Znojmo: V sociální oblasti nesedíme s rukama v klíně

08.06.2020 19:33

V poslední době se i kvůli koronavirové krizi hodně mluví o sociálních službách a sociální oblasti obecně. Díky této situaci si mohla společnost uvědomit, jak potřebné jsou služby poskytované našim nejbližším, jak náročné je pracovat s lidmi a poskytovat pomoc a podporu.

Znojmo: V sociální oblasti nesedíme s rukama v klíně
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Sociální pracovníci vykonávají náročnou práci zejména s ohledem na psychickou zátěž, neboť přes samotné jednotlivé úkony pomoci a podpory často pomáhají nést různé osudy svým klientům, a i přes mnohdy složité situace jsou pro ně často jedinými nositeli naděje či případného řešení. Nejedná se však pouze o pracovníky v sociálních službách, ale i o sociální pracovníky na Městském úřadě ve Znojmě (dále MÚ) nebo také dobrovolníky v neziskových organizacích, kteří jsou důležitou částí celého systému pomoci.

Spojili se a pomáhali

Mimo fungující sociální služby v době koronavirové krize, pracovali tudíž pro naše občany i sociální pracovníci MÚ, dobrovolníci organizací DC ADRY, DCHB - Oblastní charity Znojmo a také OS Českého červeného kříže. Tyto tři organizace byly zapojeny do programu „Potřebuji pomoct“, který byl spuštěn městem Znojmem hned po vyhlášení nouzového stavu. V rámci programu fungovalo šest pracovníků MÚ ze sociálního odboru na třech telefonních linkách (a to i v době svátků), kde poskytovali pomoc a podporu občanům, často seniorům, kterým bylo doporučováno zůstat doma.

Anketa

Máte pochopení pro demonstrace za práva černochů v USA?

4%
96%
hlasovalo: 19364 lidí

Pracovníci odboru koordinovali dobrovolníky z organizací, kteří ochotně pomáhali řešit jednotlivé požadavky dále v terénu. V terénu také působilo několik dalších pracovníků odboru sociálního, kteří zajišťovali nákupy potravin pro osoby v karanténě a osoby, kterým bylo diagnostikováno onemocnění COVID-19, rozvoz léků a roušek pro seniory a také desinfekci nejen v bytech zvláštního určení, ale po celém Znojmě. Celkem bylo v době nouzového stavu vyřízeno přes tyto linky 312 požadavků a celkově se podařilo poskytnout pomoc i opakovaně 159 občanům města Znojma.

Sociální práce nikdy nekončí

Tímto však práce v sociální oblasti nekončí. Aktuálně byla zastupitelstvem města schválena Síť sociálních služeb v ORP Znojmo na rok 2021, kde díky procesu komunitního plánování sociálních služeb Znojemska, které zajišťuje také odbor sociální, je zařazeno celkem 41 sociálních služeb. Všechny pracují na poskytování pomoci a podpory všem občanům a pracují na sociálním začleňování skupin i jednotlivců. Tyto sociální služby jsou městem Znojmem podporovány finančně i metodicky. V poskytování sociální pomoci a v sociálním začleňování pokračuje i samo město Znojmo prostřednictvím odboru sociálního, oddělení sociální prevence, a to i díky projektu s názvem Podpora a rozvoj profesionální realizace sociální práce v ORP Znojmo. Odboru sociálnímu se v roce 2019 podařilo získat finanční podporu z EU a úspěšně projekt rozjet. Skrze tento projekt je ve Znojmě možné využít opět služby mediátora, dluhového poradce či facilitátora případových konferencí a díky dvěma novým pracovníkům také výrazně pomoci v procesu sociálního začleňování a prevenci nepříznivých sociálních situací občanů celého Znojemska.

Děláme aktivity navíc

Odbor sociální zajišťuje dále také prostřednictvím rodinné a seniorské politiky města Znojma provoz klubů seniorů, kontaktní centrum pro seniory Senior Point, dále Family Point, zajišťuje poskytování finanční podpory prostřednictvím dotačních programů jednak sociálním službám, ale i organizacím v oblasti rodiny a seniorských aktivit či zdravotnictví. Tyto aktivity jsou nad rámec svěřených úkolů státní správy v přenesené působnosti, které jsou v sociální oblasti městskému úřadu svěřeny zákony, jako je sociálně-právní ochrana dětí, úkony sociální práce, veřejné opatrovnictví, projednávání některých druhů přestupků, distribuci žádanek na recepty s modrým pruhem pro lékaře na Znojemsku, určování zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění, kurately pro dospělé, distribuci parkovacích karet pro osoby ZTP či ZTPP, nebo zajišťování tzv. sociálních pohřbů a dalších agend. Všem těmto pracovníkům patří za jejich práci pro občany města Znojma také velký dík.

Stanislav Maar
vedoucí sociálního odboru MÚ Znojmo

Název projektu:
Podpora a rozvoj profesionální realizace sociální práce v ORP Znojmo, registrační číslo CZ.03.2.60/0.0/0.0/18_088/0010666
Tento projekt je spolufinancován z OP Zaměstnanost prostřednictvím ESF a ze státního rozpočtu ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Proběhne jarní deratizace

13:37 Vsetín: Proběhne jarní deratizace

Ve dnech 20. května, 27. května a 3. června bude specializovaná firma provádět pravidelnou deratizac…