Pro vína, která mají dostat označení VOC, platí striktní pravidla. Ještě přísnější, než jaká definuje zákon. „Kromě toho, že máme jako VOC Znojmo svoji samosprávu, jsme pod drobnohledem Ministerstva zemědělství a dalších dozorových orgánů,“ uvádí František Koudela, předseda VOC Znojmo. „Na úvod musí vinař splnit dvě podmínky – musí se jednat o odrůdy typické pro Znojemsko, tedy vína odrůd Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené, a vína musí pocházet ze schválených viničních tratí, které jsou určené pro výrobu vín VOC Znojmo. Tím ovšem proces nekončí – ale teprve začíná,“ doplňuje Koudela.
Další podmínkou je, že vína musí být nalahvována, a to celá šarže. Z ní pak pověřené osoby odeberou náhodně 6 lahví vína, vše zdokumentují a zaprotokolují. „Dvě lahve putují do nezávislé laboratoře na rozbory. Když je vše v pořádku, další dvě jsou určeny na zmíněné zatřiďování. Dvě lahve jsou do archivu pro zpětnou kontrolu kvality,“ komentuje proces František Koudela.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV