Balaštíková (ANO): Konstatovat, že se musíme podřídit Bruselu, to je opravdu hodně málo

29.03.2022 22:21

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

Balaštíková (ANO): Konstatovat, že se musíme podřídit Bruselu, to je opravdu hodně málo
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dobrý den, kolegyně a kolegové.

Já se vám omlouvám za svůj hlas, ale já jsem se držela doporučení našich pánů ministrů, takže jsem na doporučení pana Stanjury vytáhla kolo, na doporučení pana Síkely ztlumila topení a výsledek je, že jsem přestala mluvit. Nebyly to dobré rady. Já vám říkám: Nedržte se jich. To se moc nepovedlo.

Minulý týden jsem se z vyjádření paní Adamové Pekarové dozvěděla, že stát se nemá starat o své občany. A nemá je takzvaně vodit za ručičku. Paní Pekarová Adamová mluvila z pozice předsedkyně Poslanecké sněmovny a tedy hovořila za nás za všechny. A já se důrazně, a říkám důrazně, proti tomuto prohlášení ohrazuji. Dle mého soudu stát má povinnost starat se o své občany a od toho tu ten stát je. Má tu od toho i svou vládu, má tu svůj Parlament a má tu svůj Senát. Pokud by tomu tak nebylo, k čemu by potom státu tyto složky sloužily? Já a jistě řada mých kolegů a nejenom z naší strany, jsem kandidovala na post poslance právě proto, abych lidem pomáhala. Abych pracovala v jejich prospěch, trochu se vlastně o ně starala a tak by to mělo být. Patrně tento názor sdílí i řada kolegů paní Adamové Pekarové z pětiprsté koalice, protože vláda dle mého soudu nekoná všechno ve prospěch našich občanů. Nedělá nic zásadního pro své občany a nemyslím si to jenom já. Myslí si to řada našich spoluobčanů a myslí si to i naši voliči. A patrně proto vám i klesají preference. Stačí se začíst do facebookových příspěvků.

Žádost o prodloužení nouzového stavu chápu. My zemědělci nouzový stav máme každou chvíli. Ale s jeho délkou opravdu nemohu souhlasit. Stejně jako nesouhlasím s prohlášením některých našich vládních činitelů, že my jsme ve válce. Prosím, přestaňte strašit naše lidi víc, než je to opravdu nutné. My v žádné válce nejsme. Nešiřte prosím tuto poplašnou zprávu, protože staří občané se začínají bát, a to přece nikdo z nás nechce.

My jsme ve velkých problémech a jsou velké, a pokud se k těmto problémům budete stavět s neochotou pomoci našim lidem a firmám, tak ty problémy budou ještě větší než doposud. Tento nouzový stav je především kvůli událostem na Ukrajině, ale měli bychom se bavit i o nouzi, která se k řadě našich občanů přibližuje, a tohoto stavu využít i pro povzbuzení našeho hospodářství.

Chci se věnovat především zemědělství. Již několikrát mě pan ministr Nekula přesvědčil, že si patrně plně neuvědomuje svoji zodpovědnost, kterou jako ministr zemědělství má, a má ji především vůči naší zemi, našim zemědělcům, potravinářům a občanům. Jeho nedělní vystoupení v pořadu Otázky Václava Moravce bych nazvala bruselské podpantoflictví a bylo to tak viditelné, že to nešlo prosím vás přehlédnout! Pan Teplý z Madety jasně řekl, jak si jako Česká republika stojíme, a jako obrovský praktik to řekl zcela nepokrytě a řekl to pravdivě. A plytká argumentace našeho pana ministra zemědělství nadzvedla vlnu občanů a asi ani jednoho zemědělce nenechala klidným. Lidé zaplavili Facebook dotazy, prohlášeními, bohužel i hrubými nadávkami, ale nikdo, nikdo tam s naším panem ministrem zemědělství nesouhlasil.

Pan ministr by si měl prosím uvědomit, že zastupuje naše, naše zemědělce a potravináře. Co chce Brusel, to musí. Musí to vzít v potaz, ale jejich požadavky, které likvidují náš zemědělsko-potravinářský sektor, proti nim by se měl jako ministr postavit a ne je laxně přijímat. V neděli mi pan ministr připadal, a vezmu slova básníka, jako třtina ve větru se klátící, a to mě určitě nenaplnila optimismem v budoucnost našeho zemědělství a naší země. Řekl také informaci, že v pšenici a v mléce jsme přebytkoví. Pane ministře, to bylo. To už není, protože i nás zasáhla ukrajinská krize, krize energetická, krize embarga proti Rusku a všechno, co s tím souvisí. Projevuje se to nyní zvýšením samozřejmě cen energií, PHM, obalů, hnojiv a následovat bude prudké zvýšení potravin a bude potravinová krize. A já bych si dovolila teď vypůjčit slova prezidenta Agrární komory pana Jana Doležela a řekla, že nejde o to, zda budeme mít potravinovou krizi, ale jak velká ta krize bude a jak dlouho u nás potrvá. Takže zásadní otázku, kterou by vláda měla mít, co můžeme udělat, aby se tato krize našich lidí a našich firem, potažmo našich zemědělců dotkla co nejméně. A zatím tato vláda svojí nečinností a nedostatečnou pomocí lidem i firmám oslabuje již tak dnes naše české oslabené pozice na evropském a hlavně na českém trhu, a to prosím ve všech segmentech hospodářství.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Konstatovat: nemáme peníze, musíme se podřídit Bruselu, no tak to je opravdu na vládu hodně, ale hodně málo! Vidím, že i další problém je uprchlická krize, která nastává. A my dnes nebudeme živit jenom náš národ, ale my musíme mít zodpovědnost i za ty, kterým jsme nabídli obydlí a pomoc, kteří prchli před válkou, která probíhá na jejich území, která byla jejich vlastí. A já bych od ministra zemědělství očekávala, že za současné situace zintenzivní diskusi se zástupci agrárního sektoru a získá podklady pro argumentaci, pro nutnost zvýšení financování tohoto ministerstva k podpoře zemědělsko-potravinářského segmentu, bude se snažit o odložení termínu účinnosti reformy společné zemědělské politiky, o co nejzazší termín, protože my přece dnes vůbec nevíme, jak se z té krize vyhrabeme a co nás ještě čeká. A bude se snažit taky o změnu cílů Green Dealu a jejich parametrů, protože v době, kdy Evropa patrně bude čelit nedostatku potravin a cíle Green Dealu ještě snižují produkci Evropy na hektar, a zvláště u nás v České republice, by na tyto argumenty dle mého soudu měli pozitivně reagovat i ministři ostatních zemí, pokud jim jde o blaho jejich občanů, a připojit se k našemu ministrovi. A myslím, že když řeknu, pane ministře, buďte prosím ministrem, který je lídrem v boji za prosperitu své země, svých zemědělců a potravinářů, které reprezentujete, a neschovávejte se za Brusel a jeho nařízení, tak mluvím nejenom z duše našich zemědělců a potravinářů, ale celé řady našich občanů.

My nevíme, co nám budoucnost přinese, a možná bude regulace dodávky energií a pohonných hmot, tak prosím, vládo, pracujte na tom, aby zemědělství a potravinářství bylo zařazeno do kritické infrastruktury státu, protože pokud neuděláte a při tuhne, co budou naši lidé jíst? Vašich vládních slov se asi nenají! Chcete snížit závislost na ruském trhu s ropou a plynem. Kdo jiný nežli vy, vláda, má takovou možnost ovlivnit tuto skutečnost? Ministr zemědělství může podpořit ty správné osevní postupy a zvýšit procento přimíchávání biosložky do nafty. Bohužel Evropská unie i Spojené státy jdou tímto směrem. A já se ptám, můžete mi prosím říct, proč jsme jediní, kteří jdou naopak? Já to nechápu!

A pro ty, kteří mi píší, že biosložka ničí naftové motory, tak mám od opravárenských závodů, od výrobců automobilů tento vzkaz. Já jsem si je prosím obeslala během své nemoci a získala jsem odpovědi. Já nejsem na to odborník, ráda se nechám poučit a firmy, které mají svoje dopravní služby a k nim následné opravárenská střediska, tvrdí, že to není pravda, že motory jsou na přimíchávání biosložky stavěné, a naopak budou hůř na tom po tom, co do těchto motorů už tu složku nebudou přimíchávat. Takže tím, že to ukončíte, asi nic pozitivního pro naše autodopravce nezměníte.

A máme konec března a je jasné, že Ukrajina nezaseje, a to, co zasela na podzim, je postupně ničeno. Takže proč nevystupuje náš pan ministr na jednáních ministrů Evropské unie o možnosti společné regulace trhu se zemědělskými komoditami, aby potravinářské a krmivářské komodity nebyly vyváženy do třetích zemí. Co bude Evropa dělat na konci léta, když už teď jdou zprávy o spíše podprůměrné úrodě? Naši zemědělci určitě chtějí pro vás všechny vyrábět kvalitní a levné potraviny, ale jestli vláda nepomáhá, tak jak to dělají jiné vlády, nezbude jim jiného než snížit vzrůstající výdaje výhodným prodejem tomu, kdo zaplatí nejvíc, a následně navýšit ceny. Jinak půjdou do likvidace. Tím, že nepomáháte, plíživě se přibližuje úpadek našich firem, a kdo za to bude zodpovědný? Ředitelé těchto firem, páni majitelé, pan ministr, který nevylobboval dostatek peněz pro svůj resort, pan ministr financí, který odmítal ty peníze dát, pan předseda vlády, který o tom odmítal s námi se všemi hovořit. Až se to stane, vážení kolegové a kolegyně, tak pro všechny bude pozdě. A můžeme si říkat, ty za to můžeš, ale pro všechny ostatní bude pozdě. A já to říkám proto, abychom se vzpamatovali, dokud je ještě čas.

A moje oblíbené téma významná tržní síla. Všichni víte, že jsem tři roky pořádala různá sezení, kulaté stoly, pracovní skupiny. Pan prezident SOCRu - Svazu obchodu a cestovního ruchu - pan Tomáš Prouza za jeho nepravdy, manipulace s fakty, placenou velkou reklamu nepravdivou, k tomu já nemám co říct. Já jenom říkám, koho chleba jíš, toho píseň zpívej, a jak je vidět, tak řetězce platí dobře, protože pan Prouza nám zpívá lépe než Pavarotti. Pane ministře zemědělství a vládo, ve vašich rukou je možnost výrazného omezení praktik řetězců, které nazýváme nekalými, které velmi poškozují naše potravináře a zemědělce, a tím také následně ostatní segmenty hospodářství, ze kterého neteče dost peněz do státní pokladny. A vy je přece potřebujete. My je pořád hledáme. Tak jim pomozte, aby přitekly!

Cíl by mělo být vedení rozhovorů o rozumné marži na potraviny a tuto marži rozdělit spravedlivě v té potravinové vertikále, aby každý, každý měl možnost žít. Ne že se budou rozpínat řetězce, budou nám sem navážet cizí potraviny, protože já bych se chtěla zeptat pana ministra financí, jestli by byl tak hodný a nechal některého náměstka spočítat, kolik nám peněz přiteče do státní kasy z německého jogurtu a kolik z českého? Mě by to hrozně zajímalo. Kdo nám vydělává víc, když tak pořád hledáme ty peníze.

A já myslím, že by to nakonec ocenili všichni, včetně spotřebitelů, protože všechno to nakonec zaplatí ten poslední v řadě, a to je ten občan, ten zákazník. Hledáte, pane ministře Nekulo, peníze pro zemědělský sektor, tak přestaňte znevýhodňovat jedny a zvýhodňovat druhé a dávejme peníze tam, kde to má smysl. A smysl to má u těch, kteří produkují a je jedno, jestli jsou velcí nebo střední, proto stanovte všem, a říkám všem minimální zemědělskou produkci z obhospodařovaných hektarů. A kluci z Václaváku, tak ať se jdou zase dneska oni pást, protože doteď se pásli ti druzí, ti, co něco dělali.

Chovejte se jako dobrý hospodář, a přestaňme sponzorovat hobby zemědělce a bude nám všem líp. Budou peníze jak na podporu zemědělství, tak na podporu občanů. Nyní sice umíte vybrat více peněz z nepřímých daní, tedy ve výrobcích a službách, je to vaše plošné řešení, ale zvyšujete tím inflaci, a většinu nákladů nese nejnižší příjmová skupina a střední třída. V nejnižší třídě chcete pomoci různými příspěvky a říkáte, že nebudete plošně pomáhat, ale je to stejně náklad státu, střední třídě nepomůžete, ti to naopak celé zaplatí ze svého a díky nim a inflacím znehodnotíte jejich současné úspory. Uděláte z některých další nízkopříjmovou skupinu a budete pak nutit chodit naše občany žebrat na úřady o peníze, které jim milostivě budete dle vašeho soudu přispívat v naději, že za to vás budou volit a budou vás mít rádi.

A já si myslím, že tak to nefunguje, že to takto nebude. Stát si musí umět říci, co chce. Zda chce solidární společnost napříč veřejností, nebo stát typu pomoz si sám, my vláda tu od toho nejsme, abychom vám pomáhali, my teď řešíme úplně jiný problém. A myslím si, že teď mluvím ne za náš klub, mluvím za řadu občanů, kteří zaplavují internet zoufalými prosbami a ty prosby jsou prosím směřovány i na vás.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…