Babiš (ANO): Tak brutálně, jak lže tato vláda, tady nikdo nelhal

05.05.2022 17:35

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

Babiš (ANO): Tak brutálně, jak lže tato vláda, tady nikdo nelhal
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš kritizuje Petra Fialu

Takže, dobrý den. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, nemám souvislý projev, ale budu se snažit vysvětlit některým lidem, kteří diskutují o energetické bezpečnosti a všechno jak má fungovat, jak to ve skutečnosti je.

Tuto schůzi jsme svolali proto, abychom zopakovali této vládě, jakým způsobem má řešit krizi v energiích a drahé energie. A to řešení je jednoduché. Tato vláda není schopna dodat lidem ani ty kompenzace, které navrhuje. První pokus byl, když pan Jurečka navrhl ten směšný doplatek na bydlení, aby kompenzoval některým domácnostem cenu elektřiny, plynu a tepla. Byrokracie, formuláře.

A to se projevilo samozřejmě v tom, že zájem je malý, něco přes 40 tisíc požádalo. A teď přišel na základě našeho tlaku zase nějaký signál v podobě těch 5 tisíc. Je neuvěřitelné, jak tato pětikoalice funguje. Oni nejsou schopni ani na té tiskové konferenci říct, jestli je to hrubá nebo čistá, nevědí, jak vůbec tyto peníze chtějí dát lidem. Piráti říkají, že to je kompenzace za energie, někdo druhý říká, že to je vlastně pro děti, když se vrátí do škol v září, proto to má být v srpnu. Pan Jurečka neví, jestli to bude distribuovat úřad práce nebo kdo. Takže totální neschopnost sdělit lidem, když by tedy ta vláda chtěla skutečně realizovat těch 5 tisíc, to je samozřejmě minimální částka, jak se to bude hodnotit, jak lidi budou vlastně obhajovat svoje příjmy. Takže vlastně je to celé o ničem.

Přitom to, co my jsme navrhovali, je velice jednoduché. My jsme navrhovali to, aby lidi uviděli tu pomoc státu na fakturách za elektřinu, plyn a teplo. My jsme to minulý rok udělali, v listopadu a v prosinci jsme snížili na návrh bývalé ministryně financí DPH z 21 % na nulu. Proto nárůst inflace z října na listopad byl jenom 0,2 % a byla negativní inflace, protože to zarazilo tu inflaci. A proto ta inflace v prosinci, když jsme odcházeli z vlády, byla jenom 5,3 % a byli jsme 14. v rámci Evropské unie. Čtrnáctí. Takže my neříkáme demagogicky, že je to Fialova drahota, jak to říkal pan premiér, že je to Babišova drahota. Ale teď, když je u vlády, říká, že je to Putinova drahota. Ne, my říkáme, že je to globální inflace, která vznikla samozřejmě i také díky tomu, že Putin napadl Ukrajinu, ale také hlavně vznikla i kvůli Green Dealu, kvůli těm šíleným představám toho šílence Timmermance, že zachráníme planetu, abychom zničili sami sebe, že už nebudou auta se spalovacími motory, že budeme jezdit na kolech, vrátíme se do jeskyň v podstatě zachráníme planetu. To, že je to úplná pitomost, že vlastně ty emise Evropa má jenom 8 % a všichni ostatní na světě to nedodržují, tak to je každému jasné.

Takže po nástupu nové vlády, která dělá ze zásady všechno proti tomu, co jsme dělali my, jenom z principu, jenom proto, i když to jsou věci, které by vyřešily tu situaci občanů a firem, tak to nechtějí udělat. A my jsme přišli s konkrétními návrhy, to znamená, my jsme řekli, že zrušíme poplatek za obnovitelné zdroje, to je dědictví toho solárního tunelu, 600 miliard, vážení občané, jsme zaplatili za tento solární tunel díky hlavně panu Topolánkovi, který dopustil nehoráznou sazbu za soláry a 600 miliard. Samozřejmě plno lidí na tom bohatlo, ti kmotři, různí kamarádi stávající vlády. A my jsme řekli, abychom to zaplatili lidem, aby oni uviděli na faktuře - nula. Samozřejmě je to 19 miliard ročně, a to pomůže nejenom občanům, ale i zaměstnavatelům, protože snížení DPH zaměstnavatelům nepomůže. Snížení DPH je pro občany, a těm by to zásadně pomohlo.

Dokonce když bychom šli do extrémů, a já si myslím, že by to bylo potřeba, tak v rámci obnovitelných zdrojů stát a vláda jsou schopny to ještě dotovat, takže ne že by to byla nula, ještě by to byl minus. Minus. Takže klidně mohli lidem přispět na to ještě víc po odpuštění poplatku.

Je to možné a samozřejmě zdroje na to jsou. A to je ten modernizační fond. My jsme bojovali proti Green Dealu, Polsko a Česká republika, společně a dosáhli jsme toho, že nemáme žádný závazek. Česká republika nemá závazek snižování emisí. Závazek je - průměr Evropské unie 55 %, já jsem tady o tom mluvil, takže Česká republika, když bude mít 40 % a Dánsko, protože má samé větrníky na moři, tak má 70 %, takže je to 110, děleno dvěma, je 55, průměr. A to jsme vybojovali, takže když tady probíhala kampaň o Green Dealu, tak jsme to stokrát vyvraceli, ale samozřejmě ty kampaně jsou ze strany koalice a provládních médií velice dobře organizovány, ale k tomu se ještě dostanu. Teď probíhá kampaň o plynu.

