Babiš (ANO): Němci to dělají lépe, dělejte to podle Němců

05.05.2022 18:33

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

Babiš (ANO): Němci to dělají lépe, dělejte to podle Němců
Foto: Repro PSP
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Děkuju. Pan ministr Kupka mě taky pobavil, on to taky čte z toho mobilu, protože samozřejmě neví, o čem mluví, takže to hezky přečetl. No, pane ministře, kdyby nebyla kuponka a kdybyste šli na tu stáž do toho Singapuru, tak by se nic neprivatizovalo. Nejdřív se privatizoval za pana ministra Dlouhého Unipetrol, to byla ODS ve vládě, šel Agip, Conoco a za 1 dolar dostaly 49 % podílu v českých rafineriích za to, že budou investovat. Tak jste to neměli privatizovat? Na to je jednoduchá odpověď. Takže samozřejmě neříkáte pravdu. Vy normálně brutálně lžete. Lež je i zastropování pohonných hmot, jako má Chorvatsko. Tam je taky 36 korun a v Maďarsku žádné fronty nebyly. To jste možná někde četl.

Potom to doporučení ohledně toho, my jsme řekli systémově, co bychom udělali. Vy jste to zase zmatlal a říkáte, že jsme doporučovali nakoupit ten den a teď je nějaký cenový rozdíl. Nedoporučovali. My jsme řekli, že máte aplikovat německý model, takže nemáte nakupovat, máte to nechat pro ty, kteří to dělají a když vznikne nějaký rozdíl, tak jste to celé zpatlali, protože jste nakoupili za peníze státního rozpočtu. Pan Stanjura zázračně našel 8,5 miliardy. Včera nám vysvětloval, že si to půjčil jen dočasně a že to tam někdy vrátí. Takže jste to neměli kupovat za státní peníze. Měli jste nechat distributory nakoupit. My jsme vám neřekli, kdy máte nakupovat. Vy jste byli bezradní, tak jste to nakonec udělali.

Takže jaká závislost? Vždyť nic nemáme. Vy nejste schopen pochopit, že vy nic nemáte? Vy nic neovládáte. Vy jste si ovládl, že jste si ráno dal modrou kravatu, tedy ne, modrou košili, na to máte vliv. (Potlesk z řad poslanců ANO.) Vy nemáte žádný vliv na nákup plynu, žádný. Plyn prodává Innogy. To je maďarská firma, to je ten Orbán, kterého nesnáší Pekarová, říkala, že ho konečně porazí ta... Tam jich bylo proti Orbánovi šest. Vás bylo pět, vy jste mě porazili, protože sami jste si netroufali. Takže vy na to nemáte vliv. Nemáte. Tak už si to konečně uvědomte. Jaká závislost na plynu? Nic nemáte. Všichni mají státní podniky na plyn, na rafinerie, pohonné hmoty: Polsko, Slovensko. Rakousko, Maďarsko. Vy nic nemáte, takže nevím, o čem tady mluvíte.

A prosím vás, že moje firma, Preol není Agrofert, to je PREOL a nakupuje se to transparentně. Pan Stanjura a jeho hlavní strategie dohlížet, kde všude Agrofert je. Ale my nekrademe a já jsem se nešel do politiky živit na rozdíl od většiny z vás. A je to transparentní. A je to ve prospěch lidí, zaměstnává to lidi. Takže neříkejte a nekritizujte tady nějaké věci, které neexistují.

Emisní povolenky, prosím vás, já vím, že je to těžké, já pana premiéra kritizuji za to, že on mě kritizoval, já jsem pro to něco dělal a on v tom nepokračoval a teď, když měl možnost podpořit vašeho poslance Vondru, tak ho nepodpořil. To je všechno. Vy jste neudělali pro lidi vůbec nic. Choďte na to Slovensko, zeptejte se, jak udělali zastropování elektřiny. Slováci to udělali, Maďaři zastropovali ceny pohonných hmot. Polák snížil DPH na potraviny na nulu. Polák snížil a zastropoval základní potraviny. A 24 členských zemí v Evropě pomáhá lidem.

Vy jenom kasírujete větší příjem do rozpočtu z vysoké inflace a stále opakujete nesmysl, že tím, že jsme dali lidem peníze, vznikla inflace. Vždyť to nemá logiku. Proč máte o 100 % vyšší inflaci a nedali jste lidem nic? My jsme měli 5,3 % v prosinci, vy máte téměř 13. Nedali jste lidem od ledna nic, vůbec nic. Jurečka přišel s tím nesmyslným doplatkem na bydlení. Kolik? 40 000 domácností? Teď jste přišli s tím plošným. My nechceme plošně, potom chceme plošně. Vy slibujete lidem, vysíláte signály a nejste schopni ani ty peníze lidem dodat. Kdybychom my byli ve vládě, tak lidi nikam nejdou a jejich faktury za elektřinu, plyn a topení se dramaticky sníží. To bychom udělali my. A já už jsem vám řekl xkrát, kde máte peníze. 2 260 miliard tam máte díky nám, my jsme vybojovali v Bruselu téměř dvakrát tisíc miliard.

Takže si tady můžete vykládat, co chcete, já chápu, že je to pro vás těžké, nerozumíte tomu, něco tam čtete, ale nikdo vám neříkal, kdy máte nakupovat. My jsme principiálně řekli, že to máte dělat podle Německa. Nejdřív jsme říkali, že to máte nakupovat, potom jsem změnil názor a řekl jsem: ano, Němci to dělají lépe, dělejte to podle Němců. Udělali jste si to podle sebe, protože šestý koaliční partner tady Pokorný - Síkela zkrátka ČEZu nevěří, tak potom dělá soutěž a vaše státní firma tam soutěží. No tak super. Tak si to hlídejte, aby zůstala pětikoalice, aby to tam zase neřídili zezadu lobbisté. Děkuju vám za to. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…