Znojmo: Město podruhé požádá o dotaci na regeneraci jízdárny Louckého kláštera

25.02.2020 17:58

Znojemská radnice se rozhodla podruhé reagovat na dotační výzvu Ministerstva pro místní rozvoj v rámci programu Podpora regenerace brownfieldů pro nepodnikatelské využití a podá žádost o dotaci na regeneraci jízdárny Louckého kláštera.

Znojmo: Město podruhé požádá o dotaci na regeneraci jízdárny Louckého kláštera
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Žádost podalo město již vloni, a to s projektem Regenerace brownfieldu – jízdárna Louckého kláštera ve Znojmě, díky kterému by z jízdárny mělo vzniknout moderní společensko-kulturní centrum. K projektu byli od začátku přizváni také památkáři, neboť objekt se nachází v areálu Louckého kláštera, který byl v roce 2017 prohlášen národní kulturní památkou.

„V loňském roce jsme byli neúspěšní. Jednak byl podán vysoký počet žádostí, jednak jsme do jisté míry znevýhodněni tím, že se jízdárna, ačkoli už rekonstrukci potřebuje, částečně využívá, a proto dostaly přednost brownfieldy v horším stavu,“ vysvětluje místostarosta Jakub Malačka.

Obsah projektu i opakované podání žádosti o dotaci schválili zastupitelé na pondělním jednání. Celkové předpokládané náklady projektu jsou 73 000 000 korun, přičemž maximální výše dotace je 50 % uznatelných nákladů, horní limit na jeden projekt je max. 30 milionů korun.

Kolem Louckého kláštera je rušno neustále, probíhá tu aktuálně rekonstrukce Staré školy v rámci projektu Centrum obnovy společného kulturního dědictví a každoročně se investuje do výměny oken kláštera, rovněž za využití dotací.

Areál Louckého kláštera, který byl v roce 2017 prohlášen za národní kulturní památku, je jednou z největších dominant města a jedním z nejcennějších dokladů pozdně barokního umění na Moravě. Město Znojmo je jeho vlastníkem od roku 2010, kdy jej na město bezúplatně převedl stát – avšak pod podmínkou nepřevoditelnosti majetku na další osoby po dobu dvaceti let. Další podmínkou je využití areálu ve veřejném zájmu. Od té doby se město snaží postupnými opravami měnit tvář Louckého kláštera k lepšímu. Investice putovaly například do bývalé jízdárny (částečné opravy) nebo do oprav fasády bývalé konírny. Od roku 2016 se po etapách pracuje na výměně oken. Areál Louckého kláštera je v současné době využíván zejména v suterénní části nového konventu, v objektu jízdárny a kladiva, a to společností Znovín Znojmo, která zde provozuje aktivity zaměřené na vinařství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…