A co jsme vyřídili, byl ten modernizační fond, Polsko je nejprůmyslovější země v Evropské unii a my jsme druzí. Nejvíc peněz z toho fondu dostane Polsko a my máme druhý největší příjem - 14 % z toho fondu. A jenom v tomto roce je to 62 miliard a bude to až tisíc miliard. Až tisíc miliard! A místo toho, aby vláda tyto peníze použila na kompenzaci pro lidi a pro zaměstnavatele, tak si tím vylepšuje rozpočet. A pan Stanjura stále tvrdí, že nemá peníze, to samozřejmě není pravda, protože díky inflaci má obrovské příjmy, dodatečné příjmy z daní a jenom za čtyři měsíce tohoto roku má plus 47 miliard navíc - meziročně, plus. Takže to naše navrhované řešení bylo, že lidi nejdou nikam, neprokazují žádné příjmy, neprokazují nic, dostanou fakturu, kterou můžou zaplatit elektronicky, a na té faktuře vidí, jak jim stát pomohl. To bychom udělali my přímo na faktuře. Platí elektronicky, nemusí nic. A to tato vláda nechce.

Tato vláda stále jednou vykládá, že nechce plošně, potom navrhne těch 5 tisíc, že se to týká 90 % všech rodin, takže to už je plošně. Takže si vlastně odporují a jsou bezradní. Oni nejsou schopni vlastně dodat ty peníze lidem. Nejsou, protože de facto nepomohli v ničem. A samozřejmě tato vláda je - snad v historii naší země ani nebyla taková, která tolik lhala. Údajně v politice se lže, jsem se dozvěděl, že to je normální. Ale tak brutálně, jak lže tato vláda, tady nikdo nelhal. A já jsem tady vystoupil a řekl jsem, v čem lže ta vláda. Zadlužení, máme šesté nejlepší finance, je to černé na bílém. Je to Eurostat, ano. Trend, vysvětlili jsme, že paní Schillerová platila dopředu, ani trend není pravda, že jsme nejhorší. A potom je ta inflace, a znovu to zopakuji, protože to je neuvěřitelné. Ale co je neuvěřitelné - to, že ta pětikoalice - vlastně oni mají centrální PR, oni stále opakují jenom stejné lži. To tady paní Richterová vždycky čte z mobilu, protože tomu nerozumí, ale oni to říkají všichni dokola. Takže ta inflace - třetí nejvyšší v Evropě, 13 %, ano, takže co říká vláda, že my jsme způsobili inflaci, protože jsme dali lidem peníze, Fialova vláda nedala peníze, a proto máme ještě vyšší inflaci, tak to nedává samozřejmě žádný smysl.

Takže my jsme v situaci, kdy vláda neustále mlží, stále říká, co všechno jsme zapříčinili, co jsme měli udělat, co jsme neudělali, a já už jsem o tom tady mluvil, že je to neuvěřitelné. Je to neuvěřitelné, jak dokážou brutálně a stále dokola lhát a přisvojovat si naši práci - Dukovany, taxonomii, emisní povolenky. Pan premiér mě kritizoval v té debatě, že jsem nic neudělal, přitom to není pravda, psal jsem dopisy, vystupoval jsem a teď si představte, co se stalo.

Před pár týdny, kdy poslanec ODS Vondra, který samozřejmě je odpůrcem Green Dealu a emisních povolenek a já mu fandím, a podporoval iniciativu, aby Evropská komise stála z trhu, vlastně aby zrušila to stahování emisních povolenek, které jdou do tržní rezervy, protože samozřejmě tím ovlivňují trh a tím to má negativní dopad na cenu elektřiny. No, a představte si, že pan premiér byl proti. Takže pan premiér říká, Babiš neudělal nic s emisními povolenkami, on to slovo nevyslovil až do návštěvy v Polsku, a tady byla šance to ovlivnit, to znamená rozpustit tu tržní rezervu, která negativně ovlivňuje tu cenu.

No a pan premiér za vládu České republiky byl proti. Byl i proti Vondrovi, proti vlastnímu poslanci. Tak já to mu nerozumím nebo respektive já tomu rozumím, že tady se stále vláda za přispění provládních médií vymývat mozky občanům a opakovat dokola ty lži. Proč to tak je? Protože dnes tuto vládu ovládá ta agentura, která kdysi sloužila Bakalovi v rámci privatizací OKD, které potom vytuneloval. No a ve hře je vlastně ten známý pražský advokát, který byl loutka pana Bakaly a byl loutkovodičem pana premiéra Sobotky.

Takže tihle kluci jsou zpět. Tihle kluci, kteří pracovali pro Chovance, pro Sobotku, jsou zpět. Dva jsou na Úřadě vlády a ovládli Ministerstvo průmyslu, takže pětikoalice má problém, protože už má šestého partnera. Síkela se vám vymkl, takže vás je 5 a ještě máte pokorného se Síkelou, to je šestá strana. A Ministerstvo průmyslu řídí Evička Hanáková. A kdo jsou tito lidé? To jsou všechno lidé ze zkrachovalého projektu Dotyk, to byl projekt pana Radka Pokorného, to je ta loutka Bakaly a loutkovodič Sobotky. A ten je zpět.

