Baránek (Soukromníci): Prezidenta Petra Pavla začíná dohánět jeho minulost

13.08.2023 20:14

Nikdy by mne v roce 1989 nenapadlo, že ještě za 34 let se budou „bývalé“ vysoké kádry KSČ drát bez skrupulí do rozhodujících funkcí ve státě.

Baránek (Soukromníci): Prezidenta Petra Pavla začíná dohánět jeho minulost
Foto: Soukromníci
Popisek: STRANA SOUKROMNÍKŮ ČESKÉ REPUBLIKY

V tomto momentě tím myslím široce publikovanou causu senátem doporučeného ústavního soudce Roberta Fremra. Doteď jsem si naivně myslel, že jak poradci prezidenta republiky, tak většina vážených senátorek a senátorů umějí před svým rozhodnutím spočítat dvěma kočkám nohy.

Dotyčný Fremr v 80. letech odsoudil více jak 100 lidí, kteří emigrovali, mj. ke ztrátě majetku, v roce 1988 se velmi osvědčil v akci STB „Olšany“ a v roce 1989 vstoupil do KSČ. Pravděpodobně mu někdo vysoce postavený v KSČ řekl „Roberte, osvědčil ses, vstup do KSČ a budeš odměněn nějakou vysokou funkcí.“ A pan kariérista nezaváhal. Určitě se na nás kvůli 17. listopadu a dalším dnům zlobil. Na naši omluvu dodávám, 4x na Václaváku a 2x na Letné jsme o „dohodách“ pana Fremra nevěděli.

Ani u svobodných voleb jsme o jeho záměrech nevěděli.

Ani v nejmenším tím, co píši, nezpochybňuji odbornost Roberta Fremra. Přesto říkám, že takoví lidé, bez jakýchkoliv morálních zábran, do funkcí, kde se mnohdy rozhoduje o osudech lidí a směřování státu, nepatří. Nikdy nevíte, jak se zachovají v klíčových momentech.

I v Břeclavi jsme měli takového odborníka na odhad budoucnosti. Mladý, nadějný komunista, generální ředitel velkého podniku, vstoupil v září 1989 do Lidových milicí, 7. listopadu na počest VŘSR se prošel v mundúru se samopalem v průvodu a 17. listopadu byl konec. Ten to ale vyřešil tím, že „svůj“ podnik ve velké privatizaci koupil a stal se velkým kapitalistou. Také bez uzardění. Prezident republiky Petr Pavel tím, že sám byl nomenklaturním komunistou, má s odmítáním bývalých soukmenovců problém. Jeho ve funkci ale nezpochybňuji proto, že tajné prezidentské volby vyhrál s velkou převahou i bez mého hlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.