Znojmo začalo lidem navrhovat zvyšování nájemného

13.10.2011 19:13

Nájemníci na návrh přistupují. Je pro ně výhodný. V měsíci říjnu začali pracovníci Správy nemovitostí města Znojma p.o. s osobní distribucí dopisů s návrhy na zvýšení nájemného v městských bytech. Důvodem zvyšování nájemného je nemožnost modernizovat městský bytový fond při stávající výši nájemného. Celkem se navyšování nájemného týká 3 467 nájemců.

Znojmo začalo lidem navrhovat zvyšování nájemného
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Průměrné nájemné v městských bytech, vč. DPS činí v současné době cca 29,- Kč/m2/měsíc. Podle Ministerstva pro místní rozvoj a jeho cenové mapy by však výše nájemného měla být 2,5x vyšší. Konkrétně 73,9 - 81,6 Kč/m2/měsíc.

Disproporci mezi stávající výši nájemného a obvyklou výší, která podle Ministerstva umožňuje rozvoj bytového fondu, se rozhodlo vedení města Znojma vyřešit postupným zvyšováním nájmů v městských bytech.

„Při zvyšování nájemného však nepůjdeme na maximální navýšení, jak doporučuje ministerstvo. Myslíme si, že by to bylo sociálně nepřijatelné. Proto jsme rozhodli, že cílové nájemné ve Znojmě bude o cca 25% nižší," uvedl starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Konkrétně pětiletý plán na zvyšování nájemného, který připravil odbor investic a správy nemovitostí, počítá s tím, že výše nájemného ve Znojmě bude v roce 2015 pro standardní byt 60,- Kč/m2/měsíc a pro byt se sníženou kvalitou bydlení na 30,- Kč/m2/měsíc

„Postupné navyšování je zcela jistě pro nájemce přijatelnější řešení, než skokový nárůst nájemného,"říká k problematice zvyšování nájemného starosta města Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel.

Znojmo nemůže dle nové legislativy při změně výše nájemného využít institut jednostranného zvyšování nájemného a musí postupovat dle zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších novel (132/2011 Sb.), konkrétně § 696.

„Občanský zákoník předpokládá, že výše nájemného mezi nájemcem a pronajímatelem bude primárně sjednána dohodou smluvních stran," vysvětluje starosta. Proto Správa nemovitostí připravila pro nájemníky dopisy s návrhy na zvýšení nájemného v městských bytech.

Pokud s výší nájemného nebude nájemník souhlasit, stanoví jeho výši soud. „Vzhledem k cenové mapě ministerstva neočekávám, že by soud nájmy snižoval. Pokud soudní znalci ministerstva při zpracování cenové mapy nájemného stanovili relevantní cenu 73,9 - 81,6 Kč/m2/měsíc, lze očekávat, že soudem stanovené nájemné bude vyšší než to, které navrhuje město," řekl Gabrhel.

Podle Gabrhela nepřistoupení na návrh zvýšení nájemného neovlivní fakt, zda bude předmětný byt zařazen resp. vyřazen z projektu Klíč 2018, který řeší privatizaci městského bytového fondu ve Znojmě do rukou nájemníků. „Zcela jistě však může proces privatizace konkrétního bytu oddálit," uvedl starosta.

„Podle informací, které mám ze Správy nemovitostí, však k rozporování navrhované výše nájemného nedochází. Lidé jsou si vědomi, že jsme ke zvyšování nájemného přistoupili velmi citlivě," uvedl závěrem starosta města Znojma Ing. Vlastimil Gabrhel.

reklama

autor: znojmocity.cz

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

10:28 Přerov: Nejvíce se líbila autobusová zastávka s magnoliemi, vyzdobily ji děti z Předmostí

Soutěž o nejoriginálnější jarní výzdobu autobusové zastávky zná svého vítěze. Letos kreativci vzdáva…