A odkud přišel pan Síkela? Já jsem si vždycky říkal, jak se tam vůbec dostal? Proč tam je? No, pan Síkela je produkt pana Michalíka (Michalika?). Pan Síkela pracoval Creditanstaltu a pan Kratina, bývalý ředitel Hypovereinsbank a nejlepší ředitel České pošty, mu dal padáka, protože věděl, kdo to je. Takže takto se to stalo, že máme ministra průmyslu, který je absolutně nekompetentní, nemluví s lidmi, vyhodil všechny náměstky, paní Tauberovou, Jirotkovou, se šéfem CzechInvestu se ani nepotkal. Takže tady máme situaci a celou vládu, funguje tenhle tým a dává jim podklady. Je neuvěřitelné, že všichni ve vládě mluví stále stejně.

No a po těch různých kampaních, protože to Bison & Rose umí dobře, teď máme novou kampaň. A co říká ta kampaň? Že vlastně Babiš - Babiš - se přičinil o to, že nemáme, že jsme závislí na ruském plynu. No, neuvěřitelná pitomost. Za mnou byli reportéři, dvě dámy bez ohlášení samozřejmě a ony přišly s jasnou message, že jsem měl po obsazení Krymu Ruskem zařídit, aby se nekupoval ruský plyn. Ano, slyšíte dobře, absolutní pitomost. Kdy Rusko obsadilo Krym? Bylo to od 23. února - to začalo - 2014! (Zvýšeným hlasem.)

á jsem se stal ministrem financí v lednu 2014 a v únoru 2014 jsem s údivem se seznamoval s Ministerstvem financí, seznámil jsem se... referátník, tam je referátník. Co to je referátník? To je papír, kde se podepíše x úředníků a potom se něco děje. To není jak v privátu, že napíšete (do) dopisu něco, nějakou instrukci. Takže já jsem měl údajně podle těchto lidí a je samozřejmě jasná reportáž na pondělí, kde tenhle pořad - řízený panem Wollnerem a nebudu říkat, co si o něm myslím - bude lidem říkat, že po obsazení Krymu Babiš měl tady řešit ruský plyn. Neuvěřitelná pitomost.

Mimochodem, tyhle provládní pořady, které vyhrály pětikoalici volby - Reportéři, například - tady mám analýzu. Od roku 2017 do 2022 ze 115 dílů se týkalo 38 reportáží AGROFERTu a 24 reportáží o Babišovi, samozřejmě všechny negativní. A kdo to dělá? Paní (Neumannová). To je všechno na objednávku. Tam byla i paní Dobiášová, údajně, ta to jsou nějaké nepotrvrzené informace, odešla, protože chtěl a točit nějakou reportáž o nějaké straně, ale to nedovolili. Takže to jsou ti reportéři, kteří točí na objednávku - a já jsem vždycky říkal, korupce není jenom dávat peníze, ale korupce je i názorová, tak jsem se to dočetl na Wikipedii. Takže tihle reportéři v pondělí budou lidem říkat, že po obsazení Krymu měl Babiš zařídit, aby se nekupoval ruský plyn, neuvěřitelná pitomost. Neuvěřitelná pitomost.

A samozřejmě tady se nemluví o tom, o té pravdě. No a jaká je tedy pravda? Jaká je pravda? Pan premiér stále mluví o tom, co vláda chce a nechce. A bylo by dobré, kdyby se pan premiér zorientoval. A to není jeho chyba. My už nemáme vůbec nic. Co má český stát? Co má český stát? My, když jsme byli ve vládě od ledna 2014 až do 17. prosince 2021, jsme nikdy nic nezprivatizovali. Nikdy. A já jsem zabránil privatizaci ČEPRO - to je poklad, to je diamant - a to chtěli taky zprivatizovat, ČEPRO. A já si myslím, že ani pan premiér, ani pan ministr průmyslu ani neví, na co ČEPRO mají. A já se to budu snažit tady vysvětlit.

Pan premiér stále mluví o tom, že on něco nakupuje. Tady je velká debata o ropě, a co nám tedy zůstalo po nové privatizaci? Kdo tady vládl do roku 2002? Dvě strany - ODS a ČSSD, všechno rozprodaly. Všechno rozprodaly. Takže český stát dneska nemá vlastně nic kromě ČEPRO. Komu patří rafinérie, pane premiére? No, přece PKN, ORLEN Unipetrol. PKN ORLEN je polská státní firma, takže vy nerozhodujete o tom, jakou ropu kupuje Unipetrol, to Poláci o tom rozhodují, Poláci.

Morawiecki o tom rozhoduje.

A plyn byl Transgas. Prodala ho ČSSD RWE. Německá firma. A RWE ho prodala. Nechali si zásobníky. Velké trubky prodali NET4GAS, to je globální firma penzijních fondů. A malé trubky prodali, resp. to byla jejich firma Innogy. A vlastní to maďarská státní firma. 40 % distribuce plynu v Čechách ovládá maďarská státní firma. A pokud to chcete přeložit, ano, ovládá to můj přítel Viktor Orbán.

A teď se vracíme do V4. Teď konečně jste pochopili, jak je důležitá V4. My už nemáme nic. Vy jste všechno rozprodali - ODS. A to není chyba pana premiéra. Pan premiér přišel zachránit ODS později. Zničili jste všechny banky, které ČSSD prodala pod cenou. Všechno je pryč. Uhlí se prodalo za hubičku. OKD - Bakala tam vytáhl 130 miliard. Ani ty byty se nestyděl nedat lidem, když to slíbil. Všechno jste rozprodali. Všechno je pryč. Cementárny. Cukrovary zničili díky Evropské unii. Všechno je pryč. Takže já vlastně nevím vůbec, o čem tady je řeč.

A chtěl bych vám napovědět, jak byste to měli řešit. V prostoru střední Evropy V4 - Polsko má státní firmu na nákup plynu a distribuci plynu. Ano, oni rozhodují. Polsko má státní firmu na výrobu pohonných hmot. Má rafinerie. Polsko to má. Slovensko taky nemá rafinerie, protože Slovnaft koupili Maďaři. Slovnaft vlastní MOL. MOL je maďarská státní firma. A teď možná překvapení pro členy vlády - to ČEPRO má trubku, produktovod do Bratislavy, do té rafinerie. To je naše výhoda teď, že kdyby bylo nejhůř, tak máme toto napojení. A tam stát může hrát nějakou roli. Takže my nemáme nic. Rakousko taky má státní firmu - rafinerie, plyn. Všichni mají. A my nemáme nic.

Vláda tady stále mluví a nás obviňuje z toho, že jsme měli něco zanedbat. Samozřejmě ta provládní média lžou od rána do večera, když říkají, že jsme měli postavit nějaký plynovod na LNG z Polska, což je samozřejmě věc nepravdivá, protože Poláci to zkrátka nechtěli. Nechtěli. Takže je to klasika. Tak jak pětikoalice v opozici nás stále obviňovala z různých nesmyslů - dopady pandemie, inflace - tak teď nás obviňuje z toho, že jsme měli něco postavit. A kdo to měl postavit? Tak mi to vysvětlete. Vždyť investor z české strany, to je soukromá firma NET4GAS. A Poláci to nechtěli. My jsme vyřídili ty peníze.

Takže to, v jakém stavu my jsme, je jenom důsledek toho, že ODS a ČSSD levně rozprodaly skoro všechno, co nebylo přibité k zemi, včetně bank. I tu půdu jste dovolili cizincům kupovat. Maďaři a Poláci to nedovolili. A vy jste to dovolili. Takže to jsou všechno důsledky toho, co jsme tady za vlády ODS a ČSSD zažili. To dědictví. To proto každý rok odchází do zahraničí 250 až 280 miliard korun dividend. Všechny banky jste nejdřív zničili a potom jste je prodali za hubičku. I tu Českou exportní banku, jedinou státní banku jste zničili vytunelováním různých kontraktů vašich kamarádů. I to jste zničili. Takže nám nezůstalo nic.

Prosím vás, neříkejte, za co my můžeme, protože to není pravda. Od momentu, kdy já jsem vstoupil do vlády, se neprodalo vůbec nic. Zachránil jsem ČSA. Zachránil jsem OKD. Dali jsme do pořádku i ten Thermal. To je taky privatizace a lá ODS. To někdo koupil a potom to nezaplatil a stát se nemohl 23 let k tomu dostat. Neuvěřitelné. To je taky... Proč jste to vůbec měli? Proč stát má nějaký hotel? Takže to je to vaše dědictví. A vy jste to definitivně zazdili. Definitivně.

I ten ČEZ byl v kupónce. Je tam minoritní akcionářem. A myslíte si, že minoritní akcionáři chtějí investovat do Dukovan? Nechtějí. Do jádra nechtějí. Nechtějí. A asi se tam nemůžete chovat tak, že tam nejsou. Ne? A dneska samozřejmě ČEZ extra vydělává. Uvidíme, kdy skončí rok, kdo vydělal nejvíc. Uvidíme, kolik vydělaly banky díky panu guvernérovi, který stále jde tu svoji mantru a navyšuje úroky, aby si tady mladí lidé už vůbec nemohli koupit byt, aby všechny hypotéky, které nejsou fixované, byly za 6 %. Takže uvidíme, jaké budou zisky na konci roku a kam ty peníze šly.

Obviňovat nás z toho, že my jsme něco neudělali v čase, kdy zkapalněný plyn stál třikrát víc než normální plyn... Ano, teď se situace změnila. To je to dědictví. Proto většina ekonomiky vlastně patří cizincům. A to je ten účet za vládnutí ODS. A to není chyba Petra Fialy. Petr Fiala přišel později, protože strana za to sklidila účet od lidí. A my jsme se stali jenom pouhými pozorovateli ve vlastním domě. My tady co? Co chcete rozhodovat? Ale to, co máte, ani to nejste schopni pochopit, jak s tím naložit. ČEZ a to ČEPRO.

Tady stále někdo opakuje o ropě. Ropa. Ropa. Ano, samozřejmě Evropská unie říká, že máme mít nějakou zásobu ropy. A kdyby byl průšvih, tak na co nám bude ta ropa, když nemáme ty rafinerie? A ty rafinerie si rozhodují samy. My jim nebudeme diktovat jakou ropu. Takže rozhodne to polská vláda, Morawiecki. Ne pan Fiala. Pan Fiala to nerozhodne. My jsme měli. Zase mě obviňuje tady nějaký redaktor, že jsme nenakoupili ropu. Ano, já jsem byl zásadně proti tomu, aby se nakupovala ropa pro rafinerii v Kralupech, která zpracovává sladkou ropu z Ázerbájdžánu. Je to monopolní dodávka. A ti kluci, kteří zase čekali na nějaké prachy na ázerbájdžánskou sladkou ropu, tak já jsem jim v tom zabránil, protože my takovouhle ropu nepotřebujeme. Proč bychom ji dávali na sklad? Proč? Nesmysl! Přitom je jasné, že pokud se něco stane, tak potom my hlavně nepotřebujeme... Co potřebujeme? Potřebujeme kerosin pro stíhačky, potřebujeme naftu a benzín pro armádu. Než by tu ropu někdo někam dodal a zrafinoval a z toho padají nějaké frakce, je to čirý nesmysl, je to nesmysl.

Teď probíhá nová kampaň, ta je o tom, aby samozřejmě se neukázalo, jak tahle vláda není schopna vlastně nic udělat pro lidi, není schopna, tak teď se jede, že po obsazení Krymu v únoru 2014 Babiš, který byl nový ministr financí a netrefil ani pořádně do dveří na Ministerstvu financí, tak měl zařídit to, že Evropská unie nebude kupovat ruský plyn. No, neuvěřitelná pitomost. Neuvěřitelná pitomost.

Ty řeči o tom, že Evropa bude něco společně kupovat, jsou nesmysly. Ano, je solidarita, ale když je problém, tak každý kope za sebe. Vždyť to vidíte - některé státy akceptují platby v rublech, některé neakceptují, stále se to mění. Naše vláda o tom stále mluví a my už nemáme téměř nic. Pokud to chcete znovu mít, tak to reprivatizujte. Dejte nabídku akcionářům ČEZu, Elon Musk dal nabídku na Twitter. Všichni mu to prodali - 44 miliard dolarů, pěkný balík. Tak dejte nabídku těm akcionářům ČEZu a kupte si ten ČEZ nazpátek. Potom tam budete něco rozhodovat. Dneska jste tam do počtu. Mne nepustili jako ministra financí ani na dozorčí radu ČEZu. Tak to je, tak to je.

No a ty zásobníky plynu a plynovody a distribuce, když to chcete koupit, tak prosím. Prodává se to za 132 miliard. Za kolik to koupíte teď? Nevím, za tisíc? Pan premiér Fiala by se měl konečně zorientovat.

Kdo ovládá čerpací stanice v Čechách, na to jsem zapomněl. Poláci a Maďaři zase. Takže Polák má rafinérie, má čerpací stanice, Maďar má 40 % distribuce plynu a má čerpací stanice. Stát má Čepro. Čepro má 200 čerpacích stanic, ale má zásobníky na ty produktovody. Takže se to už konečně naučte. Choďte do těch rafinérií. Vy ani nevíte, kde jsou, nemáte ani základní znalosti. Na Slovensku je to tak také - rafinérie má Maďar a elektřinu má Slovenský stát. Všude to mají, to jen my to nemáme, protože jste to všechno rozprodali a teď děláte jenom mlhu, říkám, že jsme měli něco kupovat.

Já jsem vám jasně řekl, co máte udělat ve státních hmotných rezervách a neudělali jste to, jak jste to měli udělat. Měli jste říct distributorům, nakupte plyn, to je ten německý model. Je pravda, včera tam ministr Stanjura říkal, že vlastně jsem je vyzýval nejdřív, aby se nakoupily státní hmotné rezervy, ale potom jsem změnil názor a řekl jsem si, že je to pitomost. Proč by stát měl blokovat cash flow 8,5 miliardy, když to může říci distributorům, říct jim nakup to a když to budeš prodávat a budeš tam mít velký cenový rozdíl, my vám to vykryjeme. To udělalo Německo. To jsem řekl. A mohl si pan Stanjura ušetřit 8,5 miliardy cash flow.

Včera jsme se ho ptali, kde vzal ty peníze, když stále říká, že nemá ani pro důchodce a pro mladé, tady jsou nějací studenti... Proč nevzal tu slevu od 1,4. - 1,8 miliardy, 0,1 % výdajů státu. To je sranda, ne! A tady 8,5 miliardy dát do plynu. Já jsem zvědav, komu ten plyn potom prodají, a za jakých podmínek. Oni jsou úplně mimo. Co oni říkají tomu ČEZu? Ty máš kontrakt s Gazpromem. Fajn. Ten končí koncem roku. Tak ho vypověz. No vznikne škoda 1,5 miliardy. Kdo to zaplatí? Nechť to dají na papír, nechť to prosadí na valné hromadě. Tak já jsem zvědav, co jim Šnóbr (?) řekne, jak je požene. Je to absurdní. Amatérismus největšího grádu.

Takže prosím vás - díky privatizaci a díky vládě ODS a ČSSD do roku 2002 se rozprodalo téměř všechno, takže nehrajte si na to, že něco máte. Máte Čepro díky mně, kdybych nebyl proti, tak je pryč. A máte 60 % ČEZu. Tak si vezměte alespoň tu dividendu, když už jste neschopni tam vůbec něco prosazovat.

Takže mne fascinuje, jak tady stále v tom prostoru se mluví a samozřejmě za všechno můžeme my, což je samozřejmě nesmysl. Takže v pondělí zase reportéři ČT budou lhát a budou říkat, že Babiš, který 29. ledna 2014 přišel na Ministerstvo financí, měl ani ne měsíc na to, na základě obsazení Krymu, běžet jako ministr financí za Merkelovou, a nevím, kdo tam ještě byl (Olaf ?) a říci mu, hele, je na Krymu, zastavíme plyn, nestavějte ten Nord Stream, vždyť je to pitomost. Vždyť všichni evropští politici byli šťastni, když se začal stavět Nord Stream. A ta absurdita toho, co se tady děje v mediálním prostoru je, že největší lobbista za ruský plyn, ten nejzkorumpovanější premiér této země v historii, pan Mirek Topolánek 13. května 2014 říká - tam řešit tu ukrajinsko ruskou krizi - že musíme postavit South Stream. Takže byl Nord Stream, byla krize, Rusko nechtělo dodávat přes Ukrajinu a on říkal postavme South Stream.

Takže jasný lobbing za ruský plyn. 13. května. Co na to říkají média? Že tenhle pán, který vystupuje v televizi, se diví firmě Eurostream. Co je to Eurostream? To je firma, která připravuje ruský plyn přes Slovensko. Takže on lobuje za ruský plyn. A vystupuje v televizi. A říká nesmysly, že jsme měli postavit ten plynovod na LNG (?) a že to byl nějaký projekt. Poláci to nechtěli.

Takže je neuvěřitelné, já si připadám jak v blázinci, že tady nás někdo obviňuje z něčeho, za co my vůbec nemůžeme a ještě při tom brutálně lže. Protože pokud někdo samozřejmě měl zájem, aby Česká republika nebyla napojena na další plynovody, byl to právě Eurostream, protože samozřejmě čím víc teče plynu z Ruska, z Ukrajiny přes Slovensko do Čech, tak tím jsou vyšší poplatky. Logicky. Takže, já nevím, ono (?) to stačí financovat. To samozřejmě ta média, která tady vyhrála volby, v čele s Českou televizí a ty pořady, které jsem zde vzpomínal, a v pondělí zase to bude. Já jsem si ten rozhovor nahrál - 50 minut. To je neuvěřitelné. Sice dámy měly jasno - Babiš měl po obsazení Krymu zařídit, aby se nekupoval ruský plyn. Větší pitomost neexistuje, to snad pochopí každý, že je to totální nesmysl.

Takže tato vláda vůbec nepochopila, že to dědictví předcházejících vlád je pro nás absolutní katastrofa. Ano, katastrofa. Nic nám nezůstalo. Všechno je v rukách zahraničních investorů. A pokud bude nějaká strategie, že se to reprivatizuje, tak my to podpoříme. Kupme si to nazpátek, nechť to někdo spočítá a nechť někdo řekne, kolik to bude stát. Tak to by bylo fajn. Takže by bylo dobré si říci, a pan premiér tu není, aby vlastně pochopil, kde má vliv. On přímo nemá vliv. Teď bude velká bitva o to, kdo bude sedět v dozorčí radě ČEZu. Já jsem to zažil, peklo vždycky. Naše koalice, já jsem tam seděl, jenže oni tam sedí proto, že je tam skvělý příjem.

Takže bude valná hromada ČEZu. Já doufám, že tedy stát si vezme pořádnou dividendu, protože ČEZ bude mít zisk dvojnásobný, a můžou si to vzít. Takže, pane premiére, máte ČEZ, ale jenom 60 %, máte Čepro - produktovody a to je všechno. Nic nemáte, tak já nevím, o čem stále se mluví. O ropě do České republiky rozhodne Morawiecki. Tomu patří české rafinerie. Vy ne. Co se bude prodávat na čerpačkách MOLu a Benziny, kterou vlastní Poláci, zase rozhodne někdo úplně jiný. Takže tohle dědictví je pro nás absolutní katastrofa. A teď je to vidět. Teď je to vidět, když jsme se dostali do situace, že... Ty titulky, to je neuvěřitelné. Tady je Právo dneska: Vláda chce brát ruskou ropu ještě aspoň dva roky. Která česká vláda? Vůbec o tom nerozhoduje. O čem mluví? Rozhoduje Unipetrol. Vlastní ho Polák. Koho nominuje do PKN Orlen? Kdo rozhoduje? No, Morawiecki rozhoduje, popřípadě Kaczynski! Nerozhodují nic.

A plyn? Tak nechť pan premiér se zeptá Viktora Orbána, jak to má. Čtyřicet procent plynu prodávají Maďaři tady. Ano, původně to byl Transgas, který tedy prodala ČSSD. Ano, tady ODS v tom nejede. Tehdy to byla skvělá cena po těch minimálních cenách, co tady předvedla ODS tu privatizaci. Všechno je pryč. Takže to je to dědictví, o kterém vy nechcete slyšet, a vy si tady hrajete na něco, že můžete něco ovlivnit. Nemůžete nic ovlivnit! Akorát barvu košile a kravaty ráno. A tam, kde můžete něco ovlivnit, ty emisní povolenky, za které mě pan premiér kritizoval, tak to neudělal teď. A pan poslanec Vondra, který sice lhal v minulosti o tom, že jsem podepsal Green Deal, což není pravda, naopak jsme vybojovali ty dvě pozice, o kterých jsem mluvil, tak tady říká, že byla šance, aby nestahovala Evropská komise ty povolenky z trhu, aby nešla ta cena nahoru, a tam mohl pan premiér zasáhnout a neudělal to.

Takže to je ta bilance. Česko chce odklad sankcí na dovoz ropy z Ruska. Až pak je podpoří. Fajn. Tak já jen říkám, že bohužel jsme v situaci, kdy jsme všechno rozprodali. Ano, tady je dneska zase článek nějakého antibabišovského média, že do závislosti na Rusku nás uvrhl hlavně Andrej Babiš. Nevím jak tedy mohl uvrhnout. (Směje se.) To jsou totální pitomosti. Nejhorší na tom je, že ti lidé vůbec tomu nerozumí. Paní poslankyně Richterová všechno čte z toho mobilu. Tam nějaký expert jí píše. Takže znovu se to naučte. Plyn v tom plynovodu - nikdo neví u nás v Čechách, odkud přišel. Nikdo. Je to směs norského plynu, katarského, LNG plynu, ruského plynu. Ruského plynu. Ty pitomosti zase, že naše vláda měla prodloužit nějaký kontrakt. To je neuvěřitelné, jak ta média lžou a dělají demagogii. V roce 1997, když ještě stát vlastnil Transgas, podepsal smlouvu s Norskem, která vypršela roku 2017, ano? Dvacet let poté. A ti provládní novináři teď lžou, že my jsme ji měli prodloužit. A jak, když ten Transgas už nám nepatřil? Vy jste padlí na hlavu, nebo co vám je? Ještě jednou! To pochopí i malé dítě. 1997 státní podnik Transgas podepisuje smlouvu s Norskem na 20 let. A 2002 Transgas byl zprivatizován. Takže už nemáme, nikdo na to neměl žádný vliv, tak o čem zase mluví? To je další lež!

Takže teď probíhá tady kampaň. Bison & Rose, ti to umí dobře, ano, a celá vláda dostala notičky stále říkat: Babiš nepostavil plynovod z Polska. Pitomost, lež! Polák to nechtěl. A vláda chce něco stavět? A za jaké peníze? Vždyť nemáte ani vehikl na to! Vždyť tomu nerozumíte!

Další věc. Babiš neprodloužil smlouvu s norským plynem. A jak? Vždyť ta smlouva byla na Transgasu. Ten se zprivatizoval. To jsem měl jít na RWE a říct, prodlužte norský plyn? Tak byste řekli, že jsem se zbláznil, protože tady všichni mluví o něčem, čemu vůbec nerozumí. Takže to je jedna lež, druhá lež, závislost. Tady plyn distribuují distributoři. Tak nechť se pan premiér zeptá Orbána a Innogy, znovu opakuji Innogy, toho času maďarská firma, prodává 40 % celého plynu českým občanům. Tak se zeptejte, jak to je! A každý, kdo tomu rozumí, vám vysvětlí, že plyn se nekupuje podle původu. Všechny plyny jsou stejné, na rozdíl od ropy, kde je rozdíl mezi litvínovskou rafinerií, která je napojena na ropovod Družba a na ropovod IKL Ingolstadt, která kupuje ruskou ropu, a Kralupy, kde je rafinerie, která kupuje sladkou ropu z Ázerbájdžánu. Ale teď mají odstávku, protože ta ropa i po Černém moři ani by nedoplula, protože ji tam sestřelí nevím kdo. Bojuje se. Je válka. Takže se to už konečně naučte! A pokud někdo chtěl sladkou ropu z Ázerbájdžánu a je to monopolní dodávka, tak to je super, protože tam nemáte konkurenci. Nezkontrolujete cenu. Takže někdo měl šmé. A já vím kdo. Já to neřeknu, nemám důkaz. Já už mám dost těch soudů, takže v pohodě. Takže sladkou ropu chtěli kluci kšeft. A Babiš jim v tom zabránil, protože Babiš rozumí kšeftům. Jejich kšeftům. Proto jsem šel do politiky, protože jsem měl toho plné zuby. Když politici přišli za podnikateli a řekli, dej mi prachy. A proč? Protože chci prachy. Proto tam byli. Takže sladká ropa... (Pozn. posl. Žáčka.) Já jsem je nedával nikomu, pane kolego. A nepokřikujte na mě. Takže sladká ropa je z jednoho zdroje. A ten, kdo ji chce, chce monopolní kšeft, a proto jsem byl vždycky proti. Takže snad to i ti novináři pochopili, co tady říkám.

Takže tady máme tu kampaň a je to úplně jasné, jak to všechno funguje. To znamená, že vláda stále opakuje ty lži, ano - zadlužení, inflace, Green Deal, plynovod Polsko, stavební zákon, biosložka. Další lež. Zrušením biosložky podporujete Putinův režim. A nechť mi to někdo vyvrátí. I malé dítě pochopí, a tady jsou studenti, snad pochopí, že když v litru nafty je 6 % řepky, tak když ta řepka tam nebude, ten řepkový olej, tak to nahradí co, studenti? No zase ta ropa! Koho ropa? Putinova ropa! Proto Fialova vláda podporuje Putinův režim. A dá mu 14 miliard navíc! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Tak to je snad trojčlenka, ne? Selský rozum. Doufám, že používáte selský rozum. Ne? Na to přijde každý! Takže tak to je. A to jsou ty lži.

A potom je - takže všechno se zprivatizovalo, všechno je pryč a potom jsou ty - naši práci, jak prodávají Dukovany, taxonomie, emisní povolenky. Měl by premiér vysvětlit, proč nepodpořil, šel proti vlastnímu poslanci Vondrovi. Proč šel proti němu? Proč nepodpořil to, proč neprosadí, aby ta směrnice MiFID, která umožňuje spekulaci s emisními povolenkami, proč se nezruší, proč se to nezastropuje. Já tomu skutečně nerozumím. Takže sumasumarum je to tak, že tato vláda není schopna pomoct občanům. Já neříkám, že inflace je Fialova drahota, jak to říkal pan premiér. Já říkám, že se to nedá ovlivnit, ale máte zkrátka k tomu větší příjmy. A já chápu, že pan ministr Stanjura se těší, že mu tam tečou desítky miliard, které zaplatí naši občané. To je ta inflace.

A on, vláda by se měla s lidmi podělit, měla by jim vrátit ty peníze, když to dělá 24 členských států v Evropské unii. A už jsme vám to říkali stokrát, co máte dělat. Snížili jste spotřební daň 1,50 - no o ničem, kde se to projevilo? Neprojevilo v ničem. Silniční daň pro pár vyvolených? Pro lidi jste měli něco udělat. A v srpnu? Těch 5 000, když Jurečka ani neví, jak to bude? Z hrubého, čistého? Neví, kdo to bude přidělovat, kdo to bude hodnotit. Udělejte to plošně, všichni to udělali. Udělejte to tak, aby lidem jste pomohli bez toho, aby někam šli. Aby je někdo zkoušel, jaký má příjem, aby nevyplňovali ty formuláře. To jsme vám chtěli říct.

A já chápu, že tu vaší neschopnost - a ono to není asi jednoduché být v šestikoalici, protože už máme tu další koalici tam, tu samostatnou jednotku, tak samozřejmě to rozhodnout, anebo řídit, je těžké. Ale my vám dáváme recepty, na rozdíl od vás jsme tam byli, máme zkušenosti, ale vy samozřejmě tomu nechcete rozumět. Takže tady probíhá aktuálně po všech těch kampaních, a samozřejmě ti novináři to píší, že my jsme něco zapříčinili. Je to lež. Naše země má smůlu. A to byl fatální omyl, fatální omyl ta kupónová privatizace a privatizace ostatních věcí.

Kdyby šli po revoluci se zeptat do Singapuru na jejich fond, jak to funguje, jak mají každý rok 20 miliard dividend z těch investic, tak český stát si mohl nechat všechno, pokud by tam dosadil profíky, pokud by tam dosadil manažery, kteří nekradou, pokud by to všechno nerozprodali za hubičku, tak jsme to mohli mít. Aspoň to nejdůležitější. Aspoň to, co dneska vidíme, že je nejdůležitější, a to je samozřejmě energie. A nemáme nic a hrajeme si na něco, že máme. No nemáme to, nemáme to. A pokud to chcete reprivatizovat, tak my vám budeme držet palce. Já myslím, že asi perspektivně je to důležité, ale já myslím, že už je to pase. Tak teď můžete konečně ocenit V4, protože celou tu infrastrukturu tady v tomhle regionu, my jsme závislí na Maďarsku, na Polsku.

I tu elektřinu Slováci mají, si jí také nechali. Ano, my máme ten ČEZ. Ale Dukovany samozřejmě to potrvá dlouho. Takže tak to je. A já myslím, že pan premiér i pochopí, že ta spolupráce je v rámci V4 důležité. Ale V4 neznamená Polsko. Já už mám pocit, že my jsme tady s Polskem všechno... nebudu komentovat ten nevýhodný Turów, ale já jen pevně doufám, že to předsednictví české nebude polské předsednictví. Ono to vypadá, že když pan premiér chce volat Scholzovi, tak volá přes Morawieckeho. Já chápu, že tedy Polsko mu nějak pomáhá, ale my jsme svrchovaná země. My jsme Česká republika a my máme bojovat za české zájmy. Já jsem to vždycky dělal.

A bylo by dobré, aby pan premiér pochopil, že i ten nenáviděný Orbán, s touto pětikoalicí, vlastní 40 % distribuce plynu. Vlastní čerpačky, vlastní rafinérii v Bratislavě, kde máte tu trubku z ČEPRO. A kdyby byl velký průšvih, tak tam jste jediní napojení, jinak můžete vozit pohonné hmoty v cisternách, ve vagonech. A ropu, to bych chtěl vidět, že někdo doveze mimo ropovody. Takže to je ta realita. To je to, o čem to je. A my samozřejmě tady každý den čteme nesmysly o tom, co my jsme udělali špatně. My jsme tady udělali strašně moc pro lidi. My jsme tady sepsali do té brožury, já jsem tady včera mluvil o tom, hlavně o zdravotnictví. Takže já vždycky jsem šokován z toho, jaké lži dokáže ta agentura pro tu pětikoalici za pomoci pro vládní médii (?) vypotit a vymývat mozky českým občanům. Takže se nedivte, že když máme možnost něco říct - samozřejmě Česká televize to už nevysílá. Když byla koalice v opozici, tak všechno se vysílalo. Takže aspoň ten minimální prostor té vámi budované totalitě využijeme a řekneme lidem pravdu. A v tom budeme samozřejmě pokračovat. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…