Znojmo: Medaile za darování krve

14.01.2018 10:38

V obřadní síni znojemské radnice se sešli lidé, kteří pravidelně věnují část sebe samých neznámým lidem. Tři desítky občanů znojemského okresu se tu setkaly, aby převzaly vyznamenání za pravidelné darování krve.

Znojmo: Medaile za darování krve
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Poděkování za tento dar vyjádřili za Nemocnici Znojmo MUDr. Pavel Jajtner, za transfuzní oddělení primář MUDr. Jan Simonides, PhDr. Olga Černá, předsedkyně Oblastní výkonné rady Českého červeného kříže Znojmo a za město Znojmo místostarosta Jan Blaha. Přítomným předali zlaté medaile (za 40 odběrů) a Zlaté kříže III. stupně (za 80 odběrů).

„Život je velký dar. A vy jste dárci života, neboť dáváte to nejvzácnější, co máte. A to je krev, životně důležitá tekutina. Nejvzácnější. Darování krve je projevem hluboce lidského postoje, projevem lidské sounáležitosti – člověk poskytnutím sebe sama zachraňuje zdraví či život jinému, neznámému člověku. Skláním se v úctě před vámi, před vaší ochotou poskytovat tak zásadní a ničím nenahraditelnou pomoc,“ řekl při příležitosti slavnostního předání ocenění Jan Blaha.

Jménem pacientů i nemocnice k přítomným promluvil i primář Jan Simonides: „Nesmírně si vás, všech dárců krve, vážím. Děkuji vám jménem našich pacientů, kterým vdechujete zdraví a nový život, též jménem celé nemocnice, které svým dobrovolným dárcovstvím velmi pomáháte,“ poděkoval primář a připomněl, že díky darované krvi má nemocnice ve Znojmě dostatek transfuzních prostředků potřebných obzvláště při těžkých úrazech, operacích, léčbě otrav nebo anémie, výměnné transfuzi u novorozenců. Využívají se i při léčbě zhoubných onemocnění a celé další řady dalších chorob.

Český červený kříž ve Znojmě každý rok oceňuje dárce, kteří pravidelně darují krev, v roce 2017 tomu nebylo jinak. Bronzovou medailí tak vloni vyznamenali 110 dárců, a to po jejich 10. odběru. Stříbrnou medaili za 20 odběrů získalo 81 dárců a zlatou medaili za 40 odběrů 63 dárců.

Další stupeň vyznamenání, které si na Znojemsku zasloužilo 23 dárců za obdivuhodných 80 odběrů, je Zlatý kříž III. stupně MUDr. Jánského. Ještě vyšším je Zlatý kříž II. stupně MUDr. Jánského, a to za 120 odběrů. Tohoto vyznamenání dosáhlo vloni 9 dárců.

Staňte se dárcem i vy

Darovat krev může každý ve věku 18 – 65 let, kdo splňuje stanovené podmínky. Podmínkou je bezproblémový zdravotní stav, dárce tak nesmí trpět například vážným chronickým onemocněním, onemocněním srdce a cév, revmatickým onemocněním nebo i nemocí nervového systému aj. Podmínkou je také váha alespoň 50 kg. Všechny podmínky pro zájemce dárcovství krve najdete na webu Českého červeného kříže ve Znojmě (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …