Bartoš (Piráti): Současná vláda opakuje stejné chyby

04.11.2021 15:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k překonání další vlny epidemie koronaviru

Bartoš (Piráti): Současná vláda opakuje stejné chyby
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Stav covidové epidemie je opět alarmující. Nemocnice již někde omezují neakutní péči a objevují se první případy zavírání škol. Současná vláda opakuje stejné chyby jako loni či toto jaro a vyviňuje se z odpovědnosti. Přitom máme veškeré informace k tomu, aby se loňská situace nemusela opakovat.

Jak problém napravit?

Očkování
Očkování je nejúčinnější zbraní proti těžkému průběhu Covidu, který má potenciál zahltit nemocnice. Musí být široce dostupné, například také v lékárnách které jsou na každém rohu, a lidé musí mít možnost vybrat si vakcínu. Nesmí nastávat absurdní situace, kdy se lidé nemohou zaregistrovat ke 3. dávce vakcíny s jiným telefonním číslem než na předchozí dávky.

Testy
Vláda se s zhoršující epidemií vypořádala tak, že přestala proplácet testy, čímž jsme navíc ztratili důležitá čísla o pandemii. Navíc se zcela vykašlala na testování na školách, což má za následek aktuální ohniska nákazy. Je třeba urychleně začít testovat na školách, jak jsme navrhovali již v září, začít opět proplácet testy a zaměřit se na jejich kvalitu.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Informování lidí
Situaci by pomohlo cílené oslovování lidí z rizikových skupin SMSkami. Existuje lék (monoklonální protilátky), který významně redukuje riziko hospitalizace, pokud ho nakažený dostane včas. Spolu se zprávou o výsledku testu by tak lidé mohli dostat informaci o této možnosti s odkazem na nejbližší zdravotnické zařízení, které tuto léčbu poskytuje.

Protilátky
Je třeba začít uznávat zvýšenou hladinu protilátek a přestat tak diskriminovat značnou část populace. Mnoho lidí by zjištěná nízká hladina protilátek mohla vést k vakcinaci.

Smysluplná opatření
Je zcela zásadní začít vymáhat aktuálně platná smysluplná opatření a zrušit nesmysly, například zákaz tancování v klubech, když jsou zároveň povolené taneční lekce pro páry a podobně. Politici a úředníci se musí soustředit hlavně na zjednodušení situace pro občany. Není možné, aby současná vymáhaná opatření představovala 180 stran právního textu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

STAN: Nezávislost veřejnoprávních médií. Zvedáme poplatky a navýší se vždy i o inflaci

6:04 STAN: Nezávislost veřejnoprávních médií. Zvedáme poplatky a navýší se vždy i o inflaci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke koncesionářským poplatkům.