Znojmo bude rozhodovat o úpravě cen v městské autobusové dopravě ve Znojmě

14.10.2011 14:04

Jednorázové jízdné má být dražší, nově zavedené roční jízdné zase levnější.

Znojmo bude rozhodovat o úpravě cen v městské autobusové dopravě ve Znojmě
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Zastupitelé města Znojma budou na svém nejbližším zasedání řešit výši jízdného v městské hromadné dopravě od 1. ledna 2012. Tarify se již zabývala Rada města, která po dlouhém zvažování nakonec doporučila zastupitelům přijmout návrh Rady Jihomoravského kraje na úpravu cen jízdného v městské autobusové dopravě ve Znojmě. V průměru dojde k nárůstu cen o 11%. Jednorázové jízdné bude většinou dražší, nově zavedené roční jízdné zase levnější.

Jízdné v městské autobusové dopravě ve Znojmě nebylo upravováno od roku 2008. Od roku 2010 je městská hromadná doprava ve Znojmě součástí krajského integrovaného dopravního systému. Rada Jihomoravského kraje, která integrovaný dopravní systém spravuje, doporučila Znojmu upravit stávající tarify v přepravě.

Město v současné době díky nízkým cenám v městské dopravě dotuje znojemského dopravce ročně přibližně čtrnácti miliony korun. „Vyšší příjem dopravce se projeví v ročním vyúčtování a město by tak mělo na konci roku 2012 platit dopravcům méně peněz."

Nové tarify, které by mohly začít platit od ledna 2012, však automaticky nebudou znamenat pouze dražší cestování. „Chceme například, aby dopravce nově zavedl tzv. roční žákovské jízdenky pro děti od 6 do 15 let a studenty do 26 let ve výši 1200 Kč, tzn. 100Kč měsíčně. V současné době žáci a studenti platí za měsíčník 120 Kč," řekl starosta.

Roční jízdenky budou výhodnější i pro dospělé cestující a měly by přispět také k rychlejšímu odbavování cestujících a zrychlení dopravy.

Součástí doporučení Rady města je zachování bezplatné přepravy dětem do věku 6 let, držitelům průkazu ZTP nebo ZTP/P, nositelům zlatých plaket Prof. MUDr. Jánského za uskutečněných 40 odběrů krve, starobním důchodcům a důchodcům částečně invalidním, starších 50 let.

Pokud zastupitelé města na svém nejbližším zasedání doporučení rady města schválí, dojde k úpravě cen jízdného od 1. ledna 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

7:17 Karlovy Vary: Obnovené Kino Čas opět vítá diváky

V uplynulých měsících prošlo kino čas zevrubnou obnovou, největší za posledních 20 let. Kinosál s no…