Znojmo: Hradní ulice se pomalu zbavuje prachu. Postupně tu pokládají šatovskou dlažbu

23.07.2019 15:13

Prašná cesta přes Hradní ulici v areálu pivovaru se mění před očima. „Areál pivovaru je opravdovým srdcem historického centra a vstupní branou k rotundě a znojemskému hradu a k nejkrásnější a nejoblíbenější vyhlídce na město. Proto jsme se pustili do další fáze jeho zkrášlování,“ připomíná starosta Jan Grois. Už na letošním vinobraní se zde projdou lidé po nově položené šatovské dlažbě.

Znojmo: Hradní ulice se pomalu zbavuje prachu. Postupně tu pokládají šatovskou dlažbu
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Práce na zadláždění postupují od rotundy směrem ke vstupu do areálu. Při dláždění Hradní ulice je použita původní šatovka, proto až se po ní projdete, uvidíte drobná odštípnutí,“ vysvětluje starosta Grois.

Její pokládku pravidelně kontroluje město i památkáři. Ti také rozhodli o estetické změně v naznačení půdorysu Loupežnické věže. Místo odlišně barevných kostek v místech, kde věž stála, budou do komunikace včleněny železné překlady a vysazen zde bude strom.

„Po dohodě s památkáři a muzeem necháme odstranit tis v blízkosti rotundy, který brání výhledu na hrad a vlastně sem ani nepatří. Strom a další zeleň ale naopak budeme přidávat na jiná místa. Mysleli jsme také na to, aby se návštěvníci hradu i přes probíhající práce dostali lépe na nádvoří. Přesunuli jsme lešení a otevřeli tak větší prostor ke vstupu,“ uvedl místostarosta Jakub Malačka.

V současnosti také probíhá v areálu archeologický průzkum další části základů Loupežnické věže, která se zřítila v 90. letech 19. století. První část již před rokem archeologové odkryli a zakonzervovali.

„Teď došlo k demolici objektu s rampou a tušili jsme, že pod ní bude zachovalá další část zdiva věže, což se nám potvrdilo. Samotná zeď věže byla silná 2,5 metru. Žádné drobné nálezy v těchto místech ale nepředpokládáme. Jdeme po povrchu zdiva, zdokumentujeme zachovalý půdorys věže a vše zakonzervujeme,“ popisuje hlavní archeolog David Humpola.

Revitalizace veřejného prostranství v areálu pivovaru je jednou z největších investic města v letošním roce. Celkem tu město investuje 12,7 milionů korun. V rámci ní se areál nově zadláždí, přičemž většina plochy bude ze šatovské dlažby. Opraví se vstupní brána areálu, na kterou se posléze nainstalují informační tabule, vybuduje se pítko, zdemoluje se nadbytečný přístavek a vysadí se okrasná zeleně a stromy.  Zakázka rovněž obsahuje osazení nového mobiliáře, dokončení veřejného osvětlení, tras metropolitní sítě a hromosvodů.

Při vstupu do areálu také pokračují stavební práce na originální vinné galerii a kavárně, které zde buduje Vinotrh. I v tomto případě je plán skončit do začátku vinobraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…