební příkop otevřen

25.09.2011 15:04

Koncem minulého týden byl Hradební příkop po zdařilé revitalizaci, kterou prošel v letech 2010-2011 slavnostně otevřen. Tento unikátní prostor, jakým bezesporu Hradební příkop je, se nachází v Dolním parku ve Znojmě a stal se tak dalším krásným zákoutím města.

Znojmo: Hradební příkop otevřen
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Při slavnostním přestřihávání pásky zazpíval pěvecký dětský sbor Camrina Clara pod vedením paní učitelky Piknerové. Přihlížející mohli také vidět skupinu historického šermu Albion, která předvedla své šermířské umění.

Starosta Ing. Vlastimil Gabrhel poděkoval všem, kteří se na tomto projektu podíleli, a neopomněl zmínit také poděkování těm, kteří stáli u zrodu myšlenky revitalizace Hradebního příkopu. „Chtěl bych popřát občanům města Znojma, aby jim tento prostor sloužil jako místo, kde najdou klid pro rozjímání, kde si děti budou moci hrát a také aby se tento prostor stal místem, kde se budeme scházet při konání různých kulturních a společenských akcí," dodal na závěr starosta.

Hradební pás nově nabízí kromě odpočinku také atraktivní pohledy na část historického centra Znojma s dominantou Vlkovy věže a částečně i s Radniční věží. Lidé jej mohou využít i jako zkratku mezi Městským parkem a Kollárovou ulicí. Pro zájemce je zde také místo pro hru pétanque.

Branky do prostor hradeb jsou otevřené denně od 7.00 do 22.00.

V zimě pak od 8.00 ráno do 20.00.

Do prostor pásu je zakázáno vodit psy, na kole se tam také nesmí.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nosnou ideou stavebních zásahů bylo vyčištění území od nevhodných a degradujících novodobých vestaveb a dostaveb v areálu bývalé stolárny. Rekonstrukce a doplnění historických konstrukcí opevnění, byla provedena tak, aby mohla být prezentována dochovaná část středověkého fortifikačního systému města a aby vnímání území bylo funkčně opodstatněné a ucelené.

Otevření hradebního příkopu bylo zároveň doprovodnou akcí akce Dnů evropského dědictví.

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, dále EHD) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Jejich cílem je hledání cest ke kořenům naší, evropské i světové civilizace. Proto jsou v rámci EHD pořádány nejrůznější doprovodné akce - přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy. Jednotlivé země nebo i města vyhlašují svá národní témata, jejichž prostřednictvím obracejí pozornost organizátorů i návštěvníků na různorodé fenomény přírodního a kulturního dědictví. Hledání identity jedince žijícího v 21. století, ve stále více se globalizujícím světě - to je to, čemu EHD přispívají, a proto se těší stále vzrůstající oblibě a většímu zájmu. Dny evropského dědictví jsou významnou celoevropskou kulturně poznávací, společenskou a výchovnou akcí.

Dny evropského dědictví 2011 proběhly v České republice od 10. do 18. září.
Tématem letošního ročníku se staly „Památky - tvůrci panoramatu našich měst a městeček".

V rámci Dnů evropského dědictví byly ve Znojmě v tyto dny zdarma zpřístupněny památkové objekty, jakou jsou např.: - Dům umění, Masarykovo náměstí 11, - Expozice Klementa Maria Hofbauera, Loucká 23, - Minoritský klášter - Jihomoravské muzeum, Přemyslovců 6, - Radniční věž, Obroková 12, - Vlkova věž, ulice Kollárova, - Znojemský hrad, Hradní 10, - Znojemské podzemí, Slepičí trh 2 a další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…