Znojmo bylo během Slavností okurek dobře naložené

12.08.2019 15:03

V centru Znojma bylo minulý pátek opět živo. Dvanáctý ročník oblíbených Slavností okurek sklidil úspěch díky bohatému kulturnímu i gastronomickému programu.

Znojmo bylo během Slavností okurek dobře naložené
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

I přes odpolední přeháňku přálo pořadatelům počasí i letos a návštěvníci si tak mohli odnést nejenom spoustu zážitků, ale také regionálních potravin. Atmosféra slavností okurkového města se začala linout již v dopoledních hodinách, kdy program zahájila cimbálová muzika Denár.

Velký zájem vzbudil doprovodný program pro děti pod vedením vodáckého oddílu Neptun, kde si děti za splněné úkoly mohly samy zavařit vlastní sklenici okurek. Nechyběly ani řemeslné dílny, výstava zemědělské techniky Agrall Bantice a široký výběr ovoce a zeleniny na farmářských trzích. Poutavé doprovodné vystoupení předvedl během dne i flašinetář František Šťastný, který se může pochlubit svým flašinetem z konce 19. století.

Protože by se takové slavnosti neobešly bez tematické gastroshow, představila se zde ve třech vstupech známá kulinářka, novinářka a hudebnice v jednom, Karolína Kamberská. Z jejích ukázkových pokrmů mohli všichni milovníci dobrého jídla ochutnat třeba gaspacho, pikantní salát z čočky a okurek nebo taštičky plněné sýrovým krémem s okurkami a křenem.

Díky spolupráci s Dolnorakouským městem Retz se již potřetí konala spanilá jízda historický traktorů, které se všem návštěvníkům centra města ukázaly ve své plné kráse. Po odpolední siestě byl program doslova nabitý soutěžemi.

V soutěži o Nejlepší sterilovanou okurku letos bojovalo celkem sedmnáct vzorků. Její zaslouženou vítězkou se stala paní Zuzana Boudová, která je svými domácími výrobky známá široké veřejnosti. Druhou a třetí pozici si zavařila paní Jitka Dvořáková a Renata Kociánová.

První místo v soutěži o Nejlepší rychlokvašku získala z devíti přihlášených vzorků paní Erika Pelánová, která je již stálice na pomyslném stupni vítězů. Na druhé a třetí pozici za sebou nechala své jmenovce, Petra a Michala Pelána.

Divácky zajímavou soutěž v plnění zavařovací sklenice na čas a přesnost letos zaštítila společnost efko cz s.r.o. jakožto partner letošního ročníku. V tvrdé okurkové konkurenci, kde se o nejlepší čas pokusil i sám starosta Jan Grois, obstála s vítězným hodnocením paní Ema Kaufnerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …