Balaštíková (ANO 2011): Porovnání cen

15.09.2022 13:02

Porovnání cen potravin u nás a v sousedních zemních ukazuje, že sice naše potraviny zdražují nejrychleji, ale dostávají se tak prakticky na úroveň okolních zemí.

Balaštíková (ANO 2011): Porovnání cen
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Porovnání cen potravin u nás a v sousedních zemních ukazuje, že sice naše potraviny zdražují nejrychleji, ale dostávají se tak prakticky na úroveň okolních zemí. Naši lidé sice jezdí pro potraviny do Německa či do Polska, ale korektní průzkum ukazuje, že potraviny na našem trhu nejsou nejlevnější, ale nejsou ani nejdražší. Za uplynulý rok zdražily o 20,3 %, v Německu o 14,5 %, v Rakousku o 12,1 %. Dnes jsou ceny v těchto zemích prakticky stejné, jako u nás, přitom máme z těchto zemí nejvyšší sazbu DPH. O čem to svědčí? Že jsme pořád schopni vyrábět potraviny levněji, ale nikdy jsme se s nimi neprosadili na trzích v sousedních zemích tak, jako se prosazují třeba německé potraviny u nás. Jak tedy někdo může mluvit o rovných podmínkách pro všechny, o společné zemědělské politice a jednotném trhu? Polsko dnes ceny některých potravin na svém trhu normálně reguluje, takže se vyplatí si tam zajet. To je další deformace, další narušení oné jednotnosti trhu. Nic proti tomu, ale nemluvme tedy o společných zájmech a zásadách, když v praxi každá země hledí především sama na sebe.


Dřevo je dobrá alternativa za elektřinu a plyn, pokud má domácnost možnost toto dřevo využít. Zejména na venkově je takových rodin hodně a zájem o palivové dříví tedy pochopitelně stoupá. Lesy ČR podporují zejména jakýsi "samosběr", tedy umožňují lidem, aby si palivové dříví sami vytěžili a odvezli. kubík se dá koupit zhruba za stovku, pokud máte zájem o to nejlevnější, což je smrk. Tvrdší dřevo vyjde i na 3 tisíce a víc. Lesy se pročistí, lidé se ohřejí a sníží spotřebu plynu či elektřiny, takže je všeobecně výhodná věc. Je to dostupné ve všech krajích a na internetu najdete i kontakty, kde si můžete odběr sjednat. Jednoduchý krok správným směrem.

Převzato z profilu političky.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…