Znojmo musí odepsat další pohledávky, zaručuje ale nový a efektivnější postup při vymáhání

29.04.2013 9:48

Odpis pohledávek v hodnotě více než tři miliony korun schválilo na svém jednání Zastupitelstvo města Znojma.

Znojmo musí odepsat další pohledávky, zaručuje ale nový a efektivnější postup při vymáhání
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Jelikož se jedná o dluhy starší než čtyři roky, jsou promlčené. DO roku 2008 se totiž o jejich vymáhání nikdo důkladně nestaral. Naprosto opačný je dnešní přístup dnešního vedení města a Správy nemovitostí. „Výše dluhů se v současné době sleduje v pravidelných měsíčních intervalech. Je tedy prakticky nemožné, aby byly tyto dluhy promlčené,“ dodává starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Město Znojmo bylo nuceno odepsat pohledávky ve výši tří milionů korun. Jsou to peníze, které dluží za pronájem nebytových prostor městu jedenáct bývalých nájemníků. Mezi největší dlužníky patří provozovatel restaurace Corso, provozovatel prodejny potravin na Rudoleckého ulici a firmy Japtek s.r.o., Mosta s.r.o. a Masokombinát a.s. Jelikož jsou podle platných zákonů dluhy starší čtyř let u nebytových prostor promlčené, byla Správa nemovitostí města Znojma nucena navrhnout odpis této velké částky. Další podmínkou bylo, že dlužníky v této lhůtě majitel nebytových prostor, respektive město, nežaloval.

„Do roku 2008 se bohužel důkladná a pravidelná kontrola nezaplaceného nájemného nájemců bytů a nebytových prostor neprováděla. Nájemci nebyli oslovováni, aby dluh uhradili a nepodávaly se tedy ani žaloby za dlužné nájemné. Opravdu nechápu, jak někdo mohl mít pronajatý nebytový prostor, a přitom za něj neplatil třeba i pět let,“ vysvětluje Tomáš Šturala, ředitel Správy nemovitostí města Znojma.

To se v poslední době radikálně změnilo. Správa nemovitostí města Znojma nastavila systém, podle kterého teď není fakticky možné, aby byly dluhy promlčeny. Výše dluhů se sleduje v pravidelných měsíčních intervalech. Pokud některý nájemník dluží, je neprodleně osloven a vyzván k řešení situace.

Jestliže ani potom dluh neuhradí, dostane výpověď z nájmu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: znojmocity.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.