Znojmo: Vinaři mají před sebou tradiční dubnové zatřiďování vín

03.04.2016 10:37

Vinaři sdružení do spolku VOC Znojmo mají před sebou tradiční dubnové zatřiďování vín. Procesem zatřiďování musí projít všechna vína, která mají dostat označení vín originální certifikace – VOC Znojmo. Zatřiďování probíhá dvakrát ročně. Nyní se o vína VOC budou ucházet i dvě nová vinařství spolku – Vinařství Josef Kořínek a Ampelos, šlechtitelská stanice vinařská Znojmo. Spolu s nimi i dalších 17 vinařství spolku.

Znojmo: Vinaři mají před sebou tradiční dubnové zatřiďování vín
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. „Kromě toho, že máme jako VOC Znojmo svoji samosprávu, jsme pod drobnohledem Ministerstva zemědělství a dalších dozorových orgánů,“ uvádí František Koudela, předseda VOC Znojmo. „Na úvod musí vinař splnit dvě podmínky – musí se jednat o odrůdy typické pro Znojemsko, tedy vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, a vína musí pocházet ze schválených viničních tratí, které jsou určené pro výrobu vín VOC Znojmo. Tím ovšem proces nekončí – ale teprve začíná,“ doplňuje Koudela.

Další podmínkou je, že vína musí být nalahvována, a to celá šarže. Z ní pak pověřené osoby odeberou náhodně 6 lahví vína, vše zdokumentují a zaprotokolují. „Dvě lahve putují do nezávislé laboratoře na rozbory. Když je vše v pořádku, další dvě jsou určeny na zmíněné zatřiďování. Dvě lahve jsou do archivu pro zpětnou kontrolu kvality,“ komentuje proces František Koudela.

Drtivá většina zatřiďovaných vín je aktuálního ročníku

Samotné zatřiďování proběhne ve čtvrtek 7. dubna od 9:00 hodin v Louckém klášteře ve Znojmě. Zasedá tu komise degustátorů z řad vinařství a s enologickými zkouškami. Vše probíhá naprosto anonymně. Degustátoři mají za úkol vybrat ty nejtypičtější a nekvalitnější sauvignony, ryzlinky a veltlíny ze Znojemska. Aby ve vínech více vynikl terroir a vína tak byla ještě charakterističtější pro Znojemsko, musí od loňska vína splňovat jednu z dalších podmínek – zatřiďovaná vína musí mít zbytkový cukr maximálně 15 gramů na litr. „Právě nižší obsah cukru dává vínu ještě typičtější charakterové vlastnosti,“ vysvětluje Koudela.

Drtivá většina zatřiďovaných vín jsou vždy vína aktuálního ročníku, letos tedy ročníku 2015. Celkem je přihlášeno 51 vzorků. Z ročníku 2015 je to 49 vzorků a 2 vzorky z ročníku 2014. Odrůdově jde o Ryzlink rýnský 16x, Sauvignon 18x, Veltlínské zelené 16x a Cuvée 1x.Nově zatříděná vína VOC Znojmo budou moci milovníci vína ochutnat tradičně poprvé na Festivalu vína VOC Znojmo, který se koná 8. května na Horním náměstí ve Znojmě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…