Znojmo: Revitalizace budovy staré školy je dokončena, své brány otevře v novém roce

11.12.2021 21:17 | Tisková zpráva

Budova staré školy se po více než dvou letech prací proměnila ve společenské a vzdělávací centrum. Vznikly zde prostory pro expozici, školící místnosti, informační centrum, ale také víceúčelový sál. Realizace vyšla na 71 milionů korun, z čehož 1,85 milionů EUR pokryla dotace z programu Interreg V-A.

Znojmo: Revitalizace budovy staré školy je dokončena, své brány otevře v novém roce
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Bylo úžasné sledovat, jak se zchátralá budova mění před očima. Tým, který na stavbě pracoval, si zaslouží velký obdiv. Jedná se totiž o středověký objekt v areálu národní kulturní památky Louckého kláštera, kde téměř každý stavební zásah znamenal cenný archeologický nález,“ říká starosta města Znojma Jakub Malačka.

Spuštění provozu je naplánováno v novém roce. „Situace s pandemií způsobila, že se stavba o půl roku zdržela. Aktuálně čekáme na dodání kompletního interiérového vybavení. Navíc nám současná situace neumožňuje ani slavnostní otevření v takovém režimu, jaký si stavba opravdu zaslouží. Počkáme tedy, až se situace zlepší, abychom se zde mohli všichni společně setkat a prostory vám ukázat,“ vysvětluje starosta Jakub Malačka.

Lapidárium, infocentrum, víceúčelový sál. Co vše budova umožní?

V suterénu bude umístěna expozice a lapidárium o stavebním vývoji Louckého kláštera. Místnosti v přízemí poslouží jako pracovní dílny se zázemím pro školení a kurzy řemesel. V prvním patře pak vznikne nové informační centrum, do kterého byl vybudovaný zcela nový vstup. V patře také vznikl velký víceúčelový sál s kapacitou až 200 osob, sloužit bude pro kulturní, společenské a vzdělávací akce, výstavy i konference. V sále je pohledově přiznaná krovová konstrukce až do vrcholu střechy, což celému prostoru dodává vzdušnost a jedinečnost.

Jak probíhala samotná revitalizace

Na stavbě se pracovalo od poloviny srpna roku 2019. Rekonstrukční práce byly realizovány v rámci přeshraniční česko-rakouského projektu COL – Centrum obnovy společného kulturního dědictví podporovaného z programu Interreg V-A.

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí

Jako první v Louce nastoupili archeologové. Rozsahem dosud největší průzkum kláštera přinesl překvapivé nálezy. Tato nenápadná a na první pohled obyčejná budova ale ve svých útrobách po staletí ukrývala mnoho historických a architektonických zajímavostí, které byly objeveny právě díky probíhající rekonstrukci. Mezi archeologickými nálezy v místě již neexistujícího ambitu byly nalezeny především kosterní pozůstatky z období středověku a novověku.

Zajímavostí je nález kostry malého batolete z 12. století. Dalším nečekaným objevem v prostoru rajského dvora jsou dva sklepy. Větší sklep je pokračováním jižního křídla původního kláštera, kde se původně nacházela kuchyň a refektář neboli společná jídelna. Jeho zaklenutí je nejspíš renesanční či barokní, stěny jsou ale románské, tedy ze samotných počátků kláštera v Louce. Druhý, výrazně menší sklep, je nejspíš středověký a vedl pravděpodobně ke studni uprostřed rajského dvora. I interiér staré školy však skrýval svá nesčetná tajemství.

Z mnoha nálezů je třeba uvést dva nejdůležitější. Jedním je románský sloup, který byl druhotně zazděný v patře v prostoru dnešní recepce. Při jeho podrobném zkoumání byla objevena i původní úroveň podlahy včetně dochované renesanční cihlové dlažby. Tím druhým je unikátní nález zazděného úzkého románského „střílnového“ okna z počátku 13. století v přízemí v jižní obvodové stěně budovy.

V průběhu více než dvou let proběhly rozsáhlé bourací a stavební práce uvnitř i vně budovy. V interiéru byly rozebrány veškeré podlahy, vybourány nové dveřní otvory a nevhodné příčky. Nově byly vyzděny prostory hygienického a provozního zázemí. Okenní a dveřní otvory se dočkaly nových kvalitních výplní. Opravou prošel též krov objektu, který byl zateplen. Střešní plášť byl opatřen novou keramickou střešní krytinou s několika měděnými vikýři ve tvaru volského oka.

Uvnitř budovy byly nainstalovány veškeré rozvody inženýrských sítí, byly provedeny nové omítky a položeny nové podlahové krytiny. Budova byla kompletně odvlhčená. Své uplatnění zde kromě mnoha dalších stavebních profesí našel i restaurátor, který pracoval na restaurování veškerých kamenných prvků a dochovaných omítek kleneb a stěn. Budovu v současnosti zdobí zcela nová fasáda včetně kamenného přístupového schodiště.

Stavební úpravy probíhaly samozřejmě také mimo budovu. Směrem do ulice Loucká byla umístěna podzemní retenční nádrž na dešťovou vodu. V předprostoru kostela a budovy školy došlo k obnovení původního zadláždění kamennými valouny. V rajském dvoře v prostoru ambitu proběhlo odstranění druhotného schodiště na půdu a statické zabezpečení středověkých klenebních žeber.

Velmi přínosná je spolupráce města s římskokatolickou farností Louka, díky které se současně s realizací obnovy staré školy podařilo obnovit též původní boční vstup do kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava z prostoru severního ambitu. Toto do budoucna umožní vzájemnou interakci obou objektů.

Revitalizaci provedla firma Pozemní stavby s.r.o.

Projekt Centrum obnovy společného kulturního dědictví (COL) je projektem 4čtyř partnerů: města Znojma, obce Retz, Společně o.p.s. a Donauuniversität Krems – Universität für Weiterbildung. Realizuje se díky Ministerstvu pro místní rozvoj v rámci programu INTERREG V-A Rakousko – Česká republika. Projekt s celkovým rozpočtem 3,29 milionů EUR (2,8 milionu je dotace z Evropského fondu regionálního rozvoje) měl za cíl vznik specializovaného centra, které se bude systematicky zabývat udržitelnou obnovou památkových objektů, areálů a historických sídel a bude rozvíjet přeshraniční spolupráci při obnově a propagaci společného kulturního dědictví. V rámci projektu byla realizována rekonstrukce budovy Staré školy v areálu Louckého kláštera ve Znojmě a barokní sýpky v partnerském městě Retz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

7:04 České Budějovice: Kendeho vila se dnes otevírá veřejnosti

Paměť národa Jižní Čechy má od letošního dubna vypůjčenou Kendeho vilu, dům z roku 1920, zakoupený m…