Znojmo: Na podporu jazykového vzdělávání šlo vloni přes 850 000 korun

08.03.2016 9:16

Znalost alespoň jednoho cizího jazyka je dnes pro uplatnění na trhu práce téměř nutností. I proto se znojemská radnice v rámci projektu Kolumbus a jeho části Znojmo mluví anglicky zaměřuje na podporu jazykového vzdělávání na všech úrovních.

Znojmo: Na podporu jazykového vzdělávání šlo vloni přes 850 000 korun
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Vloni investovalo město do jazykového vzdělávání přes 850 000 korun. A pokračovat bude i letos. „Investice do vzdělávání našich dětí jsou investicí pro naši budoucnost. Proto klademe takový důraz na podporu jazyků,“ říká starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Jazykové kompetence získávají ve Znojmě už ti nejmenší. Do projektu Kolumbus se zapojilo všech šest znojemských základních škol, které díky mimořádným příspěvkům města mohly výuku cizích jazyků, většinou angličtiny a němčiny, rozšířit a zkvalitnit. Nakupovaly učebnice, pracovní sešity, cizojazyčné časopisy, výukové materiály k interaktivním tabulím, slovníky či gramatické karty. Výjimkou nejsou ani hodiny s rodilým mluvčím, díky kterým se zvyšuje komunikační dovednost žáků a odbourává se jejich ostych při používání cizího jazyka. Některé školy pořádají i jazykové kroužky pro své žáky. Celkem šlo v roce 2015 na podporu výuky jazyků na základních školách 701 000 korun.

Zvýšit si svou jazykovou vybavenost, aniž by je to stálo jedinou korunu, mohou také studenti základních, středních a vysokých škol a čerství absolventi, kteří mají trvalý pobyt ve Znojmě a jeho městských částech. V rámci projektu Znojmo mluví anglicky jim totiž radnice při splnění ostatních kritérií, kterým je například dosažená úroveň jazykové zkoušky, hradí úspěšné složení certifikátu z angličtiny a němčiny. Vloni této možnosti využilo 67 studentů a absolventů, přičemž radnice jim uhradila úspěšné složené zkoušky v celkové výši 158 000 korun. Certifikátům dominovala angličtina (79 %), zbylých 21 % certifikátů bylo z jazyka německého. Do statistiky se naplno projevil fakt, že radnice proplácí i zkoušky z angličtiny žákům základních škol.

Podporovat bude znojemská radnice jazykové vzdělávání i letos. Pokračuje proplácení úspěšně složených jazykových zkoušek, stejně jako podpora jazykového vzdělávání na základních školách. Letošní rozpočet počítá s podporou základních škol ve výši 700 000 korun.

Projekt Znojmo mluví anglicky je součástí projektu Kolumbus. Ten spustila znojemská radnice na podzim roku 2012. Projekt Kolumbus má za cíl objevovat nová pracovní místa a zvýšit konkurenceschopnost Znojmáků na trhu práce. V rámci projektu znojemská radnice například pomáhá zvýšit jazykovou vybavenost svých občanů nebo vyhledává nové pracovní příležitosti doma i v sousedním Rakousku. Více informací na stránkách projektu www.znojmokolumbus.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

13:37 Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

Noční běh pro Světlušku se v Jihlavě uskuteční 16. května. Veškerý výtěžek ze startovného půjde proj…