Znojmo: Rodinám s dětmi s postižením pomáhá Slezská diakonie

16.12.2021 19:02 | Tisková zpráva

Předvánoční čas je tou pravou dobou, kdy skončit se starými zlozvyky a udělat něco prospěšného pro ty, kdo potřebují pomoc. Přirozeně si pomáháme v rodině, v pracovním kolektivu a také v okruhu svých sousedů a přátel. Zkusili jste už někdy pomoci rodinám, kterým se narodilo dítě s postižením?

Znojmo: Rodinám s dětmi s postižením pomáhá Slezská diakonie
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Ne všichni rodiče mají to štěstí, že se jejich děti narodí zdravé a všechno se vyvíjí podle jejich představ. Vyrovnat se s narozením dítěte s hendikepem je nelehké a každý rodič se s tím vypořádává jinak. Někdo se uzavře před okolím a snaží se „bojovat” o samotě, někdo zase touží po setkávání s dalšími rodinami a pomáhá mu své pocity sdílet. Slezská diakonie nabízí už více než 16 let lidem v této životní situaci z Jihomoravského kraje bezplatnou podporu a pomoc: Rodiny mohou využít službu rané péče pro děti do 7 let věku, osobní asistenci (bez omezení věku, s finanční spoluúčastí) a odborné doplňkové služby (např. snoezelen nebo psychologické poradenství). Rodiny se účastní aktivit na pobočce v Brně nebo poradkyně dojíždějí k nim domů. Pro děti nabízíme také bezplatné zapůjčení speciálních pomůcek.

Pro podporu samostatnosti dospívajících dětí s postižením (od 12 let) spouštíme od ledna službu sociální rehabilitace – některé děti mají s patřičnou dopomocí šanci jednou samostatně pracovat i bydlet. Úplnou novinkou v našem kraji i v celé České republice je projekt komunitní dobrovolné pomoci Homesharing – sdílená péče o děti s mentálním nebo kombinovaným znevýhodněním. Pokud chcete pomáhat a máte trochu volného času navíc, možná je to příležitost právě pro vás – berete si na několik hodin týdně dítě s postižením k sobě domů a tam o ně pečujete, jako by bylo členem vaší rodiny – hrajete si, připravujete jídlo nebo jdete na procházku. Dítě s postižením tak získává nové zkušenosti a vztahy, jeho rodiče si mohou chvilku odpočinout nebo se věnovat ostatním dětem doma a vy máte dobrý pocit, že trávíte svoje volno smysluplně a někomu pomáháte.

Chcete se o Homesharingu dozvědět více nebo se do něj zapojit? Napište na: pr.brno@slezskadiakonie.cz a mrkněte na web ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…