Znojmo: Program regenerace městské památkové rezervace nabízí pomoc při obnově kulturních památek

17.07.2019 6:27

I letos mohou vlastníci kulturních památek v městské památkové rezervaci žádat o příspěvek na obnovu své nemovité i movité kulturní památky.

Znojmo: Program regenerace městské památkové rezervace nabízí pomoc při obnově kulturních památek
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Majitelé těchto památek mohou žádat do 15. října o finanční příspěvek, který poskytuje Ministerstvo kultury společně s městem Znojmem z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón. Příspěvek je přísně účelový a je určen především na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou autentických prvků a konstrukcí kulturní památky.

Příspěvek není určen na jakékoliv modernizace nebo technické zhodnocení, zejména: zateplování, vytápění, elektroinstalace, rozvody vody, kanalizaci, vzduchotechniku, zdravotně technické instalace; modernizaci bytového fondu a zřizování nových bytových jednotek, nové typy oken a dveří, zasklení izolačním dvojsklem a trojsklem, požární dveře a okna (lze akceptovat pouze výměny oken a dveří, pokud se nacházejí v havarijním stavu, který vylučuje jejich opravu), zřizování obytných podkroví, nové vikýře atp.; úpravy veřejných prostranství, pojízdných a parkovacích ploch, ploch dvorů a dvorků, úpravy komunikací, terénní úpravy; parkové úpravy včetně ošetření zeleně; pořízení stavebně-historického, restaurátorského průzkumu, projektové dokumentace, stavební dozory atp.; a na kopie sochařských děl.

Podání žádosti

Žádost je možné zaslat do 15. října 2019 na adresu Městský úřad Znojmo, Odbor investic a technických služeb, Obroková 2/10, 669 22 Znojmo, a to na formuláři, který je umístěn na internetových stránkách www.znojmocity.cz, odbor investic a technických služeb, v záložce Tiskopisy. Jedná se o předběžnou žádost do anketního dotazníku, na jehož základě stanoví Ministerstvo kultury celkovou výši příspěvku pro město Znojmo, ten je poté rozdělen mezi konkrétní žadatele.

Podáním žádosti nevzniká právní nárok na získání příspěvku. Nezbytnou přílohou žádosti je závazné stanovisko orgánu státní památkové péče na zamýšlené práce, položkový rozpočet nákladů obnovy památkového charakteru a fotodokumentace aktuálního stavu památky.

Tento program vyhlašuje Ministerstvo kultury již od roku 1992. Jedná se o spolupráci vlastníků kulturních památek, města a Ministerstva kultury. Každý z účastníků má určený svůj finanční podíl, příspěvek Ministerstva kultury ČR činí maximálně 50 % z památkově uznatelných nákladů a současně město poskytuje dotaci minimálně 10 % z památkově uznatelných nákladů. Ostatní náklady jdou za vlastníkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…