Znojmo si připomnělo výročí JUDr. Josefa Mareše, prvního českého starosty města

18.10.2015 9:30

Letos si Znojmo připomíná 130. výročí od narození a 70. výročí od úmrtí prvního českého znojemského starosty Josefa Mareše. Dnes se se připomínka konala na jeho oblíbeném místě v lesích nedaleko Vranovské vsi. Další připomínku života a zásluh starosty Mareše připravuje město na státní svátek 28. října.

Znojmo si připomnělo výročí JUDr. Josefa Mareše, prvního českého starosty města
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Josef Mareš (17. října 1885 – 12. dubna 1945), který se stal poprvé starostou v roce 1920, byl zvolen starostou celkem 3x za sebou (1920, 1924, 1929). Pokaždé byl zvolen za sociálnědemokratickou stranu.

„Význam starosty Mareše nespočívá jen v tom, že se jednalo o prvního českého znojemského starostu, byť se jednalo velice důležitý fakt. Za starostování Mareše totiž zažilo celé město Znojmo nebývalý hospodářský vzestup,“ připomněl současný starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Život i zásluhy Josefa Mareše poté více přiblížil Lubomír Černošek, který se Marešův život i o jeho starostování zajímá odnepaměti. Připomněl mimo jiné to, že starosta Mareš nechal vybudovat dělnickou kolonii rodinných domů (dnešní Marešov) či že nechal postavit i 13 nájemních domů s malými sociálními byty jako tzv. Masarykovu dělnickou kolonii (dnešní Kolonka) na ulici Pražská. Do architektury Znojma se však zapsal hlavně vlastní funkcionalistickou vilou v ulici Na Vyhlídce. Mluvil také o zajímavostech jak z jeho osobního, tak z profesního života.

Za všechny zásluhy o rozvoj města bylo Josefu Marešovi uděleno 5. dubna 1946 čestné občanství města Znojma in memoriam.

Dnes má starosta Mareš ve vstupní hale znojemské radnice pamětní desku a Marešova vila je zapsanou kulturní památkou. Právě do vstupní haly radnice, k Marešově pamětní desce, je ode dneška umístěn informační panel s jeho životopisem. Přístupný bude až do konce listopadu. Další připomínku Marešova výročí chystáme na státní svátek 28. října ve Znojmě